Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Έντονες αντιδράσεις της Αριστεράς Αυτονόητες κατά την κυβέρνηση οι αλλαγές στο Δημόσιο - Να βάλουμε πλάτη στα μέτρα, λέει ο Σ.Χατζηγάκης

Oι αλλαγές θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος
Oι αλλαγές θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος
Αθήνα
«Αυτονόητες» χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην οικονομία και ειδικότερα στον δημόσιο τομέα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ενώ με μία παρέμβαση-βόμβα ο πρώην υπουργός της ΝΔ Σωτήρης Χατζηγάκης ζητά από την αξιωματική αντιπολίτευση να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση. «Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει για να προχωρήσουμε στην οικονομία, αλλά και γενικότερα να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία που χρειάζονται για να πάρει μπροστά η χώρα. Μπορεί να έγινε στο 'και πέντε' αλλά σημασία έχει ότι έγιναν αυτές οι αλλαγές, θα υλοποιηθούν σύντομα και θα αρχίσει να ανακάμπτει και η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Η οικονομία δεν ήταν ανταγωνιστική, το παραγωγικό μοντέλο δεν πήγαινε πουθενά, η ελληνική δημόσια διοίκηση ήταν μοχλός που μπλόκαρε την ανάπτυξη. Αυτά δεν είναι σκληρά μέτρα, είναι τα αυτονόητα» πρόσθεσε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει αξιοκρατία στο Δημόσιο «όπου με απόλυτη διαφάνεια και ισονομία να δίνονται οι μισθοί και αν είναι να δίνονται υψηλότεροι μισθοί δεν θα πρέπει να δίνονται γιατί ανήκεις σε ένα συγκεκριμένο υπουργείο, αλλά γιατί παράγεις περισσότερο».

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε πως θεσπίζεται ο θεσμός του κρατικού υπαλλήλου και «πλέον δεν ανήκεις σε μια οργανική θέση η οποία μπορεί να θεσπίστηκε το 1960 και να μην αντανακλά τη σημερινή πραγματικότητα, ανήκεις συνολικά στο δημόσιο τομέα, άρα μπορεί να γίνουν πολύ πιο εύκολες οι μετατάξεις εντός του δημόσιου τομέα».

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ο δημόσιος τομέας είναι διογκωμένος και πως οι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, προσθέτοντας ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε σχετική προστασία, είτε με μέτρα, είτε χωρίς μέτρα.

Υπογράμμισε, τέλος, πως η κυβέρνηση επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις και θα επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση, καλώντας τη ΝΔ να αναλογιστεί τις ευθύνες της. «Οι ευθύνες της ΝΔ, δηλαδή του κόμματος που μας έφερε στην κατάσταση στην οποία είμαστε, είναι τεράστιες και πρέπει να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της στις συναινετικές διαδικασίες» κατέληξε.

Δήλωση-βόμβα από Χατζηγάκη

Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η δήλωση που έκανε την Τετάρτη ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ και πρώην υπουργός Σ. Χατζηγάκης υπεραμυνόμενος της συνεννόησης μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας.

Ο βουλευτής ζήτησε από τη ΝΔ και τη σημερινή της ηγεσία να «βάλει πλάτη» και να στηρίξει την κυβέρνηση για να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική στρατηγική του Αντ. Σαμαρά.

«Σε μια χρονική στιγμή που δοκιμάζεται η χώρα και η ηθική της υπόσταση στο εξωτερικό, θεωρώ ότι όλοι, και η ΝΔ κυρίως, θα πρέπει να βάλουμε πλάτη για να βγούμε από το εθνικό αδιέξοδο που μας οδήγησε η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός, προκαλώντας αίσθηση.

Από την ηγεσία της ΝΔ δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρότι είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για συναίνεση. Κύκλοι της λεωφόρου Συγγρού έλεγαν απλώς ότι δεν ασχολούνται.

Η δήλωση του κ. Χατζηγάκη έγινε μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενώ το βράδυ ο κ. Σαμαράς παραθέτει δεξίωση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Οι αντιδράσεις της Αριστεράς

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, απέναντι στις εξαγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Βενιζέλου λένε το εξής: Στο όνομα της άρσης των ανισοτήτων των μισθολογικών, ή των ανισοτήτων στη σύνταξη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα πρέπει να πάμε σε έναν μισθό 700 ευρώ και σε μία σύνταξη 500. Αυτό είπε και θεωρώ απαράδεκτο όταν έβαλε το δίλημμα ότι τα μέτρα αυτά εξασφαλίζουν τα παιδιά μας. Τα μέτρα αυτά ρίχνουν κυριολεκτικά σε έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα τα τρισέγγονά μας. Αλλά τα πράγματα δεν πρόκειται να προχωρήσουν όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση. Υπάρχει και ο λαός που αργά ή
γρήγορα θα πει την τελευταία του λέξη» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα, που συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, υποστήριξε πως οι αποκρατικοποιήσεις «δεν έχουν και τόσο μεγάλη σχέση με το χρέος», αλλά «εφαρμόζεται αυτό που είχε προαποφασίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχ, οι τομείς αυτοί στρατηγικής σημασίας να περάσουν 100% στα μονοπώλια, σε συνθήκες μάλιστα οξύτατου ανταγωνισμού».

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου», την οποία κατηγόρησε ότι «έχει αφήσει κάθε πρόσχημα και ουσιαστικά θέτει υπό καθεστώς εφεδρείας τους Έλληνες και υπό καθεστώς εκποίησης ολόκληρη τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση «για πρωτοφανή εκστρατεία προπαγάνδας και παραπληροφόρησης ενάντια στο δημόσιο χώρο, ενάντια στο κοινωνικό κράτος, με αιχμή του δόρατος στους δημόσιους υπαλλήλους». Αφού διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν υπερασπίστηκε ποτέ τις παθογένειες του δημοσίου, τις οποίες δημιούργησαν τα δύο κόμματα εξουσίας, σημείωσε ότι η έντονη αντίθεσή του σε αυτή την προπαγάνδα, οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο «να χρησιμοποιήσει την επίθεση στο δημόσιο, ως μοχλό πίεσης για την επίθεση σε ολόκληρη την κοινωνία».

Ακόμα και σήμερα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, έγκριτοι δημοσιογράφοι της διαπλοκής και μερίδα των ΜΜΕ, αναφέρονται σε ένα εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους, πράγμα που είναι
υπερβολικά μεγάλο και χρειάζεται να πάμε στη θεσμοθέτηση της εφεδρείας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, στην πραγματικότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας είναι περίπου 450.000.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε το μικρότερο δημόσιο τομέα, ή έναν από τους τρεις χαμηλότερους σε όλη την ευρωζώνη, είπε. Υπό το πρίσμα αυτό, συνέχισε, ο στόχος ήταν, πίσω από την επίθεση στο
δημόσιο τομέα, να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης: Να κρύψουν τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα, να κρύψουν τις μίζες κάτω από το τραπέζι, να κρύψουν την υπερχρηματοδότηση δημόσιων έργων για την Ολυμπιάδα, που στοίχισαν στον ελληνικό λαό τρεις φορές παραπάνω, να κρύψουν τη σπατάλη της διαπλοκής, τη σπατάλη της εξουσίας, είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: