Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΣΚΗΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS


Νέα παραγγελία, αυτή τη φορά προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Αλέξανδρο Τζεφεράκο, απηύθυνε η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, ζητώντας να ασκήσει αγωγές αποζημίωσης του Δημοσίου για τη διερευνώμενη υπόθεση εναντίον...


όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων που προκύπτουν από τις σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, με συντηρητική κατάσχεση των περιουσιών τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, το Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα έχουν χάσει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των προμηθειών και υπηρεσιών της Siemens στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σήφης Βαλυράκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τροπή και επιτυχία της Επιτροπής τη συμπληρωματική ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας, μετά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Siemens ως διεθνές οργανωμένο έγκλημα με σκοπό την εξαπάτηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο χαρακτηρισμός αυτός, σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής σχετίζεται με την παραγραφή, ενώ αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι ποινές - μεγαλύτερες της δεκαετούς κάθειρξης - για το αδίκημα της απάτης σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί καταχραστών του Δημοσίου. Επίθεση κατά Σανιδά, Βουρλούμη Ο κ. Βαλυράκης επετέθη στην απελθούσα κυβέρνηση και στην τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης: «Υπήρχε μία πολυετής και πολυεπίπεδη οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο.

Όταν ξεκίνησε η δικαστική έρευνα υπήρχαν από την έρευνα της Δικαιοσύνης και στη διάθεσή της για αποστολή στη Βουλή μη παραγεγραμμένα αδικήματα. Σημειώνεται ότι αύριο Πέμπτη καταθέτει στην επιτροπή ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς.
]
Επέμεινε ότι η συγκάλυψη προήλθε και από την εκτελεστική εξουσία, αναφέροντας - ενδεικτικά όπως σημείωσε αν και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός - το γεγονός ότι δεν αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγιώτης Βουρλούμης από τον Οργανισμό για να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας. «Θα έπρεπε», είπε ο κ. Βαλυράκης, «ο κ. Βουρλούμης να έχει απομακρυνθεί και για λόγους δεοντολογίας, πέραν των λόγων ουσίας. Να μπει μια νέα διοίκηση, η οποία θα συνεργαζόταν και θα συνέπλεε με την Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό δεν έγινε. Όπως δεν έγινε και με την Αρχή Καταπολέμησης των Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, Αρχή η οποία έγινε Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, για να συγκαλύψει».

Στην τελική ευθεία για το πόρισμα Ο πρόεδρος της Εξεταστικής επιβεβαίωσε ότι το εξεταστικό έργο της Επιτροπής ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα και αρχίζει το έργο σύνταξης των πορισμάτων. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το ταξίδι στο Μόναχο της αντιπροσωπείας της Εξεταστικής προκειμένου να εξετάσει τόσο τη σημερινή διοίκηση της Siemens όσο και τους μάρτυρες, πρώην στελέχη της εταιρείας, κ. Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και Χριστοφοράκο.

Για την άλλη εβδομάδα έχουν κληθεί να καταθέσουν, μεταξύ άλλων, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να καταθέσουν όσοι έχουν περιληφθεί στη λίστα του εισαγγελέα κ. Γκρόζου, ότι ήσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποδέκτες χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Δεν υπάρχουν σχόλια: