Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΣΙΓΗ ΜΑΞΙΜΟΥ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της Ν.Δ., υπουργοί και βουλευτές διχάζονται ως προς το πότε πρέπει να γίνουν εκλογές, τον Οκτώβριο με πρωτοβουλία της Ν.Δ. ή τον Μάρτιο που θα τις προκηρύξει το ΠΑΣΟΚ. Οι ρόλοι που χάνουν ή που θα ήθελαν να διεκδικήσουν όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων κάνουν τις πιέσεις στον Καραμανλή ασφυκτικές. Ο κλοιός... γύρω από τον πρωθυπουργό σφίγγει μετά και τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έως έξι μονάδες. Οι τελευταίες πληροφορίες από στενούς του συνεργάτες, μετά και τις νέες συνομιλίες που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Γιώργο Σουφλιά, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Δημήτρη Σιούφα και τον Γιάννη Λούλη ,δείχνουν τη ζυγαριά να γέρνει υπέρ των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Στα επιχειρήματα που επιστρατεύονται είναι η χλομή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ακόμη και στην περίοδο που η κυβέρνηση καιγόταν από τις φωτιές και η χαμηλή συσπείρωση της Ν.Δ. Αντίθετα ο ανασχηματισμός συγκεντρώνει μικρότερες πιθανότητες λόγω της αδυναμίας του Καραμανλή να κάνει ριζικές αλλαγές. Σήμερα ξεκινάει και δεύτερη μεγάλη δημοσκόπηση με εντολή της Ν.Δ. και αύριο θα έχουν φτάσει στο Μαξίμου τα πρώτα βασικά συμπεράσματα. Από την Τετάρτη όλα είναι ανοιχτά.
Καθώς όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη προεξοφλούν την ήττα -οι συζητήσεις αφορούν το μέγεθός της- η μετα-καραμανλική εποχή είναι προ των πυλών και οι υπόγειες ζυμώσεις έχουν αρχίσει. Οι εισηγήσεις δεν αφορούν μόνο «το καλό του», δηλαδή του Καραμανλή, αλλά και το δικό τους καλό, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας.
* Ο Γιώργος Σουφλιάς φοβάται την πανωλεθρία του Μαρτίου και ήταν από τους πρώτους που συμπαρατάχθηκε με τον Γιάννη Λούλη να πάει η Ν.Δ. σε εκλογές όσο το ΠΑΣΟΚ δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη την αυτοδυναμία. Είναι μια σταθερή αξία της παράταξης, πέτυχε να εξοβελίσει από την κυβέρνηση ακόμη και τον επί πέντε χρόνια «τσάρο» Γ. Αλογοσκούφη, οι υπουργοί και οι βουλευτές επιδιώκουν την εύνοιά του. Είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει ένα ρόλο «Νέστορα» στη μετα-καραμανλική εποχή. Στην άκρη του μυαλού του δεν θα σκεφτόταν αρνητικά το ενδεχόμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Επομένως δεν θα ήθελε ένα κόμμα αποδεκατισμένο.
* Τον Γιάννη Παπαθανασίου τον κυνηγάει ο εφιάλτης της οικονομίας. Προειδοποίησε τον Καραμανλή ότι τα χειρότερα έρχονται και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα επί της ουσίας για να τα σταματήσει. Από την άλλη, έτσι που έχει βγει μπροστά παίρνοντας στις πλάτες του τις αμαρτίες της οικονομίας, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μη βγει ούτε βουλευτής. Εχει πολλούς λόγους να θέλει εκλογές τώρα.
* Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει πάρει το μήνυμα ότι ο Καραμανλής δεν τον θεωρεί πρόσωπο το οποίο θα εμπιστευόταν και στο οποίο θα στηριζόταν. Γι' αυτό και δεν του έδωσε το κόμμα, που του ζητούσε, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της Ν.Δ. θεωρούν πως ο Ζαγορίτης πρέπει να φύγει. Ο Μεϊμαράκης δεν αποκλείεται να παίξει και το προσωπικό του χαρτί για την αρχηγία αν το κλίμα τον ευνοεί. Σίγουρα πάντως θα συμμαχήσει με τον ισχυρότερο, έστω κι αν πολλοί δένουν την τύχη του αποκλειστικά με την Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης πιστεύει ότι αν πάρει το ΠΑΣΟΚ την «καυτή πατάτα», γρήγορα θα απομυθοποιηθεί και η Ν.Δ. θα ανακάμψει.
* Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα ήθελε να διεκδικήσει την αρχηγία ενός κόμματος με διαλυτικές τάσεις. Από την άλλη όμως, γνωρίζει ότι ένας Καραμανλής που δεν θα έχει χάσει με μεγάλη διαφορά θα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Μπορεί ο ίδιος να αποφασίσει τελικά να μείνει (όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% της βάσης και των στελεχών της Ν.Δ. είναι «καραμανλικοί»). Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως ξέρει ότι βάζει φρένο στις φιλοδοξίες της, αφού ο πολιτικός της χρόνος είναι συγκεκριμένος. Αν φύγει ο Καραμανλής, πάλι τον χρειάζεται. Γι' αυτό και δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για πρόωρες εκλογές, δηλώνει ότι θα στηρίξει την όποια απόφαση Καραμανλή.
* Ο Δημήτρης Σιούφας είναι επίσης μια σταθερή αξία της παράταξης της Ν.Δ. Δεν θέλει εκλογές τώρα, στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να στείλει μήνυμα πως φοβάται τα δύσκολα και τα παρατάει. Γνωρίζει ότι η ήττα έρχεται και ότι μαζί με την αποχώρηση της Ν.Δ. από την εξουσία χάνει κι εκείνος τη σημερινή πρωτοκαθεδρία του.
* Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει δηλώσει ότι θα φύγει με τον Καραμανλή. Οσο εκείνος θα είναι πρωθυπουργός τόσο ο ίδιος θα κρατάει τον ρόλο ενός πρωτοκλασάτου υπουργού, παρά τα λάθη που του χρεώνουν.
* Ο Μιχάλης Λιάπης βρέθηκε εκτός κυβέρνησης τον Ιανουάριο, πληρώνοντας το ιδιωτικό ταξίδι με το πρώην αφεντικό των μαύρων ταμείων της «Siemens» Μ. Χριστοφοράκο. Με δύο δηλώσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο χαρακτήρισε «ευθανασία» και «καταστροφικές» τις εκλογές τον Οκτώβριο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον εξάδελφό του, χτίζει το «καραμανλικό» του προφίλ αναζητώντας κομματικές αναφορές.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: