Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Καθαρό γαλάζιο Από τις πιο καθαρές παραλίες στην Ευρώπη οι ελληνικές


Ελλάδα: κολυμπήστε ελεύθερα
Ελλάδα: κολυμπήστε ελεύθερα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στο 93% των παραλιών στην Ελλάδα τα νερά έχουν «εξαιρετική» ποιότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (EEA) το 2012.

Από τις 29 χώρες που εξετάστηκαν, μόνο η Κύπρος (100%), η Μάλτα (96,6%) και η Κροατία (95,3%) παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 93% των σημείων που ελέχθησαν ικανοποιούν τα ελάχιστα στάνταρτ.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα νερά κολύμβησης στις 27 χώρες της ΕΕ, συν την Κροατία και την Ελβετία, παρουσιάζονται σε διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΕΑ που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις περιοχές όπου σκέφτονται να παραθερίσουν.

Μπορούν μάλιστα να κατεβάσουν τα στοιχεία για την Ελλάδα σε αρχείο .kml για το Google Earth.

Σύμφωνα πάντως με την έκθεση για το 2012 υπάρχουν έξι σημεία στα οποία η ποιότητα του νερού είναι «φτωχή»:

  • Μαρίνα «Πόρτο Καρράς» στη Σιθωνία
  • Παραλία Αγυιάς στην Πάτρα
  • Παραλία οικισμού Δάφνη στον Πατραϊκό Κόλπο
  • Ακτή Μποζαΐτικα στον Δήμο Πατρέων
  • Πλαζ Πρόκου - Εθνικό Στάδιο Γυθείου
  • Χώρα - Καμάρα στην Άνδρο
Η ταξινόμηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε τέσσερις κατηγορίες («εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» και «φτωχή») βασίζεται σε δεδομένα που στέλνουν οι κυβερνήσεις για τα περιστατικά ρύπανσης, για άλλα συμβάντα που «επηρεάζουν την ποιότητα του νερού», καθώς και σε μετρήσεις δύο μικροβιολογικών παραμέτρων, των εντερόκοκκων και του κολοβακτηρίδιου E.coli.
Στην Ελλάδα ελέγχονται συνολικά 2.155 σημεία, από τα οποία τα έξι σε λίμνες.
Δεδομένου ότι η έκθεση καλύπτει 22.184 σημεία ελέγχου στην Ευρώπη, η έκθεση υπολογίζει ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 10,3% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα αναρτώνται επίσης στο διαδικτυακό Μητρώο Ταυτότητας Υδάτων Κολύμβησης, το οποίο όμως μέχρι την Τρίτη δεν είχε ενημερωθεί με την έκθεση για το 2012.

*Η κατάταξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δεν έχει σχέση με το σήμα της Γαλάζιας Σημαίας, μια πιστοποίηση που δίνει το διεθνές Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις 60 χώρες-μέλη του.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: