Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός...



Χωρίς συμφωνία, έφυγε η τρόικα...
Τον κρατικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014, παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα δήλωσε...
αισιόδοξος. Στις αρχές Δεκεμβρίου και πάλι στην Αθήνα η τρόικα.
Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή της Βουλής, θα ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεϊμαράκης, στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 3 ή τις 4 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, μετά από την ψήφισή του με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

«Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ για το 2013. Όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, το πλεόνασμα αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί πριν ένα μήνα περίπου και σε σχέση με το μηδενικό πλεόνασμα που προέβλεπε το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ για το 2013 και 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 που ως ποσοστά αντιστοιχούν σε 0,4% και 1,6% του ΑΕΠ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% εφέτος.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αποτελεί εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη για μια βιώσιμη ανάπτυξη και όχι για εφησυχασμό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι δομικές αλλαγές στην οικονομία, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κλπ. Ειδικότερα για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, έχει αποφέρει έσοδα 3,8 δισ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο του

Στο μεταξύ, αποχωρεί η τρόικα, η οποία προγραμματίζει να επιστρέψει στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ικανοποιητική πρόοδο» που σημειώθηκε στις έως τώρα διαπραγματεύσεις, όμως επισημαίνεται ότι «κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις κεντρικές υπηρεσίες».

Σύμφωνα επίσης, με τους δανειστές, τα κλιμάκια «ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, μετά από εποικοδομητικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το σύνολο των ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας επανεξέτασης του οικονομικού προγράμματος της χώρας».

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία σε όλα σχεδόν τα «μέτωπα» (δημοσιονομικό κενό 2014, πλειστηριασμοί ακινήτων, διαθεσιμότητα, κ.ά.) και ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται ουσιαστικά μονομερώς από την κυβέρνηση, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν ότι η τρόικα δέχεται, πάντως, πως τα μεγέθη του «δεν είναι εκτός πραγματικότητας, έχουν λογική».

Οι όποιες αλλαγές στα μεγέθη αυτά αναμένεται να γίνουν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο επίσης πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: