Τα σενάρια για το μέλλον των εργαζομένων
- (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αναστάτωση προκαλεί σε 7.000 δημοσίους υπαλλήλους η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση ή συγχώνευση περίπου 40 οργανισμών και φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων αυτών είναι: εργασιακή εφεδρεία, μετατάξεις, συνταξιοδοτήσεις.
Μεταξύ των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και ορισμένοι ιδιαίτερα σημαντικοί όπως η ΕΡΤ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ο ΟΔΔΥ και ο ΕΟΜΜΕΧ.
Η ρύθμιση για την κατάργηση των φορέων θα περάσει με τη μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.
Όσον αφορά τους 7.000 δημοσίους υπαλλήλους, το σχέδιο που αφορά το μέλλον τους θα παρουσιαστεί περίπου στα μέσα Αυγούστου, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν πρόκειται να απολυθεί μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, όμως επιφυλάχθηκε να δώσει λεπτομέρειες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων που μελετά η κυβέρνηση είναι η εργασιακή εφεδρεία, οι μετατάξεις και οι συνταξιοδοτήσεις.
Όπως αναφέρει το Έθνος, η πρώτη κίνηση είναι να καταγραφούν οι υπάλληλοι που βρίσκονται 3 - 5 χρόνια πρινα από τη συνταξιοδότηση και να διερευνηθεί η δυνατότητα εθελούσιας εξόδου, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το προσωπικό που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία.
Το πλεονάζον προσωπικό θα εγγραφεί σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Το προσωπικό θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία για 12 μήνες και θα αμείβεται με το 60% του βασικού μισθού.
Από το προσωπικό αυτό θα μπορούν να μετατάγονται σε θέσεις μονίμου προσωπικού στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% των ετήσιων προβλεπόμενων προσλήψεων, σε θέσεις εποχικού προσωπικού σε ποσοστό 30% επί συμβασιούχων και σε θέσεις μερικής απασχόλησης κατά προτεραιότητα.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μετά την πάροδο του 12μηνου όσοι δεν μεταταγούν θα χάνουν το μηνιαίο ποσό αποζημίωσης, ή ακόμη και θα απολύονται.
Πάντως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία μετά την πάροδο του 12μήνου, το προσωπικό θα παραμένει στους πίνακες κατάταξης, χωρίς αποζημίωση, μέχρι να μεταταχθούν σε οργανική θέση στο στενό δημόσιο τομέα.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου