Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεντωμένο σχοινί

Η συζήτηση στη Βουλή για το PSI αναβλήθηκε για να μην ανέβουν οι τόνοι

Σε ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η τύχη της χώρας, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα και με φόντο την συνεχιζόμενη πίεση από τους εταίρους για όλο και μεγαλύτερες δεσμεύσεις της Αθήνας, οι οποίες θα διασφαλίσουν τους δανειστές και έναντι μιας αλλαγής πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές.

Στο τραπέζι από τους εταίρους έχουν τεθεί σειρά ζητημάτων: από την τοποθέτηση Επιτρόπου με αρμοδιότητες ειδικά για την Ελλάδα, έως την ενίσχυση της Τρόικας με στελέχη που θα απαρτίσουν έναν διευρυμένο μηχανισμό παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, έως την χορήγηση ενός δανείου - γέφυρας που θα διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει έως ότου πραγματοποιηθούν εκλογές, την πραγματοποίηση των οποίων απεύχεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τουλάχιστον το Βερολίνο.

Διαβάστε σχετικά εδώ

Την ίδια ώρα οι εταίροι αμφισβητούν ότι το χρέος, παρά τα μέτρα, μπορεί να φτάσει το 2020 σε βιώσιμα επίπεδα - προβλέπουν για την ακρίβεια ποσοστό κοντά στο 128% του ΑΕΠ - και μέμφονται την Αθήνα για την μη πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Διαβάστε εδώ σχετικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο στη Βουλή συζήτηση για το "κούρεμα" του χρέους, καθώς προφανώς η κυβέρνηση δεν θέλει, πριν το κρίσιμο Εurogroup να ανέβουν οι τόνοι σε μία περίοδο κατά την οποία οι εταίροι θα ήθελαν δεσμεύσεις ακόμη και από τα κόμματα της Αριστεράς! (διαβάστε εδώ σχετικά)

Με φόντο όλες αυτές τις εξελίξεις συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Οι διαδοχικές συναντήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς δηλώσεις.

Κύριο αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των αρχηγών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τη δανειακή σύμβαση και το PSI.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: