Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

«Η ΝΔ θα ήθελε να μπορούσε και τώρα να φορτώσει τις ευθύνες αλλού»


Για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, την πολιτική ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα, αλλά και για το ενδεχόμενο εκλογών, μιλάει στο σημερινό φύλλο των «Νέων» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πολιτικός εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Σπύρος Κουβέλης.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Τελικά τι έφταιξε για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές;

Ό,τι έφταιξε και το 2007, μόνο που αυτήν τη φορά δεν χωρούσαν δικαιολογίες στην έλλειψη προετοιμασίας και σχεδίου του κράτους.

Πώς θα σωθεί ό,τι απέμεινε από την Αττική;

Η Αττική βρίσκεται σε οριακό σημείο. Εκτός από την επιτακτική ανάγκη για αποκατάσταση, αυστηρή προστασία των περιαστικών βουνών, και άμεση ανάδειξη όλων των ελεύθερων χώρων με υψηλό πράσινο χρειάζεται ακόμα κάτι βασικό: να αλλάξουμε τους νόμους και τη νοοτροπία που εννοεί να θεωρεί κάθε κομμάτι της Αττικής οικοδομήσιμη γη.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ λέει ότι το «πάθημα δεν έγινε μάθημα»;

Γιατί το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού... Η φωτιά ξέφυγε και επεκτάθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αυτό συνέβη και το 2007.

Τελικά λαϊκίζετε όταν εγκαλείτε την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές;

Η κυβέρνηση θα ήθελε να μπορούσε και αυτήν τη φορά να φορτώσει τις ευθύνες σε κάποιον άλλον, τα πράγματα όμως ήταν τόσο προφανή που προσπαθήσαμε να περιορίσουμε την κριτική και να μιλήσουμε με προτάσεις. Όπως και τις προηγούμενες φορές, η κυβέρνηση ή δεν τις άκουσε ή δεν τις κατάλαβε.

Μήπως έφταιξαν οι ισχυροί άνεμοι;

Άνεμοι και πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες υπήρξαν και άλλες χρονιές, τέτοιες καταστροφές όμως μόνο το 2007 και το 2009 είδαμε. Οπωσδήποτε έκαναν το έργο των πυροσβεστών πιο δύσκολο, αλλά πολύ πριν από τους ανέμους έλειψε η πρόληψη και η οργάνωση.

Μήπως η πυκνή βλάστηση και τα πεύκα;

Η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να μας πείσει πως «ο γιαλός είναι στραβός» για να μην παραδεχθεί πως εκείνη στραβά αρμενίζει εδώ και 5 χρόνια. Μερικές φορές σε αυτήν την προσπάθεια καταντάει γελοία.

Πώς θα μπει φρένο στους επίδοξους οικοπεδοφάγους;

Με άμεση θεσμοθέτηση των δασικών χαρτών, με κήρυξη των αναδασωτέων εκτάσεων χωρίς καμία εξαίρεση αυτήν τη φορά, με πολιτική μηδενικής ανοχής στην αυθαιρεσία, και πάνω από όλα με άμεση αναθεώρηση του Ρυθμιστικού της Αθήνας που έχει προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να πάψει το ξεχείλισμα της πόλης προς κάθε κατεύθυνση.

Τι πρέπει να γίνει για την αναδάσωση των καμένων;

Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ολοκληρωμένο «μεγάλο έργο» για την Αττική- χωρίς όμως τσιμέντο και άσφαλτο- να προστατεύουν από χτίσιμο και βόσκηση όλες οι περιοχές που μπορούν να έχουν φυσική αναγέννηση και να δενδροφυτευτούν πολλές χιλιάδες στρέμματα που το έχουν ανάγκη.

Τελικά υπάρχει σαφής προσδιορισμός του δάσους στην ελληνική νομοθεσία;

Στο Σύνταγμα υπάρχει, αφού απέτυχε η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει το Άρθρο 24. Η νομοθεσία όμως χρειάζεται βελτιώσεις σε αρκετά σημεία, και το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κάνει αυτές τις διορθώσεις, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είχε φτιάξει τους νόμους.

Μήπως η «πράσινη ανάπτυξη» είναι μία αόριστη έννοια για τους πολίτες;

Έπειτα από τέτοιες καταστροφές, όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει ανάπτυξη χωρίς περιβάλλον.

Καλύτερα όμως να φτάσουμε εκεί με διάλογο και ενημέρωση, όχι με καταστροφές.

Τι σημαίνει οικολογική συνείδηση;

Το να μη λυπάσαι κατόπιν εορτής και επειδή πρέπει, αλλά να σχεδιάζεις με το περιβάλλον στο μυαλό σου.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του να συμπεριλάβει τον προσδιορισμό «Οικολογικό»; Πιο πολλή σημασία έχει ότι τον έχει περιλάβει κεντρικά στην πολιτική και το πρόγραμμά του. Ποιο είναι το βασικό μέτρο πρόληψης των πυρκαγιών;

Η διαχείριση του δάσους όλο τον χρόνο, και η έγκαιρη ενημέρωση και αντίδραση τη στιγμή που εμφανίζονται.

Και ο βασικός κανόνας στην αντιμετώπισή τους;

Συνολικός συντονισμός όσων έχουν ρόλο από εκπαιδευμένους ανθρώπους, και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Πάμε για εκλογές;

Πρέπει να πάμε για εκλογές, είναι η καλύτερη πρόληψη άλλης ζημιάς στη χώρα και τους πολίτες.

Πού θα είστε υποψήφιος;

Στη Α΄ Αθήνας, γιατί πιστεύω πως από εκεί μπορώ να εκφράσω πιο αποτελεσματικά τις θέσεις μου για το περιβάλλον και, ελπίζω, να προσφέρω στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ.

Μήπως η οικολογία έχει γίνει μόδα;

Μόδα έχει γίνει, αλλά πρέπει να την κάνουμε τρόπο ζωής. Τότε θα έχει ουσία και νόημα.

Να μπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη Βουλή;

Να μπει όποιος έχει να προσφέρει κάτι ουσιαστικό και με περιεχόμενο, για να γίνει η οικολογία τρόπος ζωής και όχι μόδα.

Να γίνει πράσινος Δακτύλιος;

Να γίνουν πρώτα αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε ο πολίτης να έχει εναλλακτική, και όχι να υποχρεώνεται να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο σε περίοδο κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: