Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Εξωτερική πολιτική με σκάφη και κλαμπ


Του Στέφανου Nικολάου

Μπορεί η χώρα να βιώνει μεγάλη οικονομική κρίση, μπορεί η ανικανότητα του «γαλάζιου» κράτους να παραδίδει τα δάση της Αττικής στις καταστροφικές πυρκαγιές, οι ζεν πρεμιέ υπουργοί όμως δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους. Και όχι μόνο δεν τις αλλάζουν ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, αλλά αντιθέτως τις κάνουν ακόμα πιο χλιδάτες.

Ισως γιατί αντιλαμβάνονται ότι έρχεται το τέλος και βιάζονται να χαρούν τα προνόμια και τις ευκολίες της εξουσίας. Ενας από τους πιο χλιδάτους υπουργούς της κυβέρνησης είναι χωρίς αμφιβολία ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γόνος μιας μεγάλης επιχειρηματικο-πολιτικής δυναστείας, καθώς φαίνεται να έχει έρθει στον κόσμο με προορισμό να κυβερνάει τον τόπο. Δεν είναι άλλωστε ο μόνος από τους
κληρονόμους των δεξιών τζακιών που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως προέκταση της καλής ζωής και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις στις συνήθειές τους, ακόμα και όταν εκλέγονται βουλευτές στα υποβαθμισμένα προάστια της Αθήνας.

Φέτος ο φανατικός εργένης υφυπουργός Εξωτερικών χάρηκε για δεύτερη φορά τις
διακοπές του πάνω στο σκάφος του, ένα κομψό πενηντάποδο Uniesse, αξίας (καινούριο) 880.000 ευρώ, το οποίο όμως αγόρασε μεταχειρισμένο, το 2007, αντί 178.000 ευρώ, από τον πρώην υφυπουργό Αμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Στη φορολογική του δήλωση, μάλιστα, ο γοητευτικός Μιλτιάδης εμφανίζεται να κατέχει το 70% του Uniesse, χωρίς να διευκρινίζεται πού ανήκει το υπόλοιπο 30%.

Κατέχοντας, μάλιστα, προφανώς και την τέχνη της σημειωτικής φρόντισε να βαφτίσει το
σκάφος του «Follow me», δημιουργώντας με αυτήν την αμφισημία πλήρη σύγχυση. Γιατί κανείς δεν ξέρει σε ποιους ακριβώς ζητά να τον ακολουθήσουν καθώς θαλασσοδέρνεται στο Αιγαίο: στον λαό της Β’ περιφέρειας της Αθήνας που τον εκλέγει βουλευτή; Στα μοντέλα που συναναστρέφεται στις ελεύθερες ώρες του ή στην (οικονομική) κρίση;

Σημασία έχει ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης κατάφερε φέτος να ξεκουραστεί, γιατί όπως φαίνεται
έρχονται εκλογές και θα πρέπει να τρέχει σε λίγο να μαζέψει σταυρούς για να επανεκλεγεί βουλευτής. Φέτος λοιπόν οι αποδράσεις του υφυπουργού Εξωτερικών ξεκινούσαν Σάββατο. Οι κακές γλώσσες μάλιστα των ανταγωνιστών του στη Β’ Αθήνας, λένε ότι ο Μιλτιάδης φρόντιζε να κάνει δηλώσεις στα κανάλια το Σάββατο και ύστερα να σαλπάρει για τα νησιά.

Στα τέλη Ιουλίου βρέθηκε για λίγο στην Υδρα, για να μετακομίσει γρήγορα στη Μύκονο με ελικόπτερο που του παραχώρησε φίλος του εφοπλιστής. Το Νησί των Ανέμων υπήρξε ανέκαθεν ο αγαπημένος προορισμός του κ. Βαρβιτσιώτη, που λατρεύει να τρώει τα μεσημέρια στον Πάνορμο ή στην Ψαρού και να διασκεδάζει τα βράδια στα in μαγαζιά του κυκλαδίτικου αυτού παραδείσου.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα για την παραδοσιακή σαββατιάτικη δήλωση και έφυγε με την παρέα του -όσοι τον συνάντησαν έχουν να λένε για το καλό του γούστο στο ασθενές φύλο- για να εξερευνήσει τις δυτικές Κυκλάδες. Σίφνος, Μήλος και λίγο Κίμωλος. Αργότερα τον είδαν και στη μαγευτική, όσο και εναλλακτική, Αστυπάλαια, που φημίζεται για τις αστακομακαρονάδες της.

Στα μεσοδιαστήματα, όταν δηλαδή βρισκόταν στην Αθήνα, δεν παρέλειπε να επισκέπτεται τακτικά -δηλαδή σχεδόν κάθε βράδυ- το «Μπαλτάζαρ» ή το «Βίλα Μερσέντες», από τα αγαπημένα του στέκια, από την εποχή που ήταν ακόμα απλώς βουλευτής και αδημονούσε να γίνει πριν από τα σαράντα του υπουργός. Οπως και έγινε, αφού οι συμφωνίες που κλείνουν τα μεγάλα πολιτικά σπίτια τηρούνται -έστω και με καθυστέρηση- πάντα!

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: