Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, «ΕΛ. Βενιζέλος» και ακίνητα στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων

Άμεσες κινήσεις για έσοδα 5 δισ. ευρώ


Στα Ελληνικά Πετρέλαια το Δημόσιο θα διαθέσει όλο το ποσοστό που ελέγχει (35,5%)
Στα Ελληνικά Πετρέλαια το Δημόσιο θα διαθέσει όλο το ποσοστό που ελέγχει (35,5%) (Φωτογραφία: Αρχείο ΔΟΛ )
Αθήνα
Η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, η επέκταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ και οι νέες άδειες για τα «φρουτάκια», η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», η εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας και η πώληση μέσω sale and lease back των πρώτων δημοσίων κτιρίων, περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι πέντε επιχειρήσεις και τα ακίνητα περνούν αυτόματα στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Οι ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας οδήγησαν στην επίσπευση -και- του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η είσπραξη εσόδων 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2011 και συνολικά 28 δισ. ευρώ ώς το 2014.

Ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε αναφορά στον στόχο για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Απ' αυτό το ποσό έχουν εισπραχθεί περί τα 400 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2011:

1) Πωλείται το 35,5% των ΕΛΠΕ (όλη η συμμετοχή του κράτους) και το 55% από το 65% που ελέγχει συνολικά το Δημόσιο στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε στις 30 Αυγούστου διαγωνισμό για την άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου έως τις 7 Σεπτεμβρίου, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε την διάθεση του 35,5% στο α΄τρίμηνο του 2012.

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την εταιρεία Paneuropean, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση, όπως προκύπτει από τη συμφωνία του Δημοσίου με την εταιρεία το 2003. Η Paneuropean ελέγχει το 41,85% των ΕΛΠΕ.

2) Στη ΔΕΠΑ το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών, το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ΔΕΗ έχει δικαίωμα προαίρεσης (option) για αγορά του 30%.

Προς πώληση θα διατεθεί το 55% των μετοχών, ενώ θα προηγηθεί διαχωρισμός της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ που έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου. Το Δημόσιο έχει πει ότι θα διαθέσει το 31% του ΔΕΣΦΑ.

Η ΔΕΠΑ διαθέτει πλειοψηφικές συμμετοχές (51%) στις τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου που λειτουργούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα - Βόλο.

Η διάθεση του 55% της ΔΕΠΑ είχε προγραμματιστεί για το γ΄ φετινό τρίμηνο

3) Για τον ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση εκτιµά ότι με επέκταση της σύµβασης του ΟΠΑΠ µε το ∆ηµόσιο θα συγκεντρώσει ως και 400 εκατ. ευρώ. Για την επέκταση της διάρκειας της σύµβασης µε το ∆ηµόσιο για 10 χρόνια (λήγει το 2020 και θα παραταθεί ως το 2030), καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συµµετοχής του ∆ηµοσίου στον Οργανισµό έχουν επιλεγεί οι χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι Deutsche Bank AG London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, θα παραχωρηθούν και νέες άδειες για παιχνίδια στον ΟΠΑΠ («φρουτάκια»). Το υπάρχον σχέδιο προβλέπει ότι ο ΟΠΑΠ θα λάβει 36.500 άδειες για µηχανές βιντεολόττο («φρουτάκια») και θα δώσει υπεργολαβία τις µισές από αυτές.

Για τις νέες άδειες παιγνίων για τον ΟΠΑΠ υπάρχουν ορισµένες εκκρεµότητες µε την ΕΕ, καθώς η χορήγηση άδειας για 16.500 «φρουτάκια» απευθείας στον ΟΠΑΠ ενδεχοµένως να χαρακτηριστεί κρατική ενίσχυση.

Σημειώνεται πως και τα δύο παραπάνω είχαν προγραμματιστεί για το γ΄τρίμηνο.

4) Η επέκταση κατά 20 χρόνια, μέχρι το 2046, της υφιστάµενης σύµβασης παραχώρησης για τον ∆ιεθνή Αερολιµένα Αθηνών (∆ΑΑ) µε τη γερµανική Ηochtief θα µπορούσε να αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ.

Η επέκταση της σύμβασης ήταν προγραμματισμένο να συνδυαστεί κατά το πρώτο τρίµηνο του 2012 µε τη µείωση του ποσοστού του ∆ηµοσίου κατά 21%, είτε µέσω εισαγωγής του ∆ΑΑ στο Χρηµατιστήριο ή µέσω πώλησης σε ιδιώτες.

Η ∆ιυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων προσέλαβε για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον Μάρτιο την Εθνική Τράπεζα και την ΒΝΡ Ρaribas ως χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους και τη ∆ικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσα ως νοµικό σύµβουλο.

5) ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε ακόμα την επιτάχυνση της διαδιακασίας εκχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το δ΄τρίμηνο του 2012 και την διάθεση μέσω «πώλησης και επαναμίσθωσης» των πρώτων 40 δημόσιων κτιρίων (που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να γίνει στο δ΄φετινό τρίμηνο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: