Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Απο μηδενική βάση ανοίγουν ξανά τα κλειστά επαγγέλματα

Σαρωτικές αλλαγές χωρίς εξαιρέσεις

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Απο μηδενική βάση ανοίγουν ξανά τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς το Υπουργικού Συμβούλιο αποφάσισε να καταργηθούν ακόμη και οι εξαιρέσεις που περιελήφθησαν πρόσφατα στο νόμο και στα προεδρικά διατάγματα.

Τα υπουργεία έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να στείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τον κατάλογο με τα επαγγέλματα για τα οποία ζητούν εξαίρεση από την απελευθέρωση για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Σε επιστολή που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών προς τους υπουργούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού που αναλαμβάνει το ρόλο του κριτή, τονίζεται ότι κάθε αίτημα εξαίρεσης πρέπει «να συνοδεύεται από αναλυτική τεκμηρίωση των λόγων δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν τη διατήρηση περιορισμού ή διοικητικής άδειας, καθώς και εκτίμηση του οικονομικού αντικτύπου στον ανταγωνισμό και στην οικονομία».

Τα αιτήματα θα κριθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (όρος του Μνημονίου) για το κατά πόσο συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη διατήρηση είτε περιορισμών είτε προηγούμενης διοικητικής άδειας για αυτά τα επαγγέλματα .

Ακόμη και αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφανθεί θετικά, θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της τρόικας για να περιληφθεί ένα επάγγελμα στη ρύθμιση.

Η απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αντιπαράθεσης με επαγγελματικές ομάδες, όπως τους ιδιοκτήτες φορτηγών, για τους οποίους έχει θεσπισθεί από πέρυσι το καλοκαίρι «περίοδος προσαρμογής» προς την πλήρη απελευθέρωση των αδειών ή οι φαρμακοποιοί, αφού ο νόμος προβλέπει πληθυσμιακά κριτήρια για την έκδοση αδειών.

«Δεν είμαστε φέουδο κανενός. Δεν μπορούν να παίζουν στην πλάτη μας. Δεν θα επιτρέψουμε να χάσουμε και τις οικογένειές μας. Αλλοι θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα», ήταν η αντίδραση του προέδρου του Συνδέσμου Μεταφορικών Εταιρειών, Ανδρέα Τζωρτζάτου, σύμφωνα με «Τα Νέα».

Η μεταβατική περίοδος για την πλήρη απελευθέρωση των αδειών στις μεταφορές λήγει στα τέλη του 2013.

Στάση αναμονής τηρούν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων επαγγελματικών τάξεων.

Από την πλευρά των φαρμακευτικών συλλόγων υποστηριζόταν ότι το άνοιγμα του κλάδου έχει ήδη υλοποιηθεί και έχει κριθεί από το ΣτΕ η συνταγματική νομιμότητα των πληθυσμιακών κριτηρίων που ισχύουν για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας νέου φαρμακείου.

Ήδη έχουν εκδοθεί 800 νέες άδειες λένε και υποστηρίζουν ότι η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων: δηλαδή, να παραμένουν ανοιχτά τα φαρμακεία τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και του Σαββάτου.

Αντίστοιχα, οι συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι με τις χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου ενδεχομένως η αύξηση των θέσεων στον κλάδο τους, που είχε συμφωνηθεί να γίνει σε δύο δόσεις, να γίνει τελικά μία κι έξω. Αν κάτι τέτοιο συμβεί θα μπουν άμεσα στο επάγγελμα συνολικά 400 νέοι συμβολαιογράφοι.

Στους δικηγόρους έχουν καταργηθεί ήδη οι γεωγραφικοί περιορισμοί για την άσκηση του επαγγέλματος. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η άρση και των τελευταίων περιορισμών ενδεχομένως να αφορά την απαγόρευση σε δικηγορική εταιρεία π.χ. της Αθήνας να συστήσει και να λειτουργήσει παράρτημά της και σε άλλη πόλη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: