Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Συνέντευξη Σπύρου Κουβέλη στο ραδιόφωνο της "ΝΕΤ 105,8"


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ «ΝΕΤ 105,8»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για την πρώτη αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών και κυρίως για τα μέτρα αποκατάστασης που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή. Ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σπύρος Κουβέλης είναι μαζί μας τηλεφωνικά. Καλό σας μεσημέρι κ. Κουβέλη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλό μεσημέρι. Γεια σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, αναδεικνύεται με βάση και τις απόψεις των ανθρώπων που φιλοξενήσαμε εδώ στην «ΝΕΤ 105,8», και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι σ' αυτή την αναγγελία των μέτρων υπάρχει μια κοινωνική αδικία που πρέπει η κυβέρνηση να την ξαναδεί. Αυτή έχει να κάνει με τα αυθαίρετα πρώτης κατοικίας.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν είναι ένα εύκολο να απαντηθεί.

Όμως πρέπει να σας πω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που λέμε τόσο καιρό ότι έχουμε πρόβλημα με την προστασία των δασών στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, είναι ακριβώς επειδή έχουμε το φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης και της αυθαίρετης κατοικίας το οποίο συνεχώς αναπαράγεται. Και αναπαράγεται και διαχρονικά, να το πούμε και όπως έχει το πράγμα και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε.

Πιστεύω λοιπόν ότι η ουσία του προβλήματος είναι στο ότι δεν υπήρξε μια πολιτική που να αντιμετωπίζει τα αυθαίρετα ως αυθαίρετα. Υπήρξε μια ελαστική πολιτική, η οποία στα αυθαίρετα σιγά - σιγά προχώρησε, έδωσε παροχές, ηλεκτρικό, δίκτυα κλπ. Και νομίζω ότι σ' αυτή τη φάση το να πούμε ότι επειδή αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές επλήγησαν, να τις υποστηρίξουμε ουσιαστικά σημαίνει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομιμοποίηση σημαίνει.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μια νομιμοποίηση και επίσης σημαίνει μια νομιμοποίηση της όλης πολιτικής των αυθαιρέτων. Να το πω πολύ απλά, διορθώνουμε ένα λάθος με ένα άλλο λάθος. Δεν νομίζω ότι είναι αυτό που χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ασπάζεστε δηλαδή ότι πραγματικά υπάρχει ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης σε ότι έχει να κάνει με μια κατοικία, για να το πούμε απλά κ. Κουβέλη, μια κατοικία η οποία έχει την άνεση η οικογένεια να μπορέσει να αποκαταστήσει τις ζημιές από τις πυρκαγιές και μια άλλη, ένα αυθαίρετο που είναι αυθαίρετο πρώτης κατοικίας από κάποιον άνθρωπο που το έκανε από ανάγκη, ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τις ζημιές που ....

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και πάλι σας λέω κατ' αρχήν δυο πράγματα. Το πρώτο αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη. Και πείτε μου εσείς: είναι κοινωνική δικαιοσύνη απέναντι σε εκείνους που έχτισαν νόμιμα τα σπίτια τους το να υποστηρίξουμε την αυθαιρεσία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και δεύτερον, αν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε αυτό το μοντέλο δεν θα μας βγάλει πουθενά.

Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορέσουμε όπως είπατε σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες που έχουν δυσκολία να αποκτήσουν στέγη να τους δώσουμε έναν σχεδιασμό, σχεδιασμό πόλης, σχεδιασμό της Αττικής, για να μπορούν σε περιοχές οργανωμένης δόμησης να αποκτήσουν τη στέγη τους με τρόπο που να είναι εφικτός γι' αυτούς.

Όχι να αναπαράγουμε ένα μοντέλο το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση που στην Αττική πλέον δεν έχουμε δάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε έντονη κριτική από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συνολικότερα από το ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση των μέτρων αποκατάστασης από την Κυβερνητική Επιτροπή. Και το εύλογο ερώτημα που γεννάται στον καθένα είναι πού ακριβώς εστιάζεται αυτή η κριτική; Τι θα έπρεπε δηλαδή σε αυτά τα μέτρα να είναι διαφορετικό;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτή είναι μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση, αλλά για να το πούμε, επειδή πιέζομαι χρονικά, γιατί σε λίγο μπαίνουμε σε συνέντευξη Τύπου, να σας πω σε τίτλους αν θέλετε.

Κατ' αρχήν δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για την πρόληψη μιας πυρκαγιάς. Ξαναζήσαμε μια πυρκαγιά, όπως έγινε και το 2007 που χάθηκε η Πάρνηθα, να ξεκινάει από μια μικρή εστία που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί και να αναπτύσσεται σε ένα τεράστιο μέτωπο που κατέστρεψε τη Βόρεια και Ανατολική Αττική.

Είδαμε προβλήματα συντονισμού πάρα πολύ σημαντικά. Πάρα πολύ σημαντικά, γιατί είχαμε προβλήματα συντονισμού ανάμεσα σε επίγειες, εναέριες δυνάμεις, είχαμε θέματα συντονισμού με εθελοντές και δασοπυροσβέστες κλπ. και βέβαια μεγάλες ελλείψεις γενικώς στον κρατικό μηχανισμό.

Αλλά κυρίως αυτό που θα έλεγα είναι ότι μετά το 2007 που θα έπρεπε όλα αυτά να έχουν μπει σε ένα πόρισμα και σε μια καταγραφή για το τι έπρεπε να γίνει πιο σωστά ετούτη τη φορά και κυρίως να περιμένουμε ότι θα υπάρξει μια πυρκαγιά. Ξέραμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο καλοκαιρινή με πολύ δυνατούς ανέμους.

Δεν έγινε καμία προσπάθεια να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό μόνο του νομίζω ότι λέει πάρα πολλά και είναι και η κριτική που δέχτηκε η Ελλάδα συνολικά και από ξένα μέσα. Δεν είναι μια αντιπολιτευτική αιχμή δική μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση για να σας αποδεσμεύσουμε. Εντοπίζετε τα προβλήματα ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και συντονισμού. Με δεδομένο ότι υπάρχει μια επίσημη θέση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι για τον όλο επιχειρησιακό σχεδιασμό είχε αρμοδιότητα, η αποκλειστική ευθύνη ήταν του επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν έκανε καλά τη δουλειά του;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ δεν το ασπάζομαι αυτό, γιατί πάνω από τον επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος υπάρχει και το Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και υπάρχει και ο Πρωθυπουργός. Επίσης υπάρχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κρατικός μηχανισμός που θα έπρεπε να είχε συντονιστεί.

Και να σας το πω πολύ απλά και σύντομα, σε μια αντιμετώπιση μιας τέτοιας φυσικής καταστροφής ή κρίσης δεν είναι μόνο η Πυροσβεστική. Εμπλέκονται πάρα πολλοί άλλοι. Εμπλέκεται η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η περίθαλψη, και ο Στρατός. Είχαμε μια κατάσταση που η Αττική είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο Στρατός ήταν απών.

Καταλαβαίνετε ότι δεν αρκεί να προσπαθήσουμε να ρίξουμε τις ευθύνες στην Πυροσβεστική ή στα πεύκα αν μου επιτρέπετε να αστειευτώ και λίγο για να πούμε ότι εκεί περιορίζεται. Είναι ένα ολόκληρο θέμα που ακριβώς αυτό θα έπρεπε να έχουμε διορθώσει μετά τη μεγάλη καταστροφή του 2007.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Κουβέλη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό σας μεσημέρι και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: