Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

«Η βοήθεια συνδέεται με τις προσπάθειες» Μέρκελ: «Πολλοί δεν το πίστευαν, αλλά η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα»


Μέρκελ: «Πολλοί δεν το πίστευαν, αλλά η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα»
Άξιες σεβασμού οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων, λέει η γερμανίδα καγκελάριος   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βερολίνο
Το σεβασμό της για τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως «οι αλλαγές είναι σημαντικές». Aναφερόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα, είπε πως «αρκετοί στην τρόικα δεν πίστευαν ότι η Αθήνα θα το επιτύχει, αλλά παρ' όλα αυτά, επιτεύχθηκε».

Την Παρασκευή η κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο.

Μιλώντας την Πέμπτη στο οικονομικό συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, όπου πρόκειται να μιλήσει και ο Αντώνης Σαμαράς, η καγκελάριος χαρακτήρισε «απολύτως άξιες θαυμασμού» τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Ξέρω ότι μπορεί κανείς να πει πως πολλά δεν είναι όπως τα σκεφτόμασταν, αλλά η αλλαγή είναι σημαντική» τόνισε.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρωτογενές πλεόνασμα: «Πολλοί στην τρόικα δεν το περίμεναν, αλλά [η Αθήνα] το πέτυχε και για αυτό έχω τεράστιο σεβασμό».

Η καγκελάριος υπογράμμισε παράλληλα ότι η οικονομική βοήθεια του Βερολίνου «συνδέεται πάντα με προσπάθειες που πρέπει να κάνουν τα κράτη που την λαμβάνουν».

Η καγκελάριος υποστήριξε επίσης πως οι πρώτες επιτυχίες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι εμφανείς, παραπέμποντας στην έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Και η  κατάσταση στην Πορτογαλία εξελίσσεται θετικά» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: