Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή Ξεκινά απόψε η μάχη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο


Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει αμετακίνητος
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει αμετακίνητος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Μάχες χαρακωμάτων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναμένονται το βράδυ της Τρίτης στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ). Στην επιτροπή προεδρεύει δικαστικός λειτουργός (ο αρεοπαγίτης επί τιμή Φ. Καϋμενάκης) και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εκπροσωπήσουν δυο επίσης δικαστικοί λειτουργοί, ο εφέτης Κώστας Μπαλτάς και η εισαγγελέας Σ. Παπαταξιάρχη, οι οποίοι έχουν οριστεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου τους Αρείου Πάγου.

Ο 62χρονος εφέτης κ. Μπαλτάς είχε οριστεί ανακριτής σε υποθέσεις τρομοκρατίας (ΕΛΑ και τον Σεπτέμβριο του 2009 είχε αναλάβει μετά τον αιφνίδιο θάνατο του εισαγγελέα που είχε τεθεί στην αρχή επικεφαλής της προδικασίας για τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς). Επίσης έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Πρωτοδικείου και πολλές φορές μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η κ. Παπαταξιάρχη έχει διατελέσει εισαγγελέας Πρωτοδικών στο Τμήμα Ανηλίκων και ήταν η πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ηλεκτρονική επιτήρηση («ηλεκτρονικό βραχιόλι») υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων.

Παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο θα υπάρξουν από την ΚΕΝΕ, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι απίθανη και η αναβολή της συζήτησης, αφού ισχυρές δυνάμεις από τη ΝΔ αντιδρούν στην προώθησή του.

Οι πολέμιοι επικαλούνται από εθνικούς λόγους μέχρι και ότι θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή, αν στοχοποιηθεί.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επικοινώνησαν και με το υπουργείο Εξωτερικών πριν διαμορφώσουν το τελικό νομοσχέδιο.

Αμετακίνητος ο Ρουπακιώτης

Αμετακίνητος για την προώθηση του νομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης. Δεν συζητάει την αλλαγή του πνεύματος του νομοσχεδίου, συζητάει πάντως κάποιες διαφορετικές διατυπώσεις. Τις δικλίδες ασφαλείας του νομοσχεδίου για τη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου τις εισηγήθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο ίδιος ο κ. Μπαλτάς και τις αποδέχθηκε ο υπουργός, αλλά και η υπόλοιπη ηγεσία.

Και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης στηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης και διατυπώνει την άποψη ότι και ο πρωθυπουργός θα στηρίξει τη νομοθετική αυτή επιλογή, αφού πρόκειται και για εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης συζητάει μόνο τη διατύπωση με διαφορετικό τρόπο κάποιων σημείων του νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, με τη χθεσινή του δήλωση μετά τη συνάντηση στελεχών της Ιπποκράτους με τον υπουργό Δικαιοσύνης, εξέφρασε με τη στήριξή του στην προώθηση του αντιρατσιστικού την ένθερμη υποστήριξη και του αρχηγού του Κινήματος κ. Ευ. Βενιζέλου σε αυτή την πρωτοβουλία, αφού όπως λένε νομικοί του κόμματος είναι απόλυτα εναρμονισμένη στο κλίμα του νομοσχεδίου του πρώην υπουργού Μιλτιάδη Παπαιωάννου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: