Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Αναγνώριση εδάφους της τρόικας στη συνάντηση με την ΝΔ


newpost.gr
Αναγνώριση εδάφους της τρόικας στη συνάντηση με την ΝΔ
Σε δύο ώρες αναγνωριστικής συζήτησης επιδόθηκαν χθες οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα που επισκέφτηκε το απόγευμα την Συγγρού, σε μια προσπάθεια πρώτης προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από πλευράς του τριμερούς ελεγκτικού κλιμακίου προκειμένου να διαπιστωθούν οι αντιδράσεις της ΝΔ και η πολιτική της στάση μετά τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου των Βρυξελλών.

Ως γενικό συμπέρασμα της συζήτησης –κάτι που συνθέτει και τη συνολική εικόνα που προέρχεται από τις συνομιλίες με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη- είναι πρώτον η εμφανής διαφοροποίηση της στάσης και δεύτερον η αλλαγή της γλώσσας των μελών του κλιμακίου της Τρόικας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα πάντα με την πληροφόρηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι Τροϊκανοί απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά σε «πολιτική συναίνεση» και περιορίστηκαν στο τέλος της συζήτησης να κάνουν λόγο για «ευρύτερη πολιτική στήριξη».

«Ήταν προφανές ότι απέφυγαν τη λέξη consent και τα παράγωγά της όπως ο διάολος το λιβάνι» λέει χαρακτηριστικά στο Newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα των διαθέσεων του τριμερούς κλιμακίου απέναντι στους επιτελείς του Α. Σαμαρά. «Αλλά και η στήριξη στην οποία αναφέρθηκαν» συμπληρώνει, «διατυπώθηκε στο τέλος της συζήτησης και αφού είχε προηγηθεί μια διεξοδική και πολύ αναλυτική κουβέντα για όλα τα ζητήματα της οικονομίας, την κυβερνητική πολιτική, τα σημεία της δικής μας πολιτικής που, είτε πρώτοι διατυπώσαμε, είτε, ακόμη με κάποιες διαφοροποιήσεις από το δικό μας μοντέλο, τα στηρίξαμε στην Βουλή».

Η εντύπωση που δημιουργήθηκε στους επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ ήταν ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας δείχνουν να αντιμετωπίζουν πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση ως τον πιθανό αυριανό συνομιλητή τους. Γεγονός που έχει αμβλύνει τη στάση τους απέναντι στα «γαλάζια» στελέχη, προφανώς σε μία προσπάθεια, την επαύριο, να έχει εξευρεθεί ένα modus operandi. Σε γενικές γραμμές, από την Συγγρού διατυπώθηκαν ενστάσεις ως προς τις ασάφειες που εμφανίζουν τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου, με την Τρόικα να διαφωνεί με τον όρο «γκρίζα σημεία», να αποδέχεται όμως ότι χρήζουν διευκρινίσεων στο άμεσο μέλλον. Στον αντίποδα, ζητήθηκαν πολλές διευκρινίσεις ως προς τις θέσεις της ΝΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιούσιας και τα αυθαίρετα ενώ διαπιστώθηκε εκ νέου η διάσταση που υπάρχει αναφορικά με το φορολογικό.

Οι πιστωτές της χώρας εκτιμούν ότι η πολιτική της Συγγρού δεν αποδίδει τα άμεσα οφέλη στα δημόσια ταμεία με την απαιτούμενη εισροή χρήματος στην παρούσα φάση, με την ΝΔ να αντιτείνει ότι το εφαρμοζόμενο σχέδιο έχει έτσι κι αλλιώς αποτύχει και η επιμονή στην ίδια πολιτική απειλεί να ρίξει περαιτέρω έξω τις προβλέψεις για τα έσοδα και τις δαπάνες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η ανακοίνωση του αναπλ. Τομεάρχη Οικονομίας Γ. Βρούτση για την εντολή Καπελέρη στις Εφορίες να καθυστερήσουν οι πληρωμές που προβλέπονταν να γίνουν από το Δημόσιο εντός του Ιουλίου, προκειμένου να εμφανιστούν χαμηλότερα τα έξοδα του 7μήνου.

Η ουσία είναι ότι το φορολογικό –τουλάχιστον με τα δεδομένα της «γαλάζιας» πρότασης- παραμένει «κόκκινη γραμμή» μεταξύ ΝΔ- Τρόικας, αν και αρχίζει να καλλιεργείται κλίμα περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση αφέθηκε να διαφανεί από πλευράς Τρόικας κάποια χαραμάδα για εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου, χωρίς όμως να προκύπτει κάποια άποψη, σύμφωνη προς την πρόταση της ΝΔ –πιθανώς οι σκέψεις αφορούν στη φορολόγηση φυσικών ή νομικών προσώπων, τα καύσιμα κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: