Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Έξοδος από το ευρώ δεν οδηγεί στην εθνική υπερηφάνια, αλλά στην εξαθλίωση, τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος

Κόντρα με Καρατζαφέρη

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Διαξιφισμούς αντάλλαξαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη στη Βουλή την Παρασκευή. Ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, λέγοντας: «Δεν θέλουμε τα λεφτά, προτιμούμε να πεινάσουμε», για να απαντήσει ο κ. Βενιζέλος: «Η έξοδος από το ευρώ δεν οδηγεί στην εθνική υπερηφάνεια, αλλά στην εξαθλίωση και τη ζούγκλα».

«Δεν τίθεται θέμα πεινασμένης, αλλά αξιοπρεπούς Ελλάδας. Πρόκειται για ανέξοδη ρητορία. Ο λαός είναι και περήφανος και αξιοπρεπής και δουλεύει σκληρά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Πρέπει να είμαστε μέσα στον κόσμο· στη Δύση των ονείρων μας κι όχι στη δύση των ελπίδων. Ας μην ξανατεθεί το ερώτημα "ανατολή ή δύση;" Πρέπει να υπάρχουμε δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά, πρέπει να υπάρχει Οικονομία. Είναι υπαρκτός κίνδυνος. Δεν μπορεί να υπάρχουν μοιρολατρίες ή αμερημνησία. Τώρα όλοι ξέρουν. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν άκουσε».

Εγκάλεσε, δε, τον κ. Καρατζαφέρη για αλλαγή τακτικής, σημειώνοντας ότι άλλο να προσπαθεί κάποιος να συγκεράσει πολλές απόψεις, κι άλλο να μετακινείται από την μία άποψη στην άλλη. Ζήτησε, δε, στράτευση πίσω από έναν κοινό και βασικό στόχο που έχει η χώρα για να διαφύγει τον κίνδυνο.

Ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «Είμαστε σταθεροί στον άξονα υπερασπίσεως της χώρας. Είχαμε πάρει εισιτήριο για το πλοίο και πιστεύαμε ότι ο καπετάνιος θα μας πάει με ασφάλεια, αλλά μας πάτε στην ξέρα και πηδήσαμε. Τώρα την βουλιάξατε τη χώρα, είδαμε και τη βαρβαρότητα».

Ο ίδιος απάντησε για το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη, ότι «όλοι ενδιαφέρονται για το ευρώ, όχι για μας», ενώ σημείωσε: «Η Ελλάδα έπαψε να είναι έντιμη όσο κυβερνιέται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, από όταν τόσες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη κουκουλώθηκαν».

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Μεταξύ ενός σκάφους που έχει βυθιστεί και ενός που κινδυνεύει είναι κολοσσιαία. Γιατί αυτός που έρχεται μετά το ναυάγιο, παίρνει και το σκάφος, σύμφωνα με το ιδιωτικό ναυτικό δίκαιο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε μέσα σε τρικυμία κι ίσως έχετε ζαλιστεί - να πάρετε μια δραμαμίνη. Σας το είπε ο καπετάνιος, σας το λέει και ο ύπαρχος».

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για εικόνα ανομίας. «Δεν έχουμε ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε ενότητα της κοινωνίας. Κάποιοι νομίζουν ότι οι καταλήψεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα υπέρ συντεχνιακών συμφερόντων εις βάρος του εθνικού συμφέροντος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Αλλο αγωνίζομαι, κι άλλο εκβιάζω.

»Υπάρχουν όρια και η κρατική μηχανή πρέπει να δουλεύει, δεν μπορεί να καταλαμβάνεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτά που συμβαίνουν αποτελούν πλήγμα στην καρδιά της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί στο όνομα της νομιμότητας και του εθνικού συμφέροντος».

Η αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του προέδρου του ΛΑΟΣ ξεκίνησε, όταν ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

«Να σηκωθείτε να φύγετε. Και δεν είναι απαραίτητο να πάμε σε εκλογές. Μόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει. Μπορεί να προτείνει να αναλάβει άλλος να σχηματίσει κυβέρνηση. Αφου ο πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν θέλει, αφού θέλει να φύγει, καταψηφίστε δύο - τρία άρθρα για να παραδώσει την εντολή ο πρωθυπουργός» υπογράμμισε.

Ο Ευ.Βενιζέλος δήλωσε βέβαιος ότι το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί και πως αυτά που συμβαίνουν θα χαλυβδώσουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επιτέθηκε, δε, στον κ. Καρατζαφέρη, ρωτώντας: «Ποιο πολίτευμα έχουμε; Έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία ή δημοκοπική δημοκρατία; Ποια κυβέρνηση θα αναλάβει; Ποια πολιτική θα ακολουθήσει;»

Σκληρή κριτική Τσίπρα

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη φορολογική επιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενος, επίσης, και στην απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή.

«Με τους μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοεφοπλιστές συζητάτε, τους άλλους τους ξεσκίζετε» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας πως «δεν θέλετε να συγκρουστείτε με αυτούς που κυβερνούν πραγματικά».

Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι έχει παραδώσει τα όπλα και ζήτησε εκ νέου εκλογές. «Ή θα αποφασίσει ο λαός το μέλλον του και θα είναι υπεύθυνος για αυτό ή το τέλος της κοινωνίας δεν θα είναι καλό» τόνισε.

Ο κ.Βενιζέλος απαντώντας στο αίτημα του κ.Τσίπρα για εκλογές, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ξέρετε πως τα κυβερνητικά κόμματα έχουν ευθύνη. Ό,τι λένε ως αντιπολίτευση τα χρεώνονται και ως κυβέρνηση».

Ο υπουργός τάχθηκε, επίσης, κατά των κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα, σημειώνοντας ότι «δεν πείθονται οι δανειστες μας ότι μπορουμε να βάλουμε στο ταμείο αυτά που ψηφίζουμε». Και πρόσθεσε: «Κάθε απειλή για κατάληψη μετρά αρνητικά στους καταλόγους των συνομιλητών μας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι το κόμμα του δεν δείχνει καμία ανοχή στη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, όπως είπε, δεν γίνεται διαχρονικά ένα φορολογικό σύστημα να είναι προσανατολισμένο στη φορολόγηση των πολιτών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: