Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ, λέει ο Φ. Ρέσλερ

Μήνυμα στήριξης από το Βερολίνο


Σε χαμηλούς τόνους κινείται κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ο κ. Ρέσλερ, λέγοντας ότι «η χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης», αν και επιμένουν οι φήμες για το γερμανικό σχέδιο «κουρέματος» του χρέους
Σε χαμηλούς τόνους κινείται κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ο κ. Ρέσλερ, λέγοντας ότι «η χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης», αν και επιμένουν οι φήμες για το γερμανικό σχέδιο «κουρέματος» του χρέους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το ευρώ, τόνισε την Παρασκευή ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει πλήρως τις δεσμεύσεις της και ότι θα αποπληρώσει τα δάνεια της μέχρι το τελευταίο ευρώ.

«Μέσα στην ένωση της σταθερότητας μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό σήμα ότι εμείς στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για το νόμισμα μας και να το υπερασπιστούμε από τις επιθέσεις», είπε ο κ. Ρέσλερ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η κρίση χρέους και οι προοπτικές των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέσλερ, οι αιτίες της κρίσης στην Ευρωζώνη εντοπίζονται στα προβλήματα χρέους και ανταγωνιστικότητας και τόνισε την αναγκαιότητα σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη.

Επίσης ,ο Γερμανός αντικαγκελάριος ανέφερε ότι η ανάληψη από τον κ. Βενιζέλο πρωτοβουλίας για τη λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων αποφάσεων που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους Γερμανούς βιομηχάνους προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Πολύ ενδιαφέρουσα», χαρακτήρισε την συζήτηση ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «μιλήσαμε για το κοινό μας σπίτι την Ευρώπη, την Ευρωζώνη, καθώς και το κοινό μας νόμισμα το ευρώ.»

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε και πάλι την σημασία του μηνύματος για σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα περνά μια πολύ δύσκολη φάση, προχωράμε σε δύσκολες αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα και λαμβάνουμε αποφάσεις που μακροπρόθεσμα θα βοηθήσουν τη χώρα και τους πολίτες, είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μια φιλοεπενδυτική και φιλοαναπτυξιακή χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μακρά παρουσία γερμανικών επενδύσεων στη χώρα μας, προσθέτοντας ότι με την βοήθεια και στήριξη των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, διαμορφώνεται ένα θεσμικό πλαίσιο για άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Αντιλαμβανόμαστε την σημασία της σταθερότητας στην Ευρώπη, τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την κοινωνική συνοχή", επισήμανε και σημείωσε ότι «πρέπει να πείσουμε τον Έλληνα πολίτη ότι οι θυσίες του πιάνουν τόπο, αλλά και τον Γερμανό πολίτη, ότι η βοήθεια που παρέχει στην Ελλάδα είναι επωφελής και για εκείνον».

«Η Ελλάδα θα τιμήσει αυτήν την βοήθεια ως το τελευταίο ευρώ», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των Γερμανών επενδυτών, είπε ότι τα πεδία επενδύσεων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, δήλωσε ότι «η χρεοκοπία δεν είναι θέμα συζήτησης. Θέμα μας είναι η στήριξη όλων των κρατών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα υπήρχαν δημοσιεύματα ότι κομίζει στις αποσκευές του το γερμανικό σχέδιο «ελεγχόμενης πτώχευσης».

Σύμφωνα, πάντως, με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ρέσλερ δεν αναφέρθηκε κατά τις επαφές του σε αυτό το σχέδιο, αλλά μίλησε μόνο για θέματα επενδύσεων.

Ο Γερμανός υπουργός συναντήθηκε και τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και συζήτησε με τον
πρωθυπουργό όλες τις πλευρές των εξελίξεων στην κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Το «σχέδιο Ρέσλερ» επεξεργάστηκαν ειδικοί, με προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (ESM).

Συγκεκριμένα, προβλέπει διαδικασία πτώχευσης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Τη διαδικασία πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό ESM.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους, μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους.

Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα πρέπει αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν σε σοβαρές συνέπειες.

Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: