Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Εκλογές, ίσως και... αύριο «βλέπουν» πλέον στην ΝΔ

newpost.gr
Εκλογές, ίσως και... αύριο «βλέπουν» πλέον στην ΝΔ
Ως προεκλογική ατζέντα χαρακτηρίζονται από κορυφαία στελέχη την ΝΔ οι χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου, με την Συγγρού να προετοιμάζεται πλέον για παν ενδεχόμενο, αναμένοντας αργότερα ή γρηγορότερα την πρωθυπουργική ανακοίνωση για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Εντός της ΝΔ βέβαια, αναπτύσσονται δύο «σχολές»:

Η μία που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο καθώς πλέον δεν πολιτικά δεν αντέχει να προκαλέσει εκλογές μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες. Και η δεύτερη –στην οποία καθώς φαίνεται εντάσσεται η πλεινότητα των «γαλάζιων» στελεχών- που πιθανολογεί ότι ο Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του δε θα καταφέρουν να αντέξουν υπό το βάρος των κοινωνικών πιέσεων και γι’ αυτό θα αναζητήσουν «ηρωική έξοδο» μέσω της λαϊκής ετυμηγορίας.

Στο επιτελείο της ΝΔ ήταν έκδηλη η αρχική αμηχανία από τις δηλώσεις Βενιζέλου με την Συγγρού να περιμένει την ολοκλήρωση του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου –το οποίο τελείωσε κοντά στα μεσάνυχτα- προκειμένου να τοποθετηθεί επισήμως. Και πάλι όμως, στη σημερινή, πρωινή του ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος περιορίζεται να εστιάσει στις κυβερνητικές ανακολουθίες αναφορικά με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως χθες και εκείνες που εξαγγέλθηκαν να δρομολογηθούν από σήμερα, ρίχνοντας επί της ουσίας το βάρος στην προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης από πλευράς της κυβέρνησης.

Δεν αποκλείεται πάντως –τουλάχιστον εξεταζόταν σχετικό ενδεχόμενο ως αργά χθες το βράδυ- να υπάρξει σημερινή δήλωση του Α. Σαμαρά, με την οποία βέβαια αναμένεται να τεθεί με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς περιστροφές το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το βέβαιον είναι ότι υπό τις παρούσες εξελίξεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αποψινή συνάντηση του Α. Σαμαρά με τους βουλευτές της ΝΔ στην Συγγρού, συνάντηση η οποία είχε προγραμματιστεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

Ανεξάρτητα πάντως από τη στάση αναμονής που τηρείται από πλευράς της ΝΔ ως προς τις αναλυτικές κυβερνητικές εξαγγελίες στα επιμέρους ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε συνοπτικά ο κ. Βενιζέλος, η πρώτη ανάγνωση που γίνεται από τους επιτελείς του Α. Σαμαρά, εστιάζονται στα εξής.

- Ως προς το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ασκείται κριτική ότι γίνεται πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό ενώ συνιστά και ομολογία αποτυχίας των κυβερνητικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το θέμα –ακόμη και υπό τη μορφή νομοσχεδίων- ως σήμερα.

- Ως προς την εργασιακή εφεδρεία, επισημαίνεται ότι η πρόταση της ΝΔ δεν προέβλεπε απολύσεις. Αντιθέτως, προσδιόριζε ηλικιακά κριτήρια, είχε ευπροσάρμοστη εφαρμογή ανάλογη με την εξέλιξη της οικονομίας και είχε ως τελικό στόχο την απορρόφηση των «εφέδρων» του Δημοσίου, στον ιδιωτικό τομέα.

- Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, διατυπώνονται προβληματισμοί αναφορικά με την υλοποίησή τους, κυρίως λόγω της σχεδόν μηδενικής ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

- Ως προς τη μισθολογική εξίσωση στο Δημόσιο, επισημαίνουν ουσιαστικά την πολιτική αναξιοπιστία της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας τις προ ημερών συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, του οικονομικού επιτελείου με τους εφοριακούς. Στο θέμα αυτό πάντως, οι τοποθετήσεις είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για απόφαση που αφορά στα δημοσιονομικά αλλά είναι περισσότερο διοικητικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: