Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Παρέμβαση Παπανδρέου για την απεργία των ταξί


newpost.gr
Παρέμβαση Παπανδρέου για την απεργία των ταξί
Σύνεση και υπευθυνότητα για να σταματήσει η ταλαιπωρία της ελληνικής κοινωνίας, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωσή του από την Άρτα, για τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών ταξί.


Ο κ. Παπανδρέου απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί κάλυψε με τη στάση του τις κινητοποιήσεις που προκάλεσαν ζημιά στον τουρισμό και τώρα προσπαθεί να αποποιηιεί των ευρθυνών του».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «απέλευθέρωση με συγκεκριμένα κριτήρια» και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί «να επιδείξουν υπευθυνότητα», να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να προσέλθουν στον διάλογο με την κυβέρνηση.

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Ραγκούση - Ταξιτζήδων

Παρά την εκατέρωθεν διάθεση για εξεύρεση λύσης, δεν κατέστη τελικά δυνατόν να βρεθούν σημεία προσέγγισης στη διάρκεια της μαραθώνιας συνάντησης, που διήρκεσε για περισσότερο από διόμιση ώρες, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, και αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων.

Μετά τη συνάντηση, τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν σύσκεψη σε αίθουσα του υπουργείου, που κράτησε ώρα και πλέον. Μετά το πέρας της ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, δήλωσε: «Προσήλθαμε σήμερα στη συνάντηση με διάθεση καλής θέλησης για την εξεύρεση λύσης στη βάση του κεντρικού άξονα, που έχει ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί».

Πρόσθεσε πως: «Ο υπουργός, από την πλευρά του, έδειξε καλή διάθεση, χωρίς όμως να δεσμευθεί για οποιαδήποτε από τις προτάσεις μας, ενώ πρότεινε ένα χρονικό όριο διαλόγου ενός μηνός, ώσπου ο ίδιος να καταθέσει τις προτάσεις του, διάστημα το οποίο, κατά την Ομοσπονδία, είναι μεγάλο».

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση η ομοσπονδία πρότεινε συγκεκριμένα πράγματα και ειδικότερα:

-Να υπάρξει πληθυσμιακή αναλογία στην έκδοση των αδειών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

-Να διατηρηθούν οι έδρες των ταξί στην Περιφέρεια.

-Να μην παραχωρηθεί έργο σε άλλους φορείς.

-Να σταματήσει η πολιτεία να μιλάει για «μαύρο χρήμα» στις μεταβιβάσεις των αδειών.

«Έως ότου πάρουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον υπουργό, η απεργία συνεχίζεται», είπε ο κ. Λυμπερόπουλος και απηύθυνε έκκληση στους συναδέλφους του να αποφεύγουν τα έκτροπα, καθώς «ο κλάδος θα συνεχίσει την κινητοποίηση μέχρι τέλους».

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί θα προχωρήσει κανονικά με κανόνες, που θα διέπουν όλες τις πλευρές τού επαγγέλματος από την έκδοση της άδειας έως την εκπαίδευση των οδηγών και τις νέες μορφές και υπηρεσίες ταξί.

Το υπουργείο αφού, όπως συμφωνήθηκε, παραλάβει το προσεχές διάστημα τις προτάσεις και των τουριστικών επιχειρήσεων, προγραμματίζει πριν από το τέλος Αυγούστου να δώσει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις προτάσεις του, οι οποίες διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των μερών και βεβαίως το γενικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών-χρηστών διασφαλίζοντας σε όλα τα μέλη εύλογο χρόνο για να εκφράσουν τα σημεία στα οποία συμφωνούν ή διαφωνούν.

Η σημερινή συνάντηση του κ. Ραγκούση με αντιπροσωπεία των οδηγών ταξί δεν πραγματοποιήθηκε, τόσο εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας, που είχε η συνάντηση με τους ιδιοκτήτες, όσο και για το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν όλοι οι εκπρόσωποι να προσέλθουν από την επαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: