Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση του νέου πακέτου στήριξης

Στα ταμεία τα 7,5 δισ. ευρώ


Από τα 7,5 δισ. ευρώ, τα 4,66 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή της ΕΚΤ
Από τα 7,5 δισ. ευρώ, τα 4,66 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή της ΕΚΤ (Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Την πρώτη δόση του νέου πακέτου βοήθειας έλαβε την Τρίτη η Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της θα πάει στην αποπληρωμή του 3ετούς κρατικού ομολόγου που έληξε σήμερα και συγκεκριμένα στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες που εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία του PSI.

Η δόση είναι ύψους 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 προέρχονται από τις χώρες της Ευρωζώνης και το 1,6 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης είπε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη διαδικασία κύρωσης της νέας δανειακής σύμβασης, ότι «πριν από λίγο, ενημερώθηκα ότι έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση από το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας, που αφορά 5,9 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ αναμένεται να εισπραχθούν και 1,6 δισ ευρώ από το ΔΝΤ» (σ.σ. όπως και έγινε).

Από τα 7,5 δισ. ευρώ, τα 4,66 δισ. ευρώ θα πάνε για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 200 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Η ονομαστική αξία του ομολόγου που έληξε σήμερα και «κουρεύτηκε» κατά 53,5% ήταν 14,4 δισ. ευρώ περίπου.

Οι επενδυτές που κατείχαν το συγκεκριμένο ομόλογο έλαβαν νέα ελληνικά ομόλογα διάρκειας έως 30 ετών για το 31,5% του κεφαλαίου του ομολόγου που κατείχαν, ενώ το υπόλοιπο 15% το πήραν σε ομόλογα (1 και 2 ετών) του EFSF.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: