Με νίκη 9-8 επί της Κίνας
Σαγκάη, Κίνα
Μια ακόμη σελίδα στην ήδη χρυσή ιστορία της έγραψε η Εθνική γυναικών του πόλο κερδίζοντας την Κίνα με 9-8 στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου που διεξάγεται στη Σαγκάη. Η ελληνική ομάδα είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και δεν βρέθηκε ποτέ πίσω στο σκορ, πανηγυρίζοντας έτσι μια τεράστια νίκη στο κατάμεστο από 18.000 θεατές «Νατατόριουμ».Η Εθνική πόλο γυναικών αποτελεί τη μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που έχει κατακτήσει Ολυμπιακό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο μετάλλιο.
Ο αγώνας...
Όσο κι αν προσπάθησαν οι Κινέζες, όσο κι αν οι αποβολές ήταν 14-7 υπέρ τους, όσο κι αν φώναζε ο κόσμος, όσο κι αν στο τέλος λίγο έλειψε να... αυτοκτονήσει η ελληνική ομάδα ήλεγξε τον τελικό, διαχειρίστηκε έξυπνα τις καταστάσεις που προέκυψαν και έφτασαν στη νίκη. Κορυφαίες οι Αντιγόνη Ρουμπέση, Αλεξάνδρα Ασημάκη και η Ελένη Κούβδου, που μάλιστα αναδείχθηκε κορυφαία τερματοφύλακας των αγώνων. Αυτή, η μέχρι πέρυσι αναπληρωματική, τόσο στην εθνική, όσο και στη Βουλιαγμένη...
Πέντε αποβολές χρεώθηκαν οι Ελληνίδες στην πρώτη περίοδο και το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Κίνα να ισοφαρίσει δύο φορές, καθώς οι Ασιάτισσες δεν έδειχναν ικανές να απειλήσουν «στα ίσα». Τους κόστισε η κακή εμφάνιση της πρώτης σκόρερ τους, της Χουανχουάν Μα, η οποία αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας μετά τον ημιτελικό με τη Ρωσία και σήμερα ήταν «σκιά» του εαυτού της. Το ίδιο και η Γιατίνγκ Σουν, την οποία η εθνική ανάγκασε να μην κάνει ούτε σουτ.
Στη δεύτερη περίοδο η ελληνική ομάδα σημείωσε δύο «αναπάντητα» γκολ και πήρε προβάδισμα με 4-2, καθώς η άμυνα λειτουργούσε στην εντέλεια, παρά το ότι η Ψούνη είχε δύο αποβολές από το πρώτο δίλεπτο και η Τσουκαλά από τις αχές του δεύτερου οκταλέπτου. Η Κούβδου ήταν σε εξαιρετική ημέρα, οι Κινέζες δεν έδειχναν να έχουν αυτοπεποίθηση κι έτσι η εθνική πήρε τα «ηνία» του αγώνα.
Στην τρίτη περίοδο οι άμυνες «άνοιξαν» κάπως, με τις διεθνείς μας όμως να διατηρούν σταθερά προβάδισμα 2-3 τερμάτων, αφού τα γκολ της Ρουμπέση και της Ασημάκη κάλυπταν κάποια αμυντικά λάθη. Η αποβολή με αντικατάσταση, την οποία χρεώθηκε η Γερόλυμου, ήταν ένα σοκ, το οποίο όμως η εθνική ξεπέρασε πολύ γρήγορα.
Το οκτάλεπτο τελείωσε 8-6, με τη Γι Γουάνγκ να σκοράρει σε επίθεση με δύο παίκτριες παραπάνω (στη φάση αυτή συμπλήρωσε τρεις ποινές η Ψούνη). Το πολύ έξυπνο γκολ της Λιόση (9-6), στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου, έμελλε να είναι το τελευταίο της ελληνικής ομάδας στη Σανγκάη.
Οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση άρχισαν -ίσως πιο νωρίς απ΄ όσο έπρεπε- να «παίζουν» με το χρονόμετρο και να περιμένουν από την άμυνα να «τελειώσουν» τον αγώνα. Μέχρι τρία λεπτά πριν από τη λήξη, φαινόταν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς άγχος, αλλά η τρίτη αποβολή της Τσουκαλά και το τέρμα της Ντονγκλούν Σονγκ με αριθμητικό πλεονέκτημα έδωσαν νέο ενδιαφέρον στον τελικό. Η εθνική ουσιαστικά δεν εκδήλωνε επιθέσεις, ούτε κυνηγούσε αποβολές και η Γιουτζούν Σουν μείωσε σε 9-8, 1.38 πριν τη λήξη.
Ακολούθησε άλλη μία αχρηστευμένη επίθεση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και όλα κρέμονταν σε μία κλωστή. Οι διαιτητές έδωσαν ακόμη μία αποβολή (Λιόση) και η Κίνα είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Οι γηπεδούχες γύρισαν ψύχραιμα τη μπάλα και προσπάθησαν να την περάσουν στο δοκάρι για ένα εύκολο γκολ.
Η πάσα ήταν πιο ψηλή απ' όσο έπρεπε, η Ρουμπέση έκλεψε, ο Γιώργος Μορφέσης πήρε τάιμ άουτ και το χρονόμετρο έδειχνε 20 δευτερόλεπτα. Τα πάντα είχαν τελειώσει, η εθνική Ελλάδας ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου και το πανηγύρι άρχισε.
Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1.
Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ασημάκη (φουνταριστός), 1-1 Πινγκ Λιου (π.π.), 1-2 Ρουμπέση (περιφέρεια), 2-2 Τζιν Χε (π.π.), 2-3 Ρουμπέση (περιφέρεια), 2-4 Μανωλιουδάκη (π.π.), 2-5 Ρουμπέση (περιφέρεια), 3-5 Πινγκ Λιου (φουνταριστός), 3-6 Ασημάκη (φουνταριστός), 4-6 Φέι Τενγκ (περιφέρεια), 4-7 Μελιδόνη (π.π.), 5-7 Γι Γουάνγκ (π.π.), 5-8 Ασημάκη (π.π.), 6-8 Γι Γουάνγκ (π.π.), 6-9 Λιόση (περιφέρεια), 7-9 Ντονγκλούν Σονγκ (π.π.), 8-9 Γιουτζούν Σουν (περιφέρεια)
Από ελληνικής πλευράς αποβλήθηκε με αντικατάσταση η Γερόλυμου, 3.27 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου, και με τρεις ποινές οι Ψούνη (2.18 πριν το τέλος της τρίτης) και Τσουκαλά (3.14 πριν τη λήξη του ματς).
Διαιτητές: Καπούτι (Ιταλία), Μπργκούλιαν (Μαυροβούνιο)
Η Ελλάδα είχε 3/7 με παίκτρια παραπάνω, τέσσερα γκολ από την περιφέρεια και δύο από θέση φουνταριστού. Η Κίνα είχε 5/13 με παίκτρια παραπάνω, δύο γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού.
Τα γκολ των δύο ομάδων σημείωσαν οι:
ΚΙΝΑ (Τζανε): Λιου 2, Γουάνγκ 2, Τενγκ, Χε, Σονγκ, Σουν.
ΕΛΛΑΔΑ (Μορφέσης): Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Μελιδώνη, Λιόση, Μανωλιουδάκη. Έπαιξαν επίσης οι Κούβδου, Τσουκαλά, Ψούνη, Αβραμίδου, Γερόλυμου, Αντωνάκου, Λαρά, ενώ στην αποστολή ήταν και η Γουλά.
1η περίοδος (2-2)
0-1 για την Ελλάδα με γκολ της Ασημάκη!
1-1 για την Κίνα με την Πινγκ Λιου!
1-2 για την Ελλάδα με γκολ της Ρουμπέση!
2-2 για την Κίνα με την Γι!
Τέλος της 1ης περιόδου και η Εθνική μας είναι ισόπαλη (2-2) με την Κίνα.
2η περίοδος (0-2)
2-3 για την Ελλάδα με το δεύτερο γκολ της Ρουμπέση!
2-4 για την Ελλάδα με την Μανωλιουδάκη!
Ολοκληρώθηκε η 2η περίοδος και η Εθνική μας προηγείται με 4-2.
3η περίοδος (4-4)
2-5 για την Ελλάδα με το τρίτο γκολ της Ρουμπέση!
3-5 μείωσε η Κίνα με την Λιου!
3-6 για την Ελλάδα με την Ασημάκη!
4-6 μείωσε ξανά η Κίνα στα δύο γκολ με την Τενγκ!
4-7 και πάλι προβάδισμα τριών γκολ για την Ελλάδα με την Μελιδώνη!
5-7 μείωσε η Κίνα με την Βι Γουάνγκ!
5-8 με σκόρερ την Ασημάκη που φτάνει τα τρία γκολ!
6-8 μείωσε ξανά η Κίνα με την Γι Γουάνγκ!
4η περίοδος (2-1)
6-9 Και πάλι στο +3 η Ελλάδα με τη Λιόση
7-9 μείωσε για την Κίνα η Σογνκ
8-9 πιο κοντα η Κίνα με τη Σουν Γιούχουν
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου