Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

"Πέρασε" το νομοσχέδιο για τη Δια βίου Μάθηση


Με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κάνει λόγο για μείζονα εθνική επιλογή της κυβέρνησης με στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κατάρτιση και την οικονομία, και την αντιπολίτευση να δηλώνει σύσσωμη ότι το καταψηφίζει επί της αρχής χαρακτηρίζοντας το ασαφές και πρόχειρο, άρχισε στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε ότι ο νόμος αφορά τρεις βασικούς τομείς, την εκπαίδευση, την αγορά εργασίας και την οικονομία, και επισήμανε ότι «ιδιαίτερα αυτή την πιο δύσκολη για τη χώρα στιγμή, είναι σημαντική ευθύνη όλων να βρίσκουμε στοιχεία συναίνεσης».

Ακόμα η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι έγινε δεκτή η συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρήσεων και προτάσεων των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων οι οποίοι, όπως είπε, χειροκρότησαν το νομοσχέδιο.

«Ο νόμος αυτός κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η παιδεία είναι κυρίαρχη προτεραιότητα σε όλα τα πεδία ενώ δίνει σάρκα και οστά στο νέο τίτλο του υπουργείου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπουργός. «Ήρθε η στιγμή, και υπάρχει η ανάγκη να προσθέσουμε νέα πράγματα, να αλλάξουμε τις δομές. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάνει ακόμα εθνικό πλαίσιο προσόντων όταν όλες οι άλλες χώρες τρέχουν χιλιόμετρα μπροστά. Η Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να θέσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, με κανόνες ίδιους για όλους, δημόσια και ιδιωτικά».

Η κ. Διαμαντοπούλου απέρριψε τις αιτιάσεις για ασάφειες των χρονοδιαγραμμάτων των υπουργικών αποφάσεων, τονίζοντας ότι έχει γίνει όλη η σχετική επεξεργασία τους. Έμφαση έδωσε τέλος στο νέο Οργανισμό Εθνικού Πλαισίου Πιστοποίησης Προσόντων, τονίζοντας ότι θα είναι ένα στοίχημα για αυτούς που θα το επιλέξουν.

Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας, όσο και ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο κακότεχνο, ασαφές, και πρόχειρο προβλέποντας ότι δεν θα λειτουργήσει στη πράξη. «Έχω την αίσθηση ότι διαβάζω ένα προεκλογικό φυλλάδιο του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις "Βατερλό" για τη παιδεία, ενώ υποστήριξε ότι στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά θα παρατηρηθούν χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

«Καταψηφίζουμε το αντιλαϊκό νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων των λίγων που κατέχουν στην χώρα μας το πλούτο. Βάζετε στο ίδιο τσουβάλι τα πτυχία, δρομολογείται παραπέρα υποβάθμιση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναβαθμίζοντας τους εμπόρους γνώσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας.

Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στο "επίδομα ελεημοσύνης", όπως το χαρακτήρισε, των 300 ευρώ που θα δίνεται τέλος του έτους σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ και έκανε λόγο για απαράδεκτη τροπολογία.

Απαντώντας στον κ. Ζιώγα η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι το επίδομα για τους Ρομά δίνεται στο τέλος και όχι στην αρχή του χρόνου με στόχο να δοθεί κίνητρο και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Για Σοβιετικού τύπου νοοτροπία της κυβέρνησης και εγκαθίδρυση σοβιετικής γραφειοκρατίας στην Ελλάδα με ένα νομοσχέδιο που παραπέμπει σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του, μίλησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης.

«Σε μια εποχή μείζονος οικονομικής κρίσης είναι καθήκον όλων να ελέγχεται και το τελευταίο ευρώ. Καμία αντιπολίτευση δεν μπορεί να δώσει λευκή επιταγή», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται στην ουσία για αυτοκτονία των ΑΕΙ και δημιουργία πτυχιούχων πολλών ταχυτήτων και ότι αξιοποιείται η δια βίου μάθηση ως τρόπος διαχείρισης της ανεργίας.

Αρνητικός επί της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αθανάσιος Λεβέντης.

Για ένα καλό και θετικό βήμα που θα έπρεπε να έχει ευρύτερη συναίνεση και όχι να αντιμετωπίζεται με μικροκομματική σκοπιμότητα, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: