Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Εν μέσω μιας μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ κορυφαίων υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, που λαμβάνει τη μορφή διχασμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Κ. Καραμανλής καλείται να ανακοινώσει μέσα στα προσεχή 24ωρα τις οριστικές του αποφάσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολουθεί -μέχρι στιγμής- ως απλός θεατής τα κάθε λογής σενάρια να παραλύουν την κυβέρνησή του, έχει τις τελευταίες ημέρες ένα ακόμη σοβαρό πολιτικό... πρόβλημα να αντιμετωπίσει: Μια σημαντική ομάδα βουλευτών της ΝΔ χαρακτηρίζει «πολιτική αυτοκτονία» την προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο και του ζητούν να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα οι πιέσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα προς τον κ. Καραμανλή να απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών τον Οκτώβριο και να προχωρήσει πριν από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη σε αλλαγές στην κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση έχουν ενταθεί.
Οι εκφραστές της συγκεκριμένης πρότασης ζητούν αλλαγές που θα ισοδυναμούσαν με ανατροπές και προσθέτουν ότι αυτές θα μπορούσαν να συνδυαστούν με αποφάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων αδιαφάνειας, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και με τις ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Ως βασικό επιχείρημα για την αποφυγή της εκλογικής αναμέτρησης προβάλλουν το ιδιαίτερα αρνητικό πολιτικό κλίμα, το οποίο κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις που παρουσίασαν χθες το «Εθνος της Κυριακής» και «Το Πρώτο Θέμα».
Προς την κατεύθυνση αυτή «κινήθηκε», χρησιμοποιώντας «αυστηρή» γλώσσα, ο πρώην υπουργός κ. Μ. Λιάπης. «Οι δημοσκοπήσεις» -είπε χαρακτηριστικά- «δεν είναι καλές. Είναι χειρότερες από αυτές που περιμέναμε. Και επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι εκλογές τώρα θα ήταν καταστροφικές για τη ΝΔ». «Αυτό δεν σημαίνει» -συμπλήρωσε- «ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα. Αρκεί να τολμήσουμε. Με ριζικές αλλαγές. Με σκληρές αποφάσεις. Είναι πια μονόδρομος».
Κατά των εκλογών έχει ταχθεί με δημόσια δήλωσή του ο πρώην υπουργός κ. Σ. Τσιτουρίδης, ενώ εισήγηση υπέρ του ανασχηματισμού και κατά της προσφυγής στις κάλπες έχει υποβάλει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λ. Ζαγορίτης. Στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπέρ της εξάντλησης των χρονικών ορίων που έχει θέσει ο κ. Παπανδρέου τάσσονται οι κ. Α. Σπηλιωτόπουλος και Α. Σαμαράς, ενώ και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος έχει επιφύλαξη ως προς την ορθότητα της επιλογής των εκλογών.
Επίσης, χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας τις τελευταίες έρευνες, σημείωσε: «Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν αυτό που ξέρουμε και ζούμε όλοι. Είναι μια δύσκολη περίοδος και εμείς πρέπει να τη διαχειριστούμε με υπευθυνότητα και ευαισθησία».
«Στόχος της πολιτικής μας είναι στο τέλος αυτής της προσπάθειας» -κατέληξε- «η Ελλάδα να έχει μπει σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία που θα ωφελήσει ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο».
Δεν βλέπουν ανατροπέςΑπό την άλλη πλευρά, κορυφαίοι υπουργοί απορρίπτουν κάθε ιδέα ανασχηματισμού, θεωρώντας ότι σημαντικές ανατροπές δεν μπορούν να γίνουν και εισηγούνται εκλογές τώρα, προκείμενου να αποφευχθεί η συντριβή της ΝΔ τον Μάρτιο, καθώς θα έχει μεσολαβήσει ένας πολύ δύσκολος -πολιτικά και οικονομικά- χειμώνας. Ο κ. Γ. Σουφλιάς θεωρεί ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το πολιτικό τοπίο και αφού ο κ. Καραμανλής παρουσιάσει τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία και προτείνει στον ελληνικό λαό τις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις να προκηρύξει εκλογές.
Ο κ. Γ. Παπαθανασίου έχει την ίδια άποψη, ενώ και ο κ. Β. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα οι εκλογές είναι μονόδρομος. Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη δεν είναι αρνητική ως προς το ενδεχόμενο εκλογών, αλλά θεωρεί ότι πρέπει προηγουμένως ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης συνολικά να αναλύσουν με ειλικρίνεια τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία.
Σε αυτό που συμφωνούν όλα τα στελέχη της ΝΔ, πάντως, είναι πως ο πρωθυπουργός πρέπει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες ή ακόμη και σήμερα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, διότι, όπως επισημαίνουν, η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και στην οικονομία και στη λειτουργία της κυβέρνησης ειδικότερα.
ΠΙΕΣΕΙΣΠριν από τη ΔΕΘ οι τελικές αποφάσεις
Μέσα στα προσεχή 24ωρα και σίγουρα πριν από τη μετάβασή του στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις για το θέμα του χρόνου των εκλογών.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αυτό θα γίνει και πριν από την Πέμπτη, οπότε θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις, αλλά μέχρι στιγμής -όπως βεβαιώνουν ακόμη και οι τακτικοί του συνομιλητές- δεν τις έχει ανακοινώσει σε κανέναν.
Ολοι πάντως συμφωνούν πως, ό,τι έχει να πει, θα πρέπει να το πει πριν από την τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ. «Εάν ανέβει στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει ανακοινώσει είτε τον ανασχηματισμό είτε εκλογές, τότε θα έχουμε επανάληψη του περυσινού «Βατερλό»», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός στους συνεργάτες του.
Οι υποστηρικτές της επιλογής της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στον Οκτώβρη σημειώνουν ότι ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει πριν από τη ΔΕΘ και στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής να ανακοινώσει τον αποκλεισμό των στελεχών που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα. Με αυτή την κίνηση, θεωρούν οι εισηγητές της πρότασης, ο πρωθυπουργός θα συσπειρώσει την κομματική βάση της ΝΔ και θα δείξει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος πρωτοβουλία για πολιτική κάθαρση.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΥΟ ΝΕΑ ΓΚΑΛΟΠΑνοίγει η ψαλίδα από 6% έως 6,2%, «παίζεται» η αυτοδυναμία
Διαφορά μεγαλύτερη των έξι (6) μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει «κλειδώσει» η αυτοδυναμία, δίνουν και τα δύο γκάλοπ που έγιναν μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές της Βορειοανατολικής Αττικής και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο.
Στο 6,2% η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC που έγινε για το «Εθνος της Κυριακής». Ελάχιστα μικρότερη, στο 6%, η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ που δίνει η ALCO στο γκάλοπ που πραγματοποίησε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύτηκε στο «Εθνος της Κυριακής», το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ παγιώνεται κυρίως λόγω της συνεχούς κυβερνητικής φθοράς. Ωστόσο, αν και η νίκη του ΠΑΣΟΚ θεωρείται σίγουρη, η αυτοδυναμία φαίνεται δύσκολη, αλλά όχι άπιαστη.
Το άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται κυρίως στην αποσυσπείρωση της ΝΔ, η ανοχή της οποίας καταγράφεται στο 62%, μειωμένη κατά 4,8% σε σχέση με δύο μήνες πριν, όπως επισημαίνει ο Θ. Γεράκης της MARC. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την υψηλή συσπείρωσή του, αλλά δεν φαίνεται να ωφελείται περαιτέρω από τη συγκυρία.
Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά τρίτο κόμμα, με ποσοστά που κυμαίνονται από 7,8% (MARC) έως 7,5% (ALCO).
O ΛΑΟΣ φαίνεται να παγιώνει τα υψηλά ποσοστά που εμφάνισε μετά τις ευρωεκλογές. Τα ποσοστά του κυμαίνονται από 5,7% έως 5,3%. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη φαίνεται να ευνοείται από τη συνεχιζόμενη αποσυσπείρωση της ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά. Κυμαίνεται μεταξύ 3,2% και 3,5%. Πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το κρίσιμο όριο του 3%. Ωστόσο από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κοροβέση, μπήκε και η Αριστερά στο κάδρο της SIEMENS. Το 53% θεωρεί ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορά και την Αριστερά.
Αξιοσημείωτη είναι και η σημαντική συρρίκνωση των Οικολόγων. Κυμαίνονται από 2% έως 2,5%. Η τελευταία οικολογική καταστροφή δεν έφερε τους πολίτες πιο κοντά στους Οικολόγους. Απεναντίας οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τα οικολογικά ψηφοδέλτια στις εκλογές εμφανίζουν τάση πολιτικής αποστασιοποίησης ή επιστροφής στο κόμμα προέλευσής τους.
Πάντως η διεύρυνση της διαφοράς στο 6,2% μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας επηρεάζεται άμεσα από τον θυμό των πολιτών για τις τελευταίες καταστροφές από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC, το 74,1% θεωρεί ότι δεν άλλαξε τίποτα από το 2007 στη φονική πυρκαγιά της Ηλείας. Το 73,8% θεωρεί ότι έχει ευθύνες η κυβέρνηση για την τελευταία καταστροφή και το 70,5% πιστεύει ότι υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση της φωτιάς.
Για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την καταστροφή στην Αττική η δημοσκόπηση της ALCO δείχνει ότι το 44,8% θεωρεί την κυβέρνηση και μόνο το 23,6% τον άνεμο! Ακρως ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση της ALCO είναι ότι στο ερώτημα «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;» ο Κ. Καραμανλής έρχεται τρίτος με 31,1%! Πρώτος ο Γ. Παπανδρέου με 33,7% και δεύτερος ο «κανένας» με 32,5 %. Επίσης σχεδόν οι μισοί Ελληνες ψηφοφόροι εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣΟι σκέψεις και οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό
Το σενάριο του ανασχηματισμού παραμένει «ζωντανό», αν και έχει λίγους υποστηρικτές στο εσωτερικό της κυβέρνησης... Ακόμη κι εκείνοι που το εισηγούνται, πάντως, δεν περιγράφουν με ακρίβεια τις δομικές αλλαγές που προτείνουν, καθώς γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα ο κ. Καραμανλής θα μπορέσει να αλλάξει τα πρόσωπα που αποτελούν τον «κορμό» της κυβέρνησής του. Εάν, τελικά, ο κ. Καραμανλής προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, απορρίπτοντας τις εκλογές τον Οκτώβριο, τότε οι πιθανές κινήσεις του θα είναι οι εξής:
Η μετακίνηση του κ. Πρ. Παυλόπουλου στη θέση του υπουργού Επικρατείας με την ταυτόχρονη ανάληψη της κυβερνητικής εκπροσώπησης
Η μετακίνηση του κ. Β. Μεϊμαράκη στη θέση του υπουργού Εσωτερικών
Ο διαχωρισμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
Η αναβάθμιση του κ. Γ. Σουφλιά και η ανάληψη του ενοποιημένου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών
Σειρά αλλαγών -για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας- στις θέσεις των υφυπουργών.
Παράλληλα, οι εισηγητές της επιλογής του ανασχηματισμού ζητούν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα και σε αλλαγές στην κρατική μηχανή και ειδικότερα στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.
Το ενδεχόμενο αλλαγών στο κόμμα φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί, καθώς ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται αυτή την ώρα να αναλάβει το ρίσκο και να «στήσει» κάλπη στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, προκειμένου να μετακινήσει τον Λ. Ζαγορίτη στην κυβέρνηση. Γνωρίζει πως μια τέτοια αναμέτρηση με τους διαφωνούντες στο κόμμα του θα τον πλήξει πολιτικά με δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλά «λευκά» ψηφοδέλτια.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: