Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τη Δευτέρα οι βενιζελικοί θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ









Τη Δευτέρα οι βενιζελικοί θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ
Στην κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα, ο Λουκάς Παπαδήμος αποτέλεσε τη λύση. Το ότι η επιλογή του καθυστέρησε 4 μέρες δεν οφείλεται μόνο στην αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος να πάρει αποφάσεις, αλλά στην μανιώδη σύγκρουση ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου, τους Προεδρικούς και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το ποιός θα ελέγξει τις εξελίξεις την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή η μέρα έρχεται ήδη από αύριο.

Η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου ως προέδρου του κόμματος λήγει στις 11.11 και σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν είναι πια πρωθυπουργός δεν ανανεώνεται αυτόματα, αλλά κινούνται οι διαδικασίες διαδοχής. Το μαλλιοτράβηγμα για την κομματική εξουσία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βενιζελικοί βουλευτές θα θέσουν θέμα ηγεσίας. Μετά από τον φιάσκο με το Φίλιππο Πετσάλνικο, αποκλείεται να επιλεγεί η διέξοδος στην οποία προσανατολίζονταν αρχικά, να παραταθεί σιωπηλά η θητεία του Παπανδρέου ως τις εκλογές για να αποφευχθούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να ζητήσει συνέδριο, και να επιβάλλει την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος από αυτό, ότι δηλαδή δεν έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Γνωρίζοντας ότι εκκρεμεί αυτή η εξέλιξη, ο Γιώργος έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα να ελέγξει τη νέα κυβέρνηση, ώστε να προσέλθει ενισχυμένος σε αυτή τη μάχη. Από την άλλη πλευρά, τον ίδιο αγώνα έδωσε και ο Βενιζέλος. Αυτός ήταν ο λόγος που τα ονόματα των φρουρών του παπανδρεϊσμού και του βενιζελισμού εναλλάσσονταν στην Πρωθυπουργία επί τρεις μέρες. Αυτός ο αγώνας εξάντλησε και τους δύο, αποδυνάμωσε και τους δύο, περισσότερο όμως το Γιώργο. Το παπανδρεϊκό μπλοκ εμφανίζεται πολυδιασπαμένο, ενώ το βενιζελικό συμπαγές.

Φτάνει όμως αυτό για να κερδίσει το κόμμα; Ο Βενιζέλος θέλει να πάει σε συνέδριο, το οποίο θα ελέγχει. Λογαριάζει ωστόσο χωρίς τον ξενοδόχο και αυτός είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας σκοπεύει να ζητήσει το συνέδριο απλά να επικυρώσει τη συνήθη διαδικασία, δηλαδή την εκλογή από τη βάση.

Αν του περάσει, το αργότερο το Δεκέμβριο στο ΠΑΣΟΚ θα στήσουν κάλπες σε όλη τη χώρα. Ωραία προοπτική. Και με διεκδικητές, περισσότερους από δύο. Το κλειδί των εξελίξεων το βαστάει βέβαια ο Γιώργος, ο οποίος πιθανότατα, θα προσπαθήσει να αποτρέψει την πλήρη αποκαθήλωση και τον εκμηδενισμό του. Το θέμα είναι κατά πόσον μπορεί να το κάνει.



Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: