Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Αρχές 2010 νομοσχέδιο για αυτοδιοίκητο δικαστηρίων

Αλλαγή του τρόπου επιλογής ηγεσιών δικαστηρίων και επαναφορά του αυτοδιοίκητου, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, με την ομιλία του στην 25η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σας ζητήσει δόλιες εξυπηρετήσεις, όπως κατά περίπτωση συνέβη στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Καστανίδης, ανακοινώνοντας ότι «στις αρχές του έτους θα υπάρξει σχέδιο νόμου για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου», το οποίο θα συζητήσει με τους συναδέλφους του στη Βουλή, με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα αλλά και με τις Ενώσεις.

«Το αυτοδιοίκητο θα επανέλθει γιατί δεν είναι δυνατόν να διανοείται οποιοσδήποτε σε αυτό τον τόπο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης των δικών τους υποθέσεων. Η επαναφορά του αυτοδιοίκητου, όμως, θα γίνει με τέτοιο τρόπο που δεν θα δίνει κανένα επιχείρημα στον αντίπαλο του αυτοδιοίκητου», ανέφερε ο υπουργός.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης».

«Ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει κάποτε να τεθεί ένα τέλος, ακόμη και αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα, στα αποτυπώματα αλληλοχειραγώγησης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, όταν υπήρξαν αυτά. Να γίνει, δηλαδή, επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπό το ισχύον Σύνταγμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να αισθάνεται ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός ότι δεν οφείλει σε κανέναν απολύτως τίποτα και αυτή την αίσθηση της ελευθερίας να αναπαράγει και προς τις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, γνωρίζοντας ότι δεν δεσμεύεται από τίποτα αλλά παρά μόνο από τη συνείδησή του», είπε ο κ. Καστανίδης.

Οπως ανέφερε, θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες από όλες τις Ενώσεις να προτείνουν τους εκπροσώπους τους, στα πλαίσια μιας ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, «αντικείμενο της οποίας θα είναι η κατοχύρωση αντικειμενικών κριτηρίων, όταν πρόκειται να κριθεί η υπηρεσιακή μεταβολή δικαστικού λειτουργού».

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει εξαρτημένος δικαστής εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς εξάρτηση. Δεν υπάρχει διαπλεκόμενος πολιτικός, εάν ο ίδιος δεν προσφέρεται προς διαπλοκή».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκης αναφερόμενος στο αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων, είπε ότι είναι μεγάλος λάθος η επαναφορά της κομματικής ταυτότητας για την επιλογή των μελών του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης των δικαστηρίων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Γκιόκας επισήμανε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης παρατήρησε ότι η ανεξαρτησία του δικαστή μπορεί να φτάσει ακόμη και στα ακραία όρια της.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών Σωτ. Μπάγιας, ανέφερε ότι μεταξύ των βασικών ζητημάτων που συνθέτουν το πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης και η πολυνομία.

Ως προς την πολυνομία είπε ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό ποινικών αδικημάτων από νομοθετικής άποψης. Ακόμη, σημείωσε ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο αριθμός των μηνύσεων για το τρέχον έτος αναμένεται να ξεπεράσει τις 300.000, στην Θεσσαλονίκη τις 80.000 και στον Πειραιά τις 30.000, ενώ ο συνολικός αριθμός των μηνύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τις 750.000. Εξ’ αυτών, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης, οι αξιόλογες υποθέσεις δεν ξεπερνούν το 8% του συνόλου των ποινικών υποθέσεων, δηλαδή τις 60.000 υποθέσεις.

Ο κ. Μπάγιας τόνισε ότι απαιτείται ευρείας έκτασης αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων και η αντικατάσταση τους με διοικητικές κυρώσεις.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΕΕ, ανέφερε ότι χρήζει αντικατάστασης ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που θεσπίστηκε το 1950, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, ενώ ανακοίνωσε ότι η Ένωση επεξεργάζεται πρόταση για το ζήτημα των αναβολών των δικών. Ο Μπάγιας παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των προφυλακίσεων είναι υπερβολικά μεγάλος, αλλά είπε ότι αυτό έχει να κάνει την βραδύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.

Σχετικά με την ανεξαρτησία των δικαστών, ο Μπάγιας υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί η διασφάλιση τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστικών.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ χαρακτήρισε «ουσιώδες πλήγμα στην λειτουργική ανεξαρτησία των εισαγγελέων και δικαστών» την κατάργηση του αυτοδιοικήτου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και ζήτησε την άμεση κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες αναφερόμενος στο ζήτημα των προφυλακίσεων, είπε ότι υπό την επίδραση διαφόρων λόγων, όπως είναι οι κοινωνικές πιέσεις και ιδίως εκ μέρους του Τύπου, η πεποίθηση ότι ο δικαστικός θα ελεγχθεί για την επιείκεια του, οδήγησε ίσως στην υπερβολική χρήση του μέτρου της προσωρινής κράτησης «Θεωρώ ότι είναι σκόπιμο οι εισαγγελικοί λειτουργοί κατά τη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους στην προδικασία να συμβάλλουν ώστε η προσωρινή κράτηση να επιβάλλεται με μέτρο και την επιβαλλόμενη φειδώ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας αναφέρθηκε στα μεγάλα κενά οργανικών θέσεων δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, ενώ έθεσε θέμα παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων (μετά τις 3 μμ) κατά μία με δύο ώρες υπό προϋποθέσεις.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένος πρότεινε την δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιάρθρωση της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Παξινός είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι δικαστές αναβάλουν δύσκολες υποθέσεις για «να τις πετάξουν από πάνω τους», επισημαίνοντας ότι υπήρξαν υπουργοί Δικαιοσύνης που πέρασε η θητεία τους «και δεν πήραν μυρωδιά» για το τι γίνεται στην Δικαιοσύνη.
Ακόμη, επέκρινε το γεγονός ότι το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων (απαρτίζεται και από αρεοπαγίτες, ενώ πρόεδρος του είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΑΠ) αθωώνουν ή μειώνουν τις πρωτοβάθμιες ποινές που έχουν επιβληθεί σε δικηγόρους από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: