Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

'ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ' ΖΗΤΑ Η ΓΣΕΕ


Τη «δυναμική υπέρβαση του Μνημονίου» πρότεινε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, λέγοντας ότι χωρίς να χάσει η χώρα το πλεονέκτημα του δανεισμού, μπορεί να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή της...


Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή το συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο στις έξι το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ο Γ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι εργαζόμενοι είχαν εναποθέσει προσδοκίες και ελπίδες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν προεκλογική περίοδος, αλλά αυτές διαψεύστηκαν. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική και είπε ότι Κομισιόν και ΕΚΤ χρησιμοποίησαν το ΔΝΤ, ως «φερετζέ» για να επιβάλλουν τις πολιτικές τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, είπε ότι είναι καχύποπτος ως προς το ζήτημα της λήψης και νέων μέτρων, ενώ είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για την οποία εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί να πέσει ή να περιέλθει σε βαθιά «κατάψυξη». Ο κ. Παναγόπουλος, εξέφρασε την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, στη σχεδιαζόμενη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, λέγοντας ότι δεν διαφωνεί στο να παταχθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, αλλά θα πρέπει να καταβληθεί από πριν στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η διαφορά που θα προκύψει από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας, και διατύπωσε το αίτημα για αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του 2010 οι άνεργοι στην Ελλάδα να φθάσουν στο ένα εκατομμύριο άτομα. Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι και αυτή την αγανάκτηση θα την εκφράσουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου και στο πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παναγόπουλος σε ερώτηση για το γεγονός, ότι η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δεν θα παραστεί στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Παναγόπουλος είπε, ότι ο ίδιος θα πάει όπως πήγαινε πάντα, με το θεσμικό του ρόλο γιατί θα ήταν αντίφαση να συναντάται με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και να μην πηγαίνει στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Υπέρ της ακύρωσης του Μνημονίου τάχθηκε ο γγ της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μπουζούλας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε άλλη τρόικα, δεν θέλουμε το Μνημόνιο, φτάνει πια».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε τον βίαιο χαρακτήρα επιβολής του Μνημονίου από την κυβέρνηση και αμφισβήτησε, ότι μέσα από την εφαρμογή του θα έρθει η σωτηρία της χώρας. Διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι τυης Παρασκευής, η Πρωτοβουλία Σωματείων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ώρα που εντός του λιμανιού θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το δίκτυο συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν για το συλλαλητήριο του Σαββάτου, προκειμένου να στείλουν το μήνυμά τους στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: