Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Κατασχέσεις από το… μέλλον! Κατάσχονται από τις εφορίες οι επιστροφές φόρων και οι επιδοτήσεις έναντι ακόμα και μελλοντικών οφειλών.


Δηλαδή, κατάσχονται επιστροφές φόρων και επιδοτήσεις για οφειλές των φορολογούμενων που έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής για παράδειγμα το τέλος του επόμενου μήνα ενδεχομένως και μετά από έξι μήνες.

Πλέον εφαρμόζεται ο νόμος 3943/2011 ο οποίος προβλέπει τον συμψηφισμό ποσών που δικαιούνται να εισπράξουν οι φορολογούμενοι από το Δημόσιο με όλες τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις Δ.Ο.Υ., είτε αυτές έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες είτε όχι.


Για παράδειγμα πριν μερικές μέρες η εφορία κατάσχεσε επιδότησης ύψους 170 ευρώ από αγρότη παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ωστόσο, στα τέλη Δεκεμβρίου 2013 λήγει η τελευταία δόση για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος του εν λόγω αγρότη. Αυτό που έκανε η εφορία ονομάζεται προείσπραξη ή αυταπάγγλετος συμψηφισμός .

Σε άλλη περίπτωση η εφορία παρακράτησε επιστροφή φόρου 2.356 ευρώ από το φόρο εισοδήματος. Η φορολογούμενη είχε υπαχθεί στις αρχές του έτους στην έκτακτη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η εφορία της παρακράτησε το σύνολο της επιστροφής φόρου εισοδήματος.

Σε μία τρίτη περίπτωση η εφορία παρακράτησε επιστροφή ΦΠΑ επιχείρησης η οποία θα συμψηφιστεί με μελλοντική οφειλή φόρου υπεραξίας που πρέπει να καταβληθεί έξι μήνες αργότερα.

Ο σχετικός νόμος ενεργοποιήθηκε για αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία είχε διευκρινιστεί ότι:

Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι. Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή ή καταβάλλονται τμηματικά, λόγω υπαγωγής τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε έκτακτη ρύθμιση βάσει νόμου. Στην περίπτωση αυτή ο συμψηφισμός δεν γίνεται μόνο με την πρώτη ανεξόφλητη δόση αλλά υποχρεωτικά με όλο το ποσό της οφειλής προς το Δημόσιο. Επιπλέον, σε συμψηφισμό υπόκεινται και οι οφειλές που έχουν παραγραφεί, εφόσον δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία παραγραφής τους.

Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα χωρίς να υποβάλει σχετική αίτηση ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: