Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Λάθος το “τα λεφτά υπάρχουν”, λάθος το δημοψήφισμα, λάθος το ΔΝΤ!

Ο Βενιζέλος αδειάζει Παπανδρέου

Την διαφωνία του με την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης που συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωστοποίησε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Μega ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν ήμουνα μέσα στο σύστημα που έκανε τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις. Ήμουνα υπουργός Εθνικής Άμυνας και ήμουνα εναντίον της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

O ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι “αν υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που διαπραγματεύθηκε ήμουν εγώ”. Πρόσθεσε, μάλιστα, με δραματικό τόνο ότι έλαβε μέρος σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την χρεοκοπία της χώρας, για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, για το αν θα δίνουν οι τράπεζες μέχρι 500 ευρώ από τις καταθέσεις στον κόσμο!...
Σχετικά, δε, με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας κα την αποχώρηση της Τρόικας το 2011, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η αποχώρηση της Τρόικα στο τέλος του καλοκαιριού ήταν προς όφελος των συμφερόντων της χώρας»…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δε, χαρακτήρισε ως πλήρως εσφαλμένη κίνηση το δημοψήφισμα, δηλώνοντας μάλιστα ότι αιφνιδιάστηκε από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Επίσης διαφοροποιήθηκε από την πολιτική Παπανδρέου κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το 2009 και αμέσως μετά λέγοντας: «Το «λεφτά υπάρχουν» ήταν λάθος. Λάθος για την παράταξη, λάθος για τη χώρα, νομίζω ότι χαλάρωσε τα αντανακλαστικά και της κυβέρνησής μας μετά τις εκλογές και της κοινωνίας. Χαθήκανε οι ρυθμοί. Έπρεπε να κινηθούμε ταχύτερα. Τώρα βλέποντας τα πράγματα αναδρομικά αντιλαμβανόμαστε ότι έπρεπε να ληφθούν τα μέτρα που θα έπειθαν και τις αγορές, αλλά και κυρίως μέτρα τα οποία θα μάζευαν το έλλειμμα από την αρχή».

Στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε το Μνημόνιο Ι «ελλιπές». Ισχυρίστηκε δε πως «αντιμετώπιζε τα προβλήματα δανεισμού, όχι την βιωσιμότητα του χρέους. Βασιζόταν στην παραδοχή ότι το χρέος χωρίς μείωση, χωρίς κούρεμα, χωρίς PSIήταν βιώσιμο».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία και δήλωσε «Εμένα δε με ενδιαφέρει να είμαι ο Πρωθυπουργός, θεωρώ ότι αυτό που έκανα τους προηγούμενους εννιά μήνες ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών είναι μια εμπειρία που εμένα με έχει σφραγίσει κι έκανα μια αγωνιώδη προσπάθεια για τη χώρα».
Επιπλέον σε ερώτηση αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα απάντησε πως θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα ευρωπαϊκού προοδευτικού προσανατολισμού με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: “Ο κ. Σαμαράς έχει εμμονή με την πρωθυπουργία. Έχει την εντύπωση ότι η χώρα του χρωστά κάτι!».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε σε έναν βαθμό καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο περικοπών στον 13ο και 14ο μισθό καθώς και ως προς νέες μειώσεις στις συντάξεις, τονίζοντας πάντως την ανάγκη να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί ως προς την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί και για όσα διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές.

Διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: