Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Εν αναμονή του πορίσματος για τις ευθύνες των πυρκαγιών

Την ασυνεννοησία που επικράτησε εντός του Πυροσβεστικού Σώματος τις κρίσιμες ώρες των καταστροφικών πυρκαγιών αναμένεται να επισημάνει το πόρισμα Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, επιρρίπτοντας ευθύνες στον υπαρχηγό του Σώματος και στον περιφερειάρχη Αττικής, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα. «Να αναλάβει την ευθύνη ο υπουργός» απαντάνε οι Πυροσβέστες.

Πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή θα έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Mega, στο πόρισμά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να αποδίδει ευθύνες στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για ασυνεννοησία, αναποτελεσματικότητα, κακό συντονισμό των δυνάμεων και έλλειψη σχεδιασμού.

Μπαλάκι οι ευθύνες

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη διάρκεια των καταθέσεών τους στον Γενικό Επιθεωρητή, οι ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής επέρριψαν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για την καταστροφική εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Στυλιανός Στεφανίδης, φέρεται να υποστήριξε ότι είχε ζητήσει εναέρια μέσα από την πρώτη στιγμή, τα οποία άργησαν να πάνε στην φλεγόμενη περιοχή, ενώ με επιστολή του στην «Καθημερινή» μιλά για επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών άλλων.

Ο αρχηγός του Σώματος, αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας φέρεται να αποποιείται την ευθύνη καθώς ο ίδιος βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Ο δε περιφερειάρχης Αττικής, Απόστολος Γεροκώστας, φέρεται να υποστήριξε στην κατάθεση του πως δεν μπορούσε να λάβει πρωτοβουλίες, καθώς ήταν παρών ο υπαρχηγός.

Το πόρισμα της έρευνας, που διεξάγεται με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκη, αναμένεται το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να ζητηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η παραίτηση των αξιωματικών που κρίνονται υπεύθυνοι για λάθη και παραλείψεις κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε έκτακτες κρίσεις.

«Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη»

Είναι γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί πάντως το ότι η έρευνα του κ. Ρακιντζή εστιάστηκε αποκλειστικά και μόνο στο Πυροσβεστικό Σώμα, μη αγγίζοντας καθόλου τον λοιπό κρατικό μηχανισμό που στάθηκε για ακόμα μία φορά καταστροφικά ανεπαρκής.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, με τίτλο «Ας αναλάβει επιτέλους την ευθύνη της η πολιτεία», αναφέρει μεταξύ άλλων:

«... αντί η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, προσπαθεί να τις ρίξει στον εύκολο στόχο, τον πυροσβέστη. Αντί να δεχτεί ότι δεν έχει θωρακίσει τους φορείς που θα ενεργήσουν προστατευτικά και ότι δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες φυσικές καταστροφές, προσπαθεί να ποινικοποιήσει την επιχειρησιακή δράση των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη και να κάνει ό,τι μέχρι σήμερα δεν έχει πράξει, για να θωρακίσει το σύστημα δασοπροστασίας, χωρίς να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα στην επόμενη καταστροφή».

Σύμφωνα με τους πολίτες, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχει η κυβέρνηση. Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Αlco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το 44,8% των ερωτηθέντων αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση, το 23,6% στις καιρικές συνθήκες και μόλις το 7,9% στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Marc, στην κυβέρνηση αποδίδει τις ευθύνες το 40,9% των ερωτηθέντων, στην ηγεσία της Πυροσβεστικής το 11,4%, ενώ το 32,9% δηλώνει ότι ευθύνονται και οι δυο.

Πηγή: Τα Νέα, Έθνος, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία
.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: