Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Κουτρουμάνης: Με την αξιοποίηση των ακινήτων δεν λύνουμε το πρόβλημα του Ασφαλιστικού

«Η κυβέρνηση προωθεί άμεσα την συνεργασία των ταμείων με μορφή κοινοπραξίας, ώστε να μπορέσουν αποτελεσματικότερα να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους και να αντιμετωπίσουν τα θέματα στέγασής τους. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το Ασφαλιστικό με τον τρόπο αυτό», ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτη Κουβέλη για την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πως «είναι τραγικό, τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν τη δεινή κατάσταση του Ασφαλιστικού μας συστήματος, να υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία των Ασφαλιστικών Ταμείων που διαχρονικά απαξιώνονται και στην κυριολεξία δεν μπορούν να υπηρετήσουν τον σκοπό των Ασφαλιστικών Οργανισμών».

«Η απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των Ασφαλιστικών Οργανισμών δεν είναι τυχαία, αλλά υπήρξε και αμέλεια, συμπεριφορές απαξίωσης της περιουσίας των ταμείων, καθώς και ιδιοτέλειες(…). Είναι τραγικό, τα ετήσια έσοδα όλων των ταμείων να ανέρχονται σε 29,5 εκ. ευρώ και μόνον το ΙΚΑ, να πληρώνει 35 εκ. ευρώ για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, την ώρα που η περιουσία του αποτιμάται άνω των 200 εκ. ευρώ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παρεμβάσεις σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να πάψει η εν λόγω απαξίωση.

Από πλευράς του, ο κ. Κουτρουμάνης παρέπεμψε στη διαδικασία συνδιαχείρισης της περιουσίας των ταμείων, «χωρίς να καταργείται η αυτοτέλεια ενός εκάστου»: «Πιστεύουμε πως τα ταμεία, από κοινού μπορούν να δημιουργήσουν και τις υπηρεσίες και τις υποδομές και να έχουν και τους απαραίτητους συμβούλους, προκειμένου να έχουμε μια αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ακινήτων και για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών στέγασης. Δεν θα πρέπει ωστόσο να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση, πως με την αξιοποίηση των ακινήτων, όσο καλή κι αν είναι, θα λύσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του Ασφαλιστικού. Οφείλουμε όμως να σεβαστούμε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο εργαζόμενος στα ταμεία».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: