Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Στην τελική ευθεία η επιλογή του νέου πρωθυπουργού

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στις 10:00

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Παπανδρέου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τον Λουκά Παπαδήμο
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Παπανδρέου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τον Λουκά Παπαδήμο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας Πετσάλνικου για την πρωθυπουργία, στην οποία οδήγησαν οι σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων και υπουργών της απερχόμενης κυβέρνησης, ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς φαίνεται να επικεντρώνονται εκ νέου στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου.

Στις 10:00 θα συγκληθεί νέο συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπου αναμένεται -εκτός νέου απροόπτου- να κλείσει η υπόθεση του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου και ο Αντ.Σαμαράς είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Τετάρτης, επί των τριών προϋποθέσεων που φέρεται να θέτει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προκειμένου να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • Να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα για την ψήφιση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου και να υπογράψουν τις διαβεβαιώσεις που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση περισσότερα πολιτικά πρόσωπα από τη ΝΔ
  • Να μην είναι δεσμευτική η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, διότι είναι πιθανό ο χρόνος αυτός να μην είναι αρκετός για να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των κομμάτων
Από την πλευρά του κ. Παπαδήμου δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης του οικονομικού επιτελείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τον BHMA 99,5, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι παρεξηγήσεις και να επιβεβαιωθεί ότι θα συνεργαστούν στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ είχε καλέσει ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να του ζητήσει επισήμως να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να έχει επικοινωνία και με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διευκρινίσει κατά πόσο θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θέτει.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Γ.Παπανδρέου στην επικοινωνία που είχε με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ συμφώνησε σε όσα ζητά ο κ. Παπαδήμος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, υπήρξε ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία του Λουκά Παπαδήμου με τον Αντώνη Σαμαρά. Από την ΝΔ επισημαίνεται πως από πλευράς του κ. Παπαδήμου δεν έχουν τεθεί όροι.

Πάντως λίγο πριν από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στη λεωφ. Συγγρού, μεταξύ του Αντ.Σαμαρά με τους στενούς συνεργάτες του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει δεχθεί να υπογράψει τη δήλωση για τη νέα δανειακή σύμβαση προς τις Βρυξέλλες, ενώ έως την απόσυρση της υποψηφιότητας Πετσάλνικου δεν δεχόταν να μπουν στην κυβέρνηση συνεργασίας κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος. Ανοιχτό μένει ακόμη το ζήτημα της ημερομηνίας των εκλογών.

Την υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ στηρίζει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, ο οποίος την Τετάρτη έφυγε μαινόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, καταγγέλλοντας παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των Παπανδρέου και Σαμαρά, υπό την ανοχή του Κάρολου Παπούλια.

Πάντως, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Προεδρία της Δημοκρατίας και τις εξηγήσεις που έλαβε, ο Γ.Καρατζαφέρης δήλωσε πως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το πρωί της Πέμπτης.

Πριν από τη συνάντηση των Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε προηγηθεί το διάγγελμα του απερχόμενου πρωθυπουργού και το κύμα των αντιδράσεων βουλευτών των δύο κομμάτων, που απείλησαν να καταψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση υπό τον Φ.Πετσάλνικο, καθώς επίσης κορυφαίων υπουργών, που προειδοποίησαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Κατόπιν αυτών, το όνομα του Φ.Πετσάλνικου αποσύρθηκε -αν και στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε «επιλογή ιδιαίτερα θεσμική»- επανήλθε στο προσκήνιο η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, στον οποίο ο Γ.Παπανδρέου πρότεινε κατ' αρχήν την αντιπροεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε.

Κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί φαίνεται να συμφώνησαν στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.

Ο Αντώνης Σαμαράς έξω από τα γραφεία του κόμματος δήλωσε: «Η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος» και ξεκαθαρίζοντας ότι τα πρόσωπα δεν είναι πρόβλημα για τη ΝΔ, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι να ξεμπλοκάρει η 6η δόση, να διασφαλιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επισημαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρνηθεί το προηγούμενο διάστημα την υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, με το αιτιολογικό ότι «είναι τραπεζίτης», καθώς και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Γ.Παπανδρέου έκανε ένα γύρο τηλεφωνημάτων σε κορυφαίους υπουργούς, προκειμένου να ζητήσει τη γνώμη τους και εν συνεχεία κάλεσε τον Αντ.Σαμαρά, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της υποηφιότητας Παπαδήμου.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας δήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για το αξίωμα του πρωθυπουργου.

«Η ευρωπαική εμπειρία του Λουκά Παπαδήμου, μπορεί να βοηθήσει και να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια. Για να έχει αντίκρισμα το έργο δεν πρέπει να έχει περιορισμένο χρόνο στην εξουσία» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Η τελική λύση πρέπει να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσαν στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βουγιας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου, καθώς και ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.

Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το πρόσωπο, είναι σαν να πρέπει να διαλέξουμε δήμιο, δήλωσε στο Mega η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας είναι βάση για αλλαγή αυτού του αργηγοκεντρικού κομματικού συστήματος και των μονοκομματικών κυβερνήσεων δήλωσε στο ΣΚΑΙ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: