Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Νέα περικοπή εργασιακού κόστους δρομολογεί ο ΟΤΕ

Νέα περικοπή εργασιακού κόστους δρομολογεί ο ΟΤΕ
Νέες μειώσεις στο εργασιακό κόστος του ΟΤΕ προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Μιχάλης Τσαμάζ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Οργανισμού εν μέσω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.


Όπως ανακοίνωσε, εντός του διμήνου ή τριμήνου θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους με στόχο την περικοπή επιδομάτων και ωριμάνσεων, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η εταιρεία θα σεβαστεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας που συμφώνησε πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Εξάλλου όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας». Ωστόσο πρόσθεσε, «μερικά πράγματα μας τα επιβάλλει πια ο νόμος, όπως για παράδειγμα το πάγωμα των ωριμάνσεων».


Στόχος του ομίλου είναι να περικόψει το εργασιακό κόστος στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σε βάθος τριετίας-τετραετίας, στο 22-23% των εσόδων, από 35% που είναι τώρα. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της τριετούς συλλογικής σύμβασης, της φυσιολογικής μείωσης του προσωπικού.


Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, οργανισμός σχεδιάζει ακόμα και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, υπό δύο προϋποθέσεις: ότι θα διορθωθεί το φορολογικό καθεστώς των επιδομάτων για τις εθελούσιες και ότι θα δοθεί η δυνατότητα αυτασφάλισης στο ΤΑΠΟΤΕ. Τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν να περικοπεί το εργασιακό κόστος σε βάθος τριετίας περισσότερο από τα 160 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι.


Αιχμές για την ΕΕΤΤ


Την ίδια ώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ αναφέρθηκε στην ΕΕΤΤ, αφήνοντας αιχμές πως ο ρυθμιστής ευθύνεται για το χάσιμο πελατών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο ΟΤΕ χάνει κάθε τετράμηνο περίπου 100.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας. «Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι η οικονομική κρίση... αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δε συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσαμάζ.


Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, οι ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής του ΟΤΕ κυμαίνονται σε επίπεδα 50% υψηλότερα από αυτές των ανταγωνιστών, σε σύγκριση με επίπεδο 10-15% μεταξύ ηγετών αγοράς και εναλλακτικών στην Ευρώπη. Εφόσον η ΕΕΤΤ εγκρίνει τα νέα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ, ο οργανισμός θα καταφέρει να μειώσει τη διαφορά τιμής του στο 20-25%, κάτι που θα του επιτρέψει να περιορίσει τις απώλειες πελατών και την πτώση εσόδων. Η εταιρεία αναμένει πτώση εσόδων γύρω στο 8-9% φέτος.


Την ίδια ώρα το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο ΟΤΕ αναμένει την έγκριση της κυβέρνησης για την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat, την οποία σχεδιάζει στο πλαίσιο των προσπαθειών του για να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές χρέους του 2012 και 2013.


«Είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσουμε στην πώληση του Hellas Sat... η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση», είπε ο Τσαμάζ. Το 2012 λήγουν τραπεζικά δάνεια ύψους 763 εκατ. ευρώ. Το 2013 λήγουν δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δισ. ευρώ.


Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. τσαμάζ ο ΟΤΕ φέτος δεν θα δώσει μέρισμα. Ρωτηθείς εάν θα γίνει το ίδιο και του χρόνου, για τα κέρδη της χρήσης του 2012, ο κ. Τσαμάζ απάντησε ότι «Oι χρηματοοικονομικές συνθήκες και οι αποπληρωμές δανείων που έχει απέναντί της η εταιρία δεν της επιτρέπουν πολιτικές μερισμάτων».


Πηγή: Reuters
http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: