Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημέρωση της Βουλής από τον Γ.Προβόπουλο για το τραπεζικό σύστημα

Ακρόαση από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Προβόπουλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ενημερώνει το πρωί της Τετάρτης την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας θα μιλήσει στην επιτροπή στο πλαίσιο της ακρόασης των απόψεων για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων - Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα - Κύρωση της Σύμβασης – Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων της και άλλες διατάξεις».

Εκτός από τον κ. Προβόπουλο στους βουλευτές θα απευθυνθεί και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Καθηγητής κ. Β. Ράπανος, ενώ την άποψή τους θα καταθέσουν και άλλοι φορείς της αγοράς.

Σημειώνεται πως με τον εν λόγω νομοσχέδιο η Τράπεζα της Ελλάδος αποκτά αυξημένες εξουσίες πάνω στο τραπεζικό σύστημα και θα έχει την δυνατότητα σχεδόν απεριόριστης παρέμβασης, ειδικά στα προβληματικά ιδρύματα.

Ενδεικτικά βάσει των νέων διατάξεων η Κεντρική Τράπεζα μπορεί :

  • Να διορίζει Επίτροπο με αυξημένες αρμοδιότητες όταν μία τράπεζα δεν συμμορφώνεται με εντολή της για αύξηση κεφαλαίου ή πώληση περιουσιακών στοιχείων.
  • Να επιβάλλει αύξηση κεφαλαίου με απόφαση του Επιτρόπου και χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.
  • Να επιβάλει μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη διάσωση υγιών στοιχείων και τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος (bridge bank).
  • Να επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα εξυγιάνσεως και να ρυθμίζει το καθεστώς εκκαθάρισης του τραπεζικού ιδρύματος όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του.
  • Να επιβάλλει στις τράπεζες να καταρτίζουν και να υποβάλλουν σχέδια ανάκαμψης και εξυγίανσης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: