Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Πήραν πίσω τη σύμβαση για μισθούς με 3μηνη καθυστέρηση



Απαλείφθηκε ο όρος σε σύμβαση εταιρείας security για πληρωμή μισθών με 90 ημέρες καθυστέρηση. Η δημοσιοποίηση της αρχικής συμφωνίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων
Προτού ακόμα εφαρμοστεί ακυρώθηκε ο όρος για πληρωμή μισθών με 90 μέρες καθυστέρηση που είχε συμπεριληφθεί σε συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν στις 3 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι με εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο επίμαχος όρος απαλείφθηκε στις 19 Νοεμβρίου από το κείμενο με τροποποιητική σύμβαση.
Πέρα από την καθαρά οικονομική του διάσταση έχει και προεκτάσεις, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μια από τις επιχειρήσεις που παίρνουν μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς για τη φύλαξη κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.
Η νέα τροποποιητική σύμβαση υπογράφτηκε κάτω από την πίεση των γεγονότων και κυρίως επειδή στην εν λόγω εταιρεία έχει ανατεθεί και η φύλαξη κρατικών κτιρίων με διαγωνισμό στον οποίο ανακηρύχθηκε μειοδότρια.
Εκτός από το ηθικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς δεν μπορεί η κυβέρνηση να αφήνει εταιρείες που πληρώνονται από το κράτος για τη φύλαξη των κυβερνητικών κτιρίων να πληρώνουν με τρίμηνη καθυστέρηση, υπάρχει και το νομικό.
Αυτό απασχόλησε το υπουργείο Εργασίας και εξετάστηκαν τα περιθώρια πιθανών παρεμβάσεων ώστε τέτοιου είδους φαινόμενα να μη γίνουν ντόμινο και σαρώσουν ό,τι απέμεινε όρθιο στην αγορά εργασίας.
Το ερώτημα που παραμένει είναι αν οι εργαζόμενοι προστατεύονται με την τροποποιητική σύμβαση και κυρίως αν κατοχυρώνουν ότι θα παίρνουν τον μισθό τους χωρίς καθυστέρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: