Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΑΠΟΚΑΙΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ...


Μόνο αποκαΐδια μπορούν να ανακαλύψουν πλέον τα παιδιά στα καρβουνιασμένα δάση. Μακάβριο παιχνίδι, που γεμίζει τις τρυφερές ψυχές με απορία και πόνο.
Κάρβουνο έγινε ο κεντρικός «πνεύμονας» πρασίνου της ΒΑ Αττικής, ωστόσο τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι οι εκτάσεις αυτές θα διασωθούν από την τσιμεντένια λαίλαπα, ότι η Αττική θα...
επανέλθει στην πρότερη (και ούτως ή άλλως τρωθείσα) μορφή της.
Οι λόγοι για τους οποίους δεν είναι εύκολο να συμμεριστεί κανείς την αισιοδοξία των κρατικών λειτουργών περί ταχείας επούλωσης των πληγών είναι πολλοί. Η «Κ» παρουσιάζει τους κυριότερους:
Η Αττική δεν θα είναι ίδια διότι το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης, δεν θέτει αυστηρούς περιορισμούς για την εκτός σχεδίου δόμηση. Αντίθετα, προβλέπει την ένταξη 200.000 στρεμμάτων στο Σχέδιο Πόλης, κυρίως στην Ανατολική Αττική, ανεβάζοντας το ποσοστό πολεοδομημένης έκτασης του Λεκανοπεδίου στο 20%. Η Αττική, σύμφωνα με το Σχέδιο, θα μπορεί να στεγάσει 8 εκατομμύρια κατοίκους!
Δεν θα είναι ίδια διότι το «δάσος», για να ξαναγίνει δάσος, θα πρέπει να χαρακτηριστεί δάσος! Και, σύμφωνα με τον νόμο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καλύπτεται από δασική βλάστηση σε ποσοστό άνω του 25%. Αυτό σημαίνει ότι πολλές από τις καμένες εκτάσεις θα εξαιρεθούν της προστασίας, άρα και της αναδάσωσης.
Δεν θα είναι ίδια, διότι το μεγαλύτερο τμήμα της καμένης έκτασης δεν μπορεί να αναδασωθεί φυσικά, αφού κάηκε για δεύτερη και τρίτη φορά. Αυτό σημαίνει τεχνητή αναδάσωση, άρα χρήματα, πάνω από 30 - 40 εκατ. ευρώ. Για να παραμείνει ίδια απαιτείται συνεχής εγρήγορση από πλευράς πολιτών, οργανώσεων και φορέων. Θα υπάρξει; Η εμπειρία λέει «όχι».
Τα μυστικά που κρύβει το Μαύρο Βουνό
Στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού αναζητούν Αστυνομία και Πυροσβεστική τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική. Οι κάτοικοι, που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ, τονίζουν ότι οι ίδιοι «δεν είχαν λόγους να κάψουν το σπίτι τους».
Οι αρχές ερευνούν το γεγονός ότι η φωτιά, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ξεκίνησε σε απόσταση 800 μέτρων από τα μηχανήματα του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, αλλά και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κοντινή απόσταση ξέσπασε και δεύτερη εστία. Επίσης, οι υπηρεσίες παραπέμπουν σε ένα περιστατικό εμπρησμού στις 7 Ιουλίου στην περιοχή, κατά το οποίο είχαν συλληφθεί τρείς ύποπτοι. Πάντως, ορισμένοι υποστηρίζουν με ένταση πως πίσω από τον πιθανό εμπρησμό κρύβονται συμφέροντα που είχαν λόγους να «απαξιωθεί» το Γραμματικό.
Εν τω μεταξύ, στο κυβερνητικό επιτελείο το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μέτρα ενίσχυσης των πυροπλήκτων κατά τα πρότυπα της Ηλείας, καθώς και τη διασύνδεση της περιφέρειας Αττικής με δορυφορικό σύστημα προκειμένου να αποτραπεί η «τσιμεντοποίηση» των καμένων εκτάσεων.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες που εισηγούνται κορυφαίοι υπουργοί. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, αλλά κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν πιθανές τυχόν αλλαγές πριν από τη ΔΕΘ, με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να εμφανιστεί ως «λειτουργών υπό πίεση».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: