Σοκ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προκαλεί παρέμβαση του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), Γ. Σχοινιωτάκη, που ζητεί να εντοπιστούν και να επιστραφούν όλες οι αμοιβές στελεχών και υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, της ΕΡΤ κ.λπ. που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, γιατί είναι αντισυνταγματικές και παράνομες.
Με την παραγγελία κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα αναρίθμητες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, συμφωνίες για υψηλές αποδοχές, αλλά και προμήθειες με την υποχρέωση οι υπεύθυνοι και οι εισπράξαντες να επιστρέψουν μεγάλα κονδύλια.
Ο Γ. Σχοινιωτάκης τονίζει ότι...
η ΕΡΤ ανήκει ουσιαστικά στον δημόσιο τομέα, αφού επιχορηγείται από το κράτος
Ο Γ. Σχοινιωτάκης τονίζει ότι η ΕΡΤ ανήκει ουσιαστικά στον δημόσιο τομέα, αφού επιχορηγείται από το κράτος
Κάνοντας λόγο για «αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα» ο Γ. Επίτροπος παραγγέλλει στους οικονομικούς επιθεωρητές να «ξεσκονίσουν» όλο το Δημόσιο και τους εποπτευόμενους από το κράτος φορείς (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κρατικούς οργανισμούς, ιδρύματα κ.λπ.) και την ΕΡΤ για να διαπιστώσουν αν όλες οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έγιναν με νόμιμο διαγωνισμό και αν όλες οι προμήθειες άνω του 1 εκατ. ευρώ υποβλήθηκαν προηγουμένως για προληπτικό έλεγχο νομιμότητας στο ΕΣ. Οπου δεν τηρήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες, αλλά έγιναν π.χ. απευθείας αναθέσεις χωρίς προληπτικό έλεγχο του ΕΣ, οι συμβάσεις πρέπει να ακυρωθούν και να καταλογιστούν τα ποσά σε βάρος των αρμοδίων και όσων εισέπραξαν, προκειμένου να επιστραφούν.
Ειδικά για την ΕΡΤ ο έλεγχος θα αφορά τις αποδοχές διοικητή, διευθυντικών κ.λπ. στελεχών, παρουσιαστών, ηθοποιών, υπαλλήλων κ.λπ., και το αν οι συμβάσεις τους για παροχή υπηρεσιών έγιναν με διαγωνισμό -όπως απαιτείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ή με απευθείας αναθέσεις, οπότε είναι άκυρες. Κατά τον Γ. Επίτροπο, ο διαχειριστικός έλεγχος μπορεί να διαταχθεί από το ΕΣ στην ΕΡΤ, γιατί ουσιαστικά ανήκει στον δημόσιο τομέα (είναι ψευδεπίγραφο ΝΠΙΔ - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) και σε κάθε περίπτωση επιχορηγείται από το κράτος, διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, ενώ εισπράττει και ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) που κάθε πολίτης υποχρεώνεται να καταβάλλει μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Ερευνα σε βάθος 6 χρόνων
Η παραγγελία-σοκ του Γ. Σχοινιωτάκη αφορά έρευνα αμοιβών της τελευταίας 6ετίας, και σήμερα, για να εντοπιστούν ποιοι εισέπραξαν και εισπράττουν αποδοχές ανώτερες του προέδρου του Αρείου Πάγου (ανέρχονται σε 6.090 ευρώ και με επιδόματα σε 9.700 ευρώ) κατά παράβαση του Συντάγματος.
Στη σχετική παραγγελία προς τους οικονομικούς επιθεωρητές, πέραν της ΕΡΤ, ζητείται να ερευνηθούν για τις αμοιβές διοικητικοί λειτουργοί και υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή κρατικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές, ιδρύματα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Ακόμα ζητείται να επεκταθεί η έρευνα και σε φορείς που με αντισυνταγματικές διατάξεις εξαιρέθηκαν από τον συνταγματικά θεσπισμένο έλεγχο του δημόσιου χρήματος που διενεργεί το ΕΣ, όπως συνέβη π.χ. με τον ΟΠΑΠ.
Κατά τον Γ. Επίτροπο, κάθε εξαίρεση δημόσιου φορέα από τον έλεγχο δαπανών του ΕΣ είναι ανίσχυρη, ως κατάφωρα αντισυνταγματική, και συνεπώς πρέπει να ερευνηθεί η νομιμότητα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος παντού.
Στην παραγγελία αναλύεται η συνταγματική υποχρέωση ελέγχου τυχόν διασπάθισης δημόσιου χρήματος, η νομολογία που απαγορεύει την υπέρβαση (στο Δημόσιο) των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά και δυνατότητα ελέγχου στην ΕΡΤ που όχι μόνο διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα αλλά έχει και κρατικά προνόμια - εξουσίες (για τους τόκους, τον χρόνο παραγραφής αξιώσεων, τη δυνατότητα προσωποκράτησης, την είσπραξη απαιτήσεών της με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με εκτελεστό τίτλο του προέδρου της ΕΡΤ).
Ο Γ. Σχοινιωτάκης ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης τον περασμένο Νοέμβριο να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στην ΕΡΤ, ύστερα από αποκαλύψεις στη Βουλή και στον Τύπο για προκλητικές αμοιβές, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος κ.λπ.
Η Οικονομική Επιθεώρηση απάντησε ότι θα διενεργήσει έλεγχο μόνο για τις τηλεοπτικές παραγωγές «Διονύσιος Σολωμός» και «Olympic Trophy», όπου υπήρχαν σημαντικές δαπάνες. Ο Γ. Επίτροπος επανέρχεται αξιώνοντας τον διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος 6ετίας όχι μόνο στις δύο παραγωγές αλλά παντού στην ΕΡΤ και σε όλο το Δημόσιο, εξηγώντας ότι όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και, σε περίπτωση κακής διαχείρισης, γίνεται σε βάρος τους καταλογισμός και καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά.
Πολυθεσίτες
Στην ΕΡΤ και τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς ζητεί να ελεγχθεί αν στελέχη και υπάλληλοί τους ήταν ταυτόχρονα πολυθεσίτες χωρίς να το δηλώσουν στο ΕΣ και αν οι συνολικές αποδοχές τους ξεπέρασαν παράνομα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ανάλογη έρευνα ζητεί και για υπαλλήλους ή συμβασιούχους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους από την ΕΡΤ και τους άλλους φορείς, εφόσον είναι παράλληλα συνταξιούχοι του Δημοσίου χωρίς να το δηλώσουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να «κοπεί» κατά 70% η σύνταξή τους μηνιαίως. Κάνει μάλιστα λόγο ότι αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό συνταξιούχος και ταυτόχρονα αμειβόμενος από την ΕΡΤ με 25.000 ευρώ μηνιαίως.
Οσοι καταλογιστούν με υποχρέωση επιστροφής ποσών θα έχουν δικαίωμα έφεσης για να κριθεί η υπόθεση από το ΕΣ ως ανώτατο δικαστήριο.
Παραγγελία προς την ΥΠΕΕ
Διαχειριστικοί έλεγχοι σε όλα τα καταστήματα αναψυχής στη Μύκονο
Διαχειριστικό έλεγχο σε όλα τα πρωτοκλασάτα εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ της Μυκόνου παρήγγειλε προς την ΥΠΕΕ (Υπηρεσία Εδικών Ελέγχων) ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γ. Σχοινιωτάκης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει φαινόμενο εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
Αφορμή πήρε από την αποκάλυψη στον Τύπο ότι η Εφορία Μυκόνου μείωσε σε μόλις 3.000 ευρώ, το πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει σε γνωστό εστιατόριο - κλαμπ που έκανε συναυλία με πολύ κόσμο χωρίς να κόψει εισιτήρια. Ο έλεγχος επικαλείται δημοσιεύματα ότι εκ συστήματος δεν κόβονταν αποδείξεις, καθώς και ότι άλλο εστιατόριο της Μυκόνου διέθετε διπλές ταμειακές μηχανές και ότι η συντριπτική πλειονότητα των αποδείξεων κόβονταν από την ψεύτικη ταμειακή (μη δηλωμένη στην Εφορία) που βρισκόταν σε διπλανό οίκημα.
Ο Γ. Σχοινιωτάκης ζητεί εξονυχιστικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε άγρια φοροδιαφυγή και να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις, ενώ παραγγέλλει να ελεγχθούν οι αρμόδιοι της ΔΟΥ Μυκόνου σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία δήλωσης «πόθεν έσχες» (κινητά, ακίνητα, λογαριασμοί, αξίες κ.λπ.)
Αλέξανδρος Αυλωνίτης ΕΘΝΟΣ
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Φέρτε πίσω τα λεφτά...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου