Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Επιμένει η Δανία στο σχέδιό της...



...να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων...

Η κυβέρνηση της Δανίας υπερασπίστηκε το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να προχωρήσει στην κατάσχεση κοσμημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που έχουν στην...
κατοχή τους οι μετανάστες προκειμένου να χρηματοδοτήσει με τον τρόπο αυτό τις υποδομές για τη φιλοξενία τους, ένα μέτρο που, κατά τους αντιπάλους της, παραπέμπει στη λεηλασία των περιουσιών των Εβραίων από τους Ναζί. 
"Ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης αποδοκίμασαν το γεγονός ότι μπορεί στο μέλλον να κατάσχουμε περιουσιακά στοιχεία των αιτούντων άσυλο και να απαιτήσουμε να αναλάβουν αυτοί το κόστος της διαμονής τους στα κέντρα για τους πρόσφυγες" έγραψε η υπουργός Ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στόιμπεργκ στη σελίδα της στο Facebook. Η υπουργός αναφερόταν, χωρίς να την κατονομάσει, στην εφημερίδα Washington Post. "Οι επικρίσεις αυτές δεν δικαιολογούνται" συνέχισε η Στόιμπεργκ, που προέρχεται από το δεξιό κόμμα Venstre, ενώ ο Πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εξέφρασε τη λύπη του για "τη λανθασμένη εικόνα" που προβάλλεται για τη Δανία. Ο πρώην μεγάλος ραββίνος της Δανίας Μπεντ Μέλχιορ από την πλευρά του εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση εξ αρχής παρουσίασε στρεβλά το σχέδιό της και μόνο τον εαυτό της θα πρέπει να κατηγορεί. Η αρχική πρότασή της "έμοιαζε με αυτό που συνέβαινε όταν διώκονταν οι μειονότητες από τους Ναζί", είπε στο πρακτορείο Ritzau. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πρόκειται να συζητηθεί από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι θα επιτρέπεται η έρευνα στις αποσκευές των μεταναστών και θα κατάσχονται όλα τα αντικείμενα αξίας ή τα μετρητά άνω των 3.000 κορώνων (περίπου 400 ευρώ). Το μέτρο δεν αφορά τα ρολόγια, τα κοσμήματα όπως οι βέρες και τα κινητά τηλέφωνα. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής ένα κείμενο διαμαρτυρίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και τιτλοφορείται "Όχι στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των μεταναστών". "Η διαφυγή από βάναυσα και ολοκληρωτικά καθεστώτα μαρτυρά τη λαχτάρα αυτών των ανθρώπων να ζήσουν σε μια πιο φιλόξενη κοινωνία. Να αρνηθούμε την υποδοχή των αιτούνταν άσυλο υπό το ίδιο ολοκληρωτικό πνεύμα", υπογραμμίζουν οι συγγραφείς του κειμένου αυτού. Ο αρμόδιος για θέματα ενσωμάτωσης του συντηρητικού κόμματος Konservative, Νάσερ Χάντερ, υποστήριξε όμως ότι αυτοί που φεύγουν από τις χώρες τους είναι οι εύποροι γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τα μέσα για να πληρώσουν τους διακινητές. "Είναι απαράδεκτο οι Δανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν για αιτούντες άσυλο που διαθέτουν περιουσία", είπε. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θεωρεί επίσης "φυσιολογικό οι άνθρωποι που έρχονται εδώ να πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδά τους εφόσον έχουν τα μέσα". Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου έφτασαν στη Δανία περισσότεροι από 13.000 αιτούντες άσυλο. Η γειτονική Σουηδία, από την άλλη, αναμένει ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει υποδεχτεί 190.000 ανθρώπους. 

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: