Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ώρα Ζορμπά με τα 3 πορίσματα-«φωτιά» για τη ΝΔ

Εξεταστική για τα ομόλογα

Ο πρώην εισαγγελέας κ. Γεώργιος Ζορμπάς .protothema.gr
Με την κατάθεση του πρώην εισαγγελέα κ. Γεωργίου Ζορμπά, ανοίγει την Τρίτη ο «χορός» των μαρτύρων για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση ομολόγων.

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, ήδη από τις 12.07.2010, τα μέλη της επιτροπής έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα την κλήση του κ. Ζορμπά, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα για τα ομόλογα, εκδίδοντας τρία πορίσματα.

Στα πορίσματα, ο έμπειρος δικαστικός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αγορά δομημένων ομολόγων από τα ταμεία ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΦΥΕ και ΤΣΠΕΑΘ ήταν μία συντονισμένη επιχείρηση από «συγκεκριμένο πολιτικό χώρο» υπονοώντας την ΝΔ. Σημείωνε μάλιστα ότι η αγορά σύνθετων ομολόγων έγινε σε συνεργασία με κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Αναλυτικά, ο κ. Ζορμπάς γράφει για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων ότι υπάρχουν ενδείξεις δωροληψίας «κατευθυνόμενων προς συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, οι οποίες δεν αναιρούνται εκ της σιωπής των υπόπτων».

Προσθέτει ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι είχαν γνώση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ τέσσερις μήνες πριν εκδοθεί, υπογραμμίζοντας ότι «η γνώση αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη υψηλών ενημερωτικών γνωριμιών. Στο πόρισμα για την υπόθεση αγοράς ομολόγου ονομαστικής αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών αναφέρεται ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις περί τελέσεως απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και ύπαρξη ενδείξεων περί τελέσεως δωροδοκίας. Οι ίδιες ενδείξεις εντοπίζονται και στο πόρισμα που αφορά στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως ο κ. Ζορμπάς έκανε αναφορά στις σχέσεις του τότε προέδρου του ταμείου κ. Δημήτρη Καπράνου με τους υπουργούς κ.κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: