Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Παπαδήμος: "Τα 27 αίτια της ελληνικής κρίσης"

http://cdn.news247.gr/kosmos/article1485954.ece/ALTERNATES/w380h209/papade.jpg

Διαβάστε τί έλεγε ο Λουκάς Παπαδήμος ένα χρόνο πριν αναλάβει την πρωθυπουργία για τα αίτια της ελληνικής κρίσης και τί πιθανολογείται ότι θα πρεσβεύει για την έξοδο της χώρας μας από το δημοσιονομικό αδιέξοδο (Vids)


Λουκάς Παπαδήμος "Η κρίση δεν έχει λήξει" - 1 by fon1972

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος σε ομιλία του για τη "δημοσιονομική εξυγίανση και τη χρηματοπιστωτική κρίση" στο Μέγαρο Μουσικής ένα χρόνο πριν, στο πλαίσιο σημαντικού οικονονομικού φόρουμ (Megaron Plus) φαίνεται ότι διαφωνεί ριζικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Στην ομιλία του υποστηρίζει ότι οι κυριότερες αιτίες της κρίσης συναρτώνται στο μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και στους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

"Η χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια περίπου είναι ασυνήθης όχι μόνο λόγω της δριμύτητας και του εύρους της, αλλά και λόγω της πολυπλοκότητάς της και του εξελισσόμενου χαρακτήρα της. Η φύση και η εστία των πιέσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου και οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμα ορατές στο σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

Διαβάστε ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος. Από το MIT στο Μαξίμου.


Λουκάς Παπαδήμος "Τα αίτια της κρίσης" - 2 by fon1972Παράλληλα, είχε τονίσει: "στη ζώνη του ευρώ, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε, κατά μέσο όρο, σημαντικά στο 6,3% το 2009 από 0,6% το 2007. Δεν αναμένεται δε ουσιώδης βελτίωση το 2010 και 2011. Πολλοί και διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.


Λουκάς Παπαδήμος "Η Αλληλεπίδραση" - 3 by fon1972Οι παράγοντες αυτοί περιελάμβαναν: πρώτον, τη δραστηριοποίηση των αυτόματων σταθεροποιητών ως αποτέλεσμα της έντονης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή, την καθίζηση των φορολογικών εσόδων λόγω της κάμψης της παραγωγής και των εισοδημάτων, δεύτερον, την επίδραση των ειδικών δημοσιονομικών μέτρων που πήραν πολλές χώρες για να ενισχύσουν την οικονομία τους και, τρίτον, την κρατική στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα".


Λουκάς Παπαδήμος "Οι φόβοι των αγορών" - 5 by fon1972"Κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι κύριες μορφές συστημικών κινδύνων έχουν ποικίλλει: περιελάμβαναν τον κίνδυνο από την έλλειψη ρευστότητας στις αγορές, ιδίως στις αγορές χρήματος, τον κίνδυνο κεφαλαιακής ανεπάρκειας των τραπεζών και τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης και αποπληθωρισμού", είχε δηλώσει το Νοέμβριο του 2010.


Λουκάς Παπαδήμος "Ανάπτυξη και εξυγίανση" - 7 by fon1972

Τις απορριπτικές του θέσεις για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είχε επίσης διατυπώσει σε εκείνη την ομιλία.

Παράλληλα, τότε είχε αναφερθεί στις κύριες αιτίες της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, τις πιθανές επιπτώσεις για την οικονομική δραστηριότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα και με ποιον τρόπο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.


Λουκάς Παπαδήμος 6 by fon1972Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι υψηλά και επαναλαμβανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα με τη σειρά τους επιδρούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με προεκτάσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: