Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Στον αέρα 200.000 εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Υποψήφιοι για εργασιακή εφεδρεία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Περίπου 200.000 εργαζόμενοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί κατά πόσο θα παραμείνουν στο προσωπικό των νέων φορέων που θα συσταθούν ή θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό και θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία, η οποία σηματοδοτεί για την πλειονότητά τους έμμεση απόλυση.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, το πρώτο πακέτο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων αφορά 40 φορείς, όπως αυτοί περιγράφηκαν σε νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Αυγούστου. Βάσει των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση την Τρίτη, η πρώτη ανατροπή αφορά τους 11 μεγάλους φορείς - μεταξύ των οποίων ΕΡΤ, ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις Κατασκευαστική - για τους οποίους είχε δοθεί προθεσμία 9 μηνών για την αναδιάρθρωσή τους και τον καθορισμό του προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία.

Η δεύτερη ανατροπή αφορά τους υπόλοιπους 29 φορείς, για τους οποίους οι αρχικές ρυθμίσεις προέβλεπαν πως το προσωπικό θα μεταφερόταν αυτοδίκαια στους νέους φορείς ή στις κεντρικές υπηρεσίες των εποπτευόμενων υπουργείων. Ωστόσο, μετά την επέκταση του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί και σε αυτούς τους φορείς αξιολόγηση του προσωπικού.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε πάντως να μη γίνει η αξιολόγηση από τις διοικήσεις των φορέων, όπως επίσης αρχικώς είχε προβλεφθεί. «Με τη θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, το οποίο είναι αρμόδιο να προσλάβει εξειδικευμένες εταιρείες αξιολόγησης του προσωπικού, ώστε όχι μόνες τους οι διοικήσεις, αλλά με θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας και τελικά υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, να έχουμε τον κατάλογο του πλεονάζοντος προσωπικού» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Με βάση δηλαδή τους νέους οργανισμούς των φορέων θα αποτυπωθούν οι θέσεις εργασίας που απαιτούνται για τη λειτουργία και στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού ώστε να διαπιστωθεί ποιοι εργαζόμενοι έχουν τα περισσότερα προσόντα για την παραμονή στους φορείς.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που θα αποτελέσουν το πλεονάζον προσωπικό, θα περάσουν από δεύτερη αξιολόγηση βάσει των κριτηρίων που θα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και στη συνέχεια θα καταταγούν από το ΑΣΕΠ σε πίνακες εργασιακής εφεδρείας.

Όπως έχει αποφασιστεί, όσοι ενταχθούν στους πίνακες θα λαμβάνουν για ένα έτος το 60% των βασικών αποδοχών τους και μετά δεν θα εισπράττουν καμία αμοιβή από το κράτος. Σύμφωνα και με τον κ. Βενιζέλο θα υπάρχουν δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισής τους, θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον φορέα του ευρύτερου δημοσίου τομέα «γιατί - όπως είπε - εκεί είναι χρήσιμοι», ενώ θα αξιοποιούνται και μέσα από την πρόσληψή τους ως προσωπικό ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης.

Κατάργηση όλων των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων

Σε άμεση κατάργηση όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας το σχέδιο να εξακολουθήσει να καταβάλλει μέρος αυτών για τα επόμενα χρόνια με το σύστημα της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς και ανοίγοντας παράθυρο μόνο για τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας.

Μετά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν και από πλευράς τρόικας έναντι της διατήρησης ορισμένου ποσού από τα επιδόματα ως προσωπική διαφορά, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου μισθολογίου με βασική αρχή την άμεση καθιέρωση ίσης αμοιβής για ίδια εργασία.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε την καθιέρωση μπόνους ανάλογα με την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοντέλο περιγραφής θέσεων, που είχε ανακοινωθεί πως θα εφαρμοστεί σε όλους του δημόσιους φορείς και βάσει του οποίου τίθενται συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία γίνεται η μέτρηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων σε κάθε θέση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: