Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Μυκονιάτες και Σαντορινιοί πάνε ταμείο!

Έσοδα 1 εκατομμύριο ευρώ, με ένα «κλικ»

protothema.gr
Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στους 990 οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι, αν και τους ανήκει –με βάση τις δηλώσεις Ε9- η ... μισή Μύκονος, απέφευγαν να πάνε στην εφορία να πληρώσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη μέσα σε σχεδόν δέκα ημέρες έσπευσαν μαζικά σχεδόν οι μισοί να τακτοποιήσουν τις χρονίζουσες εδώ και χρόνια οφειλές τους, αφού έλαβαν προσωπική επιστολή που τους προειδοποιούσε πως αν δεν το πράξουν, η αρμόδια ΔΟΥ θα βγάλει στο σφυρί την περιουσία τους.

Πρόκειται για κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας σε Μύκονο και Σαντορίνη, που συνολικά χρωστούσαν 6,75 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, στα ταμεία του κράτους μπήκε σχεδόν το ένα δέκατο των οφειλών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται (σήμερα ή αύριο πιθανότητα) τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για την προσέλευση εκείνων που θα σπεύσουν στο "παρα ένα" να κάνουν το ίδιο.

Αναμένεται έτσι να ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ το ποσό που θα εισπράξει άμεσα το δημόσιο. Όπως τόνιζαν συνεργάτες του υπουργού Οικονομίας, αποδεικνύεται έτσι πως "λεφτά υπάρχουν", αφού μόλις ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βγήκε από το λήθαργο δεκαετιών στο οποίο είχε περιπέσει, οι οφειλέτες σχημάτισαν "ουρές" για να πληρώσουν ... και να γλιτώσουν

Για όσους αμελήσουν όμως, η εντολή του υπουργού Οικονομικών είναι κάτι παραπάνω από σαφής: Μετά την παρέλευση της προθεσμίας που λήγει σήμερα, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, ενώ απειλούνται και με πλειστηριασμό των ακινήτων αυτών, όπως προβλέπει ο νόμος.

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι με ένα απλό "σορτάρισμα" του ΑΦΜ των οφειλετών με βάση την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν, εντοπίστηκαν 990 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν 2.917 ακίνητα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη (σχεδόν 3 ο καθένας), συνολικής αντικειμενικής 288,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Αν συνυπολογιστούν και τα ακίνητα που οι ίδιοι διαθέτουν σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός τους φτάνει τα 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567,9 εκατομμυρίων ευρώ (και πολλαπλάσιας αγοραίας)! Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ο καθένας τους όφειλε αλλά δεν εννοούσε να πληρώσει χρέη 6.816 ευρώ στην εφορία, αν και διαθέτει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 574.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: