Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Χοντρό παζάρι για το μάζεμα των ζημιών στις τράπεζες

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με κυβέρνηση, Τ.τ.Ε. και ξένους


http://img.protothema.gr/B4E0341002505AB539069708E72F14A9.jpg

Πυρετώδεις ολοήμερες διαβουλεύσεις σε σειρά διαδοχικών συναντήσεων εργασίας είχαν την Πέμπτη οι τραπεζίτες, η κυβέρνηση και οι ξένες τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συνανάδοχοι του δημοσίου στη ρύθμιση αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

Χθες το πρωϊ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κλιμακίου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρο Χριστοδούλου και τους τρεις ξένους συναναδόχους.

Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη το απόγευμα στην οποία συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του χρέους, ενώ στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση –η δεύτερη σε δύο μέρες- του Πρωθυπουργού με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τους κ. Βασίλη Ράπανο και Απόστολο Ταμβακάκη.

Ο κύκλος των επαφών έκλεισε με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο και τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

Κοινό θέμα όλων των διαπραγματεύσεων ήταν η οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών για τον τρόπο ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες, τις ζημίες που θα καταγράψουν οι τράπεζες εξ αιτίας της συμμετοχής τους στο Πρόγραμμα και ο τρόπος λογιστικής απεικόνισης των ζημιών αυτών.

Ο συνδυασμός των παραπάνω θα διαμορφώσει και το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα απαιτηθεί να καλύψουν οι τράπεζες για τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Κυβερνητικός παράγων ανέφερε αργά χθες το βράδυ πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν, όμως οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και εκτιμάται πως το συντομότερο δυνατόν θα έχουν καθορισθεί οι όροι για να ξεκινήσει η ανταλλαγή των ομολόγων. Ο ίδιος δεν αποκλείει να οριστικοποιηθούν οι όροι μέχρι τη Δευτέρα, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις ζημίες που θα υποστούν στα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν έως το τέλος Αυγούστου. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να ανακοινώσουν το σχεδιασμό τους για την κάλυψη των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να διατηρηθούν υγιείς.

Οσο οι εκκρεμότητες παραμένουν ανοιχτές, τόσο επιτείνεται η αγωνία στα επιτελεία των τραπεζών που αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν αν οι ανάγκες θα είναι σχετικά μικρές ώστε να καλυφθούν από αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή θα οδηγηθούν σε άλλες επώδυνες λύσεις, με χειρότερη την ένταξή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ισοδυναμεί με κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και ριζική αναδιάταξη του χάρτη και του μετοχικού ελέγχου των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ένα σενάριο που αποτελεί το βασικό στοιχείο διαπραγμάτευσης των ελληνικών τραπεζών και είναι το πιο ήπιο θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια ύψους 2,6 δισ. ευρώ περίπου για το σύνολο των τραπεζών ενώ σύμφωνα με το ακραίο σενάριο, οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους με νέα κεφάλαια ύψους έως και 9 δισ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό για να το αντέξουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.

Επιπλέον δε αυτών, θα πρέπει να σημειωθεί πως πολύ σύντομα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν και άλλα κεφάλαια για να καλύψουν επισφάλειες των δανείων τους που θα θεωρηθεί πως δεν καλύπτονται από τις ήδη σχηματισθείσες προβλέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: