Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Οι πολιτικές πιέσεις από τους εταίρους ανάβουν νέες φωτιές

«Όχι» σε εκλογές, «ναι» σε κυβέρνηση τεχνοκρατών

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Έχοντας κλείσει τα κενά για το πρόγραμμα της νέας δανειακής σύμβασης και σχεδόν όλες τις πτυχές του PSI, το νέο κεφάλαιο των πιέσεων από δανειστές και εταίρους είναι πολιτικό. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τους εταίρους κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που επικεντρώνονται στην ενίσχυση του αντιμνημονιακού πόλου στην πολιτική σκηνή. Σε συνδυασμό με τις παροτρύνσεις Βερολίνου και Ρώμης υπέρ κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα και αποφυγής πρόωρων εκλογών και τις απειλές περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, δημιουργείται ένα εκρηκτικό σκηνικό, που εκφράστηκε διά στόματος Προέδρου της Δημοκρατίας με τη φράση: «Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε, ποιοι είναι οι Ολλανδοί, ποιοι είναι οι Φινλανδοί;»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για το τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ενώ πρόκειται να ενημερώσει και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κύκλος των ενημερωτικών επαφών αρχίζει σήμερα, Πέμπτη στις 09:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και συνεχίζται στις 11:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη. Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, έως την Κυριακή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβουλιο, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τέθηκε το ζήτημα εάν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος. Όπως φαίνεται, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των εταίρων για τη ρητορική της ΝΔ σχετικά με τη αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος -παρά την προσεκτική διατύπωση της θέσης αυτής από τον Αντώνη Σαμαρά στην επιστολή του προς το Eurogroup-, καθώς και για την ενίσχυση της Αριστεράς -που τάσσεται κατά του Μνημονίου-, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

«Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και πολιτική και η κοινωνική κατάσταση, το τι θέλει η ελληνική κοινωνία, το τι θέλουν οι Έλληνες πολίτες, εάν και η επόμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση, με βάση τις επιλογές και τη βούληση του ελληνικού λαού, μπορεί να συνεχίσει αξιόπιστα την εφαρμογή ενός προγράμματος» δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι οι πολιτικές πιέσεις εκ μέρους των δανειστών θα συνεχιστούν. «Αυτό είναι το μεγάλο θέμα από σήμερα έως και την οριστική απόφαση της Δευτέρας» στην τακτική σύνοδο του Eurogroup, όπως είπε.

Το Βερολίνο κι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις ασκούν ασφυκτικές πιέσεις που κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες. Βασικός εκφραστής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, ο οποίος μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου από την Βουλή δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας· την επομένη έβαλε στο στόχαστρο τον Αντώνη Σαμαρά, που καθυστερούσε να δεσμευθεί ενυπόγραφα, αμφισβητώντας το εάν θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και μετά τις εκλογές· κατέληξε, δε, ζητώντας να μην διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και να υλοποιήσει το πρόγραμμα μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Μετά από αυτά και την ενημέρωση που είχε από τον Ευ.Βενιζέλος πριν από την τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε: «Όλοι έχουμε χρέος να βάλουμε πλάτη για να περάσουμε την κρίση. Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον Σόιμπλε, δεν το δέχομαι σαν Έλληνας. Ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φιλανδοί; Εμείς πάντοτε είχαμε την υπερηφάνεια να υπερασπιστούμε όχι μονο τη δικιά μας ελευθερία, όχι μονάχα τη δικιά μας πατρίδα, αλλά την ελευθερία της Ευρώπης».

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκφράζεται απορία για την επίθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ επισήμως δεν υπήρξε αντίδραση. Μιλώντας στην εφημερίδα Τα Νέα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σημείσε πως ο κ. Σόιμπλε, όπως και άλλοι συνάδελφοί στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα υπουργού οικονομικών Βενιζέλου, αγωνίζονται από το 2010 να σταθεροποιήσουν την Ελλάδα και να δώσουν στη χώρα μια θετική προοπτική εντός της Ευρωζώνης».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: