Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Σκληρή... δίαιτα στην τρόικα


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΙΣΜΑΗΛΙΔΟΥ
nonews-news

Οδηγίες για ελαχιστοποίηση του κόστους είχαν οι εστιάτορες που ανέλαβαν το κέιτερινγκ των ελεγκτών
Μια γεύση από τη λιτότητα που έχουν αποφασίσει να επιβάλουν στον ελληνικό λαό έλαβαν τα στελέχη της τρόικας κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στο υπουργείο Οικονομικών. Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ανέλαβε το κέιτερινγκ είχε αυστηρές εντολές για ελεγχόμενες παραγγελίες, απλές και λιτές γεύσεις και
(κυρίως) μεγάλη προσοχή στις... ποσότητες. «Οι συνεργάτες του υπουργού μάς δήλωσαν ξεκάθαρα ότι έχουν σαφείς οδηγίες για ελεγχόμενες ποσότητες, απλές και χορταστικές γεύσεις. Κάθε πρωί συνομιλούμε τηλεφωνικώς και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντωνπροσαρμόζουμε την παραγγελία. Σκεφτείτεότι για μια συνεδρίαση είκοσι ατόμωνη εντολή είναι να φέρουμε μόνο... δώδεκα σάντουιτς και τέσσερις κανάτες με χυμό ή παγωμένο τσάι» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Θοδωρής Τούρλος, ιδιοκτήτης της καφετέριας «Ρas Μal» στην οδό Μητροπόλεως.

Μαζί με τη συνέταιρό του, κυρία Βασούλα Κατσίκη, έχει αναλάβει να ετοιμάζει καθημερινά το πρωινό και το μεσημεριανό των ατόμων που καθορίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το μενού είναι απλό: για πρωινό, χυμός πορτοκάλι και χειροποίητο κρύο τσάι λεμόνι, μαζί με κρουασανάκια και κέικ πορτοκάλι. Για μεσημερια- νό, κρύα σάντουιτς σε τρεις διαφορετικές γεύσεις σε συνδυασμό με χυμό και κρύο τσάι. Στην ερώτησή μας γιατί δεν σερβίρουν καφέ στους (σκληρά εργαζόμενους) τεχνοκράτες η απάντηση του κ. Τούρλου είναι αφοπλιστική: «Τον καφέ τον φτιάχνουν στην καφετιέρα του υπουργείου για να μην τον πληρώνουν έξτρα! Παραγγέλνουν από εμάς μόνο τα απολύτως αναγκαία, με μεγάλη σύνεση». Μάλιστα, επειδή το καλό φαγητό πρέπει να γεμίζει (όχι μόνο το στομάχι) αλλά και... το μάτι, οι δύο συνέταιροι έχουν εφεύρει έναν ακόμη τρόπο για να υπερκαλύψουν τους περιορισμούς στις παραγγελίες. «Κόβουμε τις μπαγκέτες στα τρία και τις διαρρυθμίζουμε σε πιατέλες με τρόπο που χορταίνει το μάτι. Αυτό βοηθάει αρκετά, αν αναλογιστείτε ότι σε δέκα άτομα αντιστοιχούν μόνο έξι σάντουιτς» σχολιάζουν.

Πώς αντιδρούν, λοιπόν, οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες στην... υποχρεωτική δίαιτα που τους έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών; «Είναι απλοί και λιτοδίαιτοι άνθρωποι. Εδώ και τόσες ημέρες που τους σερβίρουμε (από τις 23 Ιουλίου) ποτέ δεν μας έχουν ζητήσει τίποτα ιδιαίτερο. Μόνο μερικές φορές ξαναγεμίζουμε την κανάτα με το τσάι, τίποτα παραπάνω» απαντά η κυρία Κατσίκη. Πάντως τα στελέχη της τρόικας φαίνεται να εκτιμούν την ελληνική γαστρονομία, διότι- όπως λένε οι δύο συνέταιροι- στις πιατέλες δεν μένει ούτε... ψίχουλο. «Ακόμη και αν αδειάζουν οι πιατέλες, όμως, ποτέ δεν τις ξαναγεμίζουμε. “Όσα έφερες, έφερες!” Αυτές είναι οι εντολές του υπουργείου» καταλήγει.

Οι μόνοι που περιμένουν με χαρά τους επιθεωρητές
[Ο κ. Θοδωρής Τούρλος με τη συνέταιρό του κυρία Βασούλα Κατσίκη ετοιμάζουν καθημερινά το πρωινό και το μεσημεριανό των ελεγκτών της τρόικας ]
Ο κ. Θοδωρής Τούρλος με τη συνέταιρό του κυρία Βασούλα Κατσίκη ετοιμάζουν καθημερινά το πρωινό και το μεσημεριανό των ελεγκτών της τρόικας
«Ε ίμαστε καινούργια επιχείρηση και η οικονομική κρίση είναι πολύ κακή περίοδος για νέα ανοίγματα. Η δουλειά είναι πεσμένη και το καλοκαίρι τα πράγματα χειροτερεύουν. Υπό αυτές τις συνθήκεςο ερχομός της τρόικας ήταν... σωτήριος για εμάς!» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Θοδωρής Τούρλος.

Διόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα τραπέζια αδειάζουν και οι παραγγελίες μειώνονται, οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του κλιμακίου με διάφορους παράγοντες του υπουργείου αποτέλεσαν σταθερή πηγή εσόδων για τη μικρή επιχείρηση.

Σύμφωνα με την κυρία Βασούλα Κατσίκη το μυστικό της καλής συνεργασίας με το υπουργείο ήταν η εμπιστοσύνη, η οποία χτίστηκε με πολύ κόπο και απανωτά... ξενύχτια. «Οταν ο υπουργός δοκίμασε τα προϊόντα μας έμεινε ευχαριστημένος. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. Επρεπε να είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθούμε τα σκληρά ωράριά του. Και επειδή ο κ. Παπακωνσταντίνου καθόταν στο γραφείο ως τις 12 ή 1 το βράδυαναγκαζόμασταν να διατηρούμε και εμείς το καφέ ανοιχτό και να ξενυχτάμε εναλλάξ, μια εγώ, μια ο Θοδωρής» εξηγεί. Παρά τις δυσκολίες, όμως, οι κόποι του ζευγαριού αποζημιώθηκαν, μια και «παρ΄ ότι... λιτοδίαιτη, η τρόικα μας κράτησε ανοιχτούς εν μέσω κρίσης».

Τι έφαγαν και πόσο κόστισε
ΠΡΩΙΝΟ
Χυμός πορτοκάλι: 2 κανάτες/ δέκα άτομα, κόστος: 8-10 ευρώ/ κανάτα Παγωμένο τσάι: 2 κανάτες/ δέκα άτομα, κόστος: 8-10 ευρώ/ κανάτα Νερό: (παρέχεται από το υπουργείο)

Καφές: (παρέχεται από το υπουργείο)

Μini κρουασάν: 15 τεμάχια/ δέκα άτομα, κόστος: 0,30 ευρώ/ τεμάχιο Κέικ πορτοκάλι: 15 κομμάτια/ δέκα άτομα, κόστος: 0,30 ευρώ/κομμάτι ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
Χυμός πορτοκάλι: 2 κανάτες/ δέκα άτομα, κόστος: 8-10 ευρώ/ κανάτα Παγωμένο τσάι: 2 κανάτες/ δέκα άτομα, κόστος: 8-10 ευρώ/ κανάτα Νερό: (παρέχεται από το υπουργείο)

Σάντουιτς: 6 μπαγκέτες/ δέκα άτομα, κόστος: 2,50-3 ευρώ/ μπαγκέτα
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: