Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Θετική αξιολόγηση και συμφωνία «βλέπει» ο Τόμσεν

Αν και δεν έχει «κλειδώσει» η έκτη δόση...


http://img.protothema.gr/BDC3F85EE7FE8B15C4373BCBEEEFDFF5.jpg

Την ελπίδα του ότι η αξιολόγηση της Τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα και μάλιστα θα είναι θετική, εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά παραμένουν ακόμα προς συζήτηση κάποια σημαντικά θέματα» δήλωσε ο κ. Τόμσεν σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Ελπίζουμε πως θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, βασιζόμενο σε ανώνυμες πηγές από το ΔΝΤ, είχε μεταδώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας συνεχίζονται και δεν υπήρξε τελική συμφωνία», διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ελεγκτές του ΔΝΤ έχουν ολοκληρωθεί.

Φαίνεται λοιπόν ότι τα μέτρα και οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ δεν έχουν «κλειδώσει», μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών υπήρχε η αίσθηση ότι είχαν ολοκληρωθεί. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναμένεται την Παρασκευή να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμη, ένας ανώτερος αξιωματούχος από την Τρόικα δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η 6η δόση θα εκταμιευτεί, «μόνο όταν η Αθήνα κάνει περισσότερα, για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις».

«Χωρίς την ενίσχυση, η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από μετρητά τον επόμενο μήνα, προκαλώντας τη χρεοκοπία, που θα συμπαρασύρει τη ζώνη του ευρώ σε μια βαθύτερη κρίση του χρέους» σημειώνει στέλεχος του ΔΝΤ, ενώ πηγή προσκείμενη στην Τρόικα δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ότι οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: