Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Κύπρος: 550 εκατ. ευρώ το χρόνο ...


Κύπρος: 550 εκατ. ευρώ το χρόνο από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»
...από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη»...
Στο 510 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχονται τα έσοδα της Κύπρου από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτές είναι οι προβλέψεις της...
εταιρείας Delek που τις κατέθεσε στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, χωρίς ωστόσο να αφαιρούνται τα έξοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος»,τα ποσοστά της Κύπρου -που θα καθορίζονται σε ημερήσια βάση- ξεκινούν από 60% σε παραγωγή 150.000 εκατ. κυβικών ποδών ημερησίως και φτάνουν κλιμακωτά σε 83% σε παραγωγή 1,4 δισ. κυβικών ποδών ημερησίως, με τα έσοδα να αποδίδονται μετά από σταδιακή κατανομή των (εγκεκριμένων) δαπανών που έγιναν για μέχρι τότε έρευνα και ανάπτυξη του κοιτάσματος. 

Μάλιστα, παρέχονται οκτώ πίνακες με υπολογισμούς με βάση διαφορετικές εκδοχές ημερήσιας παραγωγής, με τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. Με βάση την αναφορά σε παραγωγή 800 εκατ. κ. π ημερήσια, το ποσοστό που ανήκει στην Κύπρο υπολογίζεται σε σχεδόν 70%.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα ξεκινήσει με πλωτή μονάδα άντλησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, που είτε θα ενοικιαστεί μακροχρόνια ή θα αποκτηθεί ως ιδιόκτητη, με την πρώτη ροή αερίου να υπολογίζεται περίπου το 2020, με ημερήσια παραγωγή της τάξης των 800 εκατ. κυβικών ποδών. 

Το μερίδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας​, με βάση το συμβόλαιο ανάθεσης, θα κυμαίνεται από 60% μέχρι και 83% των εσόδων - όσο περισσότερα θα είναι τα ημερήσια έσοδα, τόσο θα αυξάνεται το ποσοστό της Λευκωσίας. 

Ακόμα, Noble Energy και Delek έχουν προγραμματίσει ότι θα γίνουν συμπληρωματικές έρευνες και αναλύσεις γεωλογικών δεδομένων στο τμήμα του οικοπέδου «12» που παραμένει υπό την ευθύνη τους, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να αποφασίσουν και αν θα προχωρήσουν σε γεώτρηση εκτός του κοιτάσματος «Αφροδίτη», με στόχο κοίτασμα πετρελαίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: