Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αφήνει παραθυράκι για τις υπογραφές ο Μπαρόζο

Αδημονούν για λύση στο «ελληνικό θρίλερ» οι Ευρωπαίοι


http://img.protothema.gr/351A2C62CB3269EF0A1DD76A22194159.jpg

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας γενικότερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικότερα, δεν επιθυμούν επ΄ουδενί να θέσουν εμπόδια στη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού στην Αθήνα.

Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο αφήνει ένα ανοικτό παράθυρο «ελιγμών» στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς επί της ουσίας δίνει ένα περιθώριο να μην επιμείνουν οι Ευρωπαίοι στην περιβόητη απαίτησή τους για γραπτή δέσμευση των 5 κορυφαίων πολιτικών ταγών της Ελλάδας (νέου πρωθυπουργού, νέου υπουργού Οικονομικών, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του ομολόγου του της ΝΔ και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας) στην τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Ενδεικτικό αυτής της στάσης είναι το γεγονός πως ο κύριος Όλι Ρεν, αρμόδιος για τα Οικονομικά και Νομισματικά θέματα Επίτροπος, είχε προγραμματισμένη συνέντευξη το απόγευμα της Τετάρτης, ειδικά για το θέμα της δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας, μια συνέντευξη που ματαιώθηκε. Να σημειωθεί εδώ ότι ο κύριος Ρεν ήταν αυτός που την Τρίτη το πρωί είχε επισημάνει για πολλοστή φορά την απαίτηση των Ευρωπαίων σε γραπτές δεσμεύσεις εκ μέρους των Ελλήνων.

Νωρίτερα την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ειδική συζήτηση στην Κομισιόν για το μείζον πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να ζητά από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους να μην κάνουν δηλώσεις (!) αυτό το διάστημα που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως κάθε φορά που κάποιοι Επίτροποι (Ρεν …) κάνουν δηλώσεις στην Ελλάδα δημιουργείται νέα πολιτική κρίση!

Πάντως από το Βερολίνο δεν φαίνεται να δείχνουν όλοι την ίδια διάθεση «ανοχής» που δείχνει η Κομισιόν.

Χαρακτηριστική η δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών στο Βερολίνο πως: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να περιμένει, εωσότου αποφασίσει η Ελλάδα να αποδεχθεί τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου. Αλλά η Αθήνα όχι, αφού τα χρηματικά της αποθέματα εξαντλούνται ολοσχερώς στα μέσα Δεκεμβρίου. Το αργότερο μέχρι τότε πρέπει λοιπόν να έχει πάρει τις αποφάσεις της».

Ο ίδιος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύουμε πια κουβέντα από τις διαβεβαιώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων» …

Δεν υπάρχουν σχόλια: