Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «REAL FM»




ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ και ΓΙΩΡΓΟ ΧΟΥΔΑΛΑΚΗ
TETAΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009


Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Σπύρο Κουβέλη, τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ υπεύθυνο για θέματα περιβάλλοντος, γιατί πρέπει να τον αποδεσμεύσουμε και άμεσα, σε πολύ λίγη ώρα μαζί με τον κ. Χάρη Καστανίδη, τον υπεύθυνο για θέματα Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης έχουν μια συνέντευξη Τύπου και θέλουμε να μας δώσει μια πρόγευση από αυτά τα οποία θα πουν.

Καλό μεσημέρι κ. Κουβέλη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γεια σας. Καταλαβαίνετε πόσο πολύ σας αγαπώ για να καταφέρουμε να τα πούμε τώρα..

Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί είναι 5 λεπτά πριν αρχίσει η συνέντευξη. Κύριε Κουβέλη, δώστε μιας μια πρόγευση τι πρόκειται να πείτε, γιατί αυτή η έκτακτη συνέντευξη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τρία βασικά πράγματα, όπως μίλησε κι εχθές με την ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Το πρώτο είναι ότι πρέπει να γίνει μια αποτίμηση της ίδιας της καταστροφής, του τι έχει συμβεί γιατί έχει σημασία να ξέρουμε τι χάθηκε ώστε να μπορέσουμε να το ξαναφτιάξουμε, το δεύτερο είναι η αποτίμηση των ευθυνών, δηλαδή γιατί ξαναείδαμε αυτή την καταστροφή μετά από δυο χρόνια που είχαμε ζήσει την τεράστια την τεράστια καταστροφή, και οικολογική και κοινωνική με τις πυρκαγιές του 2007, το τρίτο και σημαντικότερο είναι οι δεσμεύσεις και οι κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ για να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα, και στο αντικείμενο της πυροπροστασίας, της πρόληψης και της πυρόσβεσης, αλλά και σε μια ευρύτερη πολιτική με προστασία του περιβάλλοντος των δασών και διαφορετική προσέγγιση στη χωροταξία και στην Πολεοδομία.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Να μείνουμε κατ' αρχήν στο δεύτερο, στην αποτίμηση των ευθυνών. Τι δεν πήγε καλά κ. Κουβέλη κατά τη γνώμη σας;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με απλά λόγια τίποτε δεν πήγε καλά. Όλα αυτά που θα έπρεπε να έχουμε σχεδιάσει μετά το 2007 σε θέματα συντονισμού των Υπηρεσιών και των δυνάμεων που εμπλέκονται, σε θέματα πρόληψης κατ' αρχήν, πολύ πριν φθάσουμε στο να κυνηγάμε τη φωτιά, στο να την έχουμε προλάβει αλλά επίσης και σε θέματα του με ποιον τρόπο κινείται όλος αυτός ο μηχανισμός, γιατί όλοι ξέρουμε ότι ο μηχανισμός αντί να κινείται με γνώση και με συνέπεια κινείται με βάση κατευθύνσεις πολιτικές –αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Και βέβαια μαζί μ’ αυτό να υπολογίσουμε τις πολύ μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο μηχανισμό, σε μέσα πυρόσβεσης, σε ανθρώπους και σε ανθρώπινο δυναμικό..

Κ. ΜΑΚΡΗ: Πάντα με πολιτικές κατευθύνσεις όμως κινείται αυτή η ιστορία κ. Κουβέλη..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, μόνο που αυτό δεν είναι σωστό. Ξέρετε, το να είναι θέμα απόφασης ενός Υπουργού πού θα στείλει τ’ αεροπλάνα τη στιγμή που, δεν ξέρω αν είναι σε θέση να έχει και την επιχειρησιακή γνώση και την ενημέρωση, είναι λάθος, αυτό δε συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Μόνο στην Ελλάδα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Γιατί, έχετε εσείς συγκεκριμένες καταγγελίες, δηλαδή ότι το συντονισμό και το πού θα σταλούν τ’ αεροπλάνα την έκανε ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Μαρκογιαννάκης;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα αυτό έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες από Δημάρχους περιοχών που είπαν ότι μετά από έκκληση και επικοινωνία με τον Υπουργό ή τον Υφυπουργό, ήρθαν τ’ αεροπλάνα.

Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι συμπέρασμα όμως κ. Κουβέλη. Αν θυμάμαι καλά τη Δευτέρα το πρωί βγήκε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι από τον Υπαρχηγό πέρασε τον Αρχηγό η διάθεση του εναέριου υλικού που υπάρχει κτλ. Δηλαδή σα να άλλαξε κάτι στο συντονισμό μέσα στην Πυροσβεστική.

Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Σας λέω μια λεπτομέρεια που έχει αξία. Στη μάχη επάνω δεν αλλάζεις στρατηγό συνήθως..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς, πάνω στη μάχη κατ' αρχήν δεν αλλάζεις στρατηγό και γι’ αυτό λέω ότι το πιο κρίσιμο σε διαχείριση τέτοιων περιστάσεων είναι ότι πρέπει να έχεις μια πάρα πολύ αυστηρή, σαφή και ξεκάθαρη διαδικασία για το πώς παίρνονται οι αποφάσεις.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Κύριε Κουβέλη, να εκμεταλλευθούμε λίγο και τις πολύ καλές σας γνώσεις στα περιβαλλοντικά θέματα: Ποια θα είναι η ζωή μας την επόμενη μέρα;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σύμφωνα όχι μόνο με τη δική μου γνώση αλλά κυρίως με αυτά που λένε πολύ πιο μεγάλοι γνώστες και άνθρωποι που σέβομαι για την επιστημονική τους γνώση, φαίνεται ότι θα έχουμε πολύ δύσκολες χρονιές, δύσκολα καλοκαίρια απ’ τη μια πλευρά γιατί αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις στις θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο της Αττικής τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και βέβαια μην ξεχνάμε ότι μετά από μια πυρκαγιά ακολουθούν και τα πολύ έντονα φαινόμενα των πλημμυρών κτλ.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Και τι πρέπει να γίνει για να τα προλάβουμε όλα αυτά; Ποια είναι η δική σας πρόταση;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: κατ' αρχήν χρειάζονται τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης και περιορισμού των πλημμυρικών φαινομένων κτλ.. Ανακοινώθηκαν χτες κάποια και προφανή από την κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε μια πολύ πιο εντατική προσπάθεια. Σας θυμίζω ότι σύμφωνα με ένα πρόσφατο δελτίο Τύπου του ΤΕΕ, μέσα στην προηγούμενη χρονιά είδαμε μόλις 10.000 στρέμματα αναδασωμένα τη στιγμή που μόνο πρόπερσι είχαμε 60.000 στρέμματα μόνο στην Πάρνηθα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ξέρετε όμως, κι όπου γίνονται αναδασώσεις κ. Κουβέλη, μετά δεν επαρκεί το νερό, είναι εθελοντικές, είναι αποσπασματικές, δεν είναι επαγγελματικές αναδασώσεις. Δηλαδή κάποιος ν’ αναλάβει μετά να ποτίζει κι αυτά τα δέντρα. Τα μισά ξεραίνονται στην πορεία ..

Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Να πούμε και την πρόταση του κ. Δούκα; Μας είπε χθες ο κ. Δούκας ν’ ανατεθούν οι αναδασώσεις σε ιδιωτικές εταιρείες.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ξέρετε, ο συντονισμός και η προστασία των δασών δεν είναι μόνο στη διάρκεια της πυρόσβεσης. Είναι πριν, στην πρόληψη, είναι και στην αποκατάσταση μετά. Και νομίζω ότι εκεί αν μπορέσουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία με τις δασικές Υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθελοντικούς Οργανισμούς που μπορούν να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο…

Γ. ΧΟΥΔΑΛΑΚΗΣ: Ναι αλλά τώρα μπορεί κάποιος να σας πει ότι όπου το Δημόσιο ιδίως έχει να κάνει με συνεργασίες μεταξύ περιουσιών του Δημοσίου, τα κάνει μπάχαλο.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό δε σημαίνει ότι είναι, «πονάει κεφάλι, κόψε κεφάλι». Δεν πηγαίνει έτσι με το Δημόσιο. Νομίζω ότι αν σχεδιάσουμε σωστά τη δουλειά μας, ίσα-ίσα το Δημόσιο έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και εργαλεία να το κάνει σωστά.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Χθες ερωτήθηκε ο κ. Αντώναρος στο briefing αν ήρθε επιτέλους αυτή η ώρα για τη δημιουργία ενός Υπουργείου Περιβάλλοντος που ν’ αναλάβει όλη αυτή την ευθύνη γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Είπε λοιπόν ο κ. Αντώναρος ότι δε χρειάζεται, μια χαρά τα κάνει όλα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Εσείς συμφωνείτε με αυτή την προσέγγιση;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς επειδή δε συμφωνούμε εμείς έχουμε ταχθεί σε επίπεδο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, για την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και ισχυρού Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Με τι αρμοδιότητες όμως; Γιατί φοβόμαστε πια μήπως η γραφειοκρατία εξαπλωθεί αντί να μειωθεί με τη δημιουργία κι ενός άλλου Υπουργείου.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θέλουμε ένα Υπουργείο το οποίο έχει και συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία αλλά κυρίως μπορεί να μαζέψει αυτές τις αρμοδιότητες που έχουν διαχυθεί σε πάρα πολλές πλευρές όπως είναι η Δασική Υπηρεσία, όπως είναι η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, αλλά αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που δυστυχώς ο χρόνος δε μου επιτρέπει να σας πω περισσότερα..

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θα την παρακολουθήσουμε και τη συνέντευξη. Σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία που είχαμε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: