Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα Economic Observer.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣ ΩΣΤΕ Ο κ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!!!

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, στην εφημερίδα Economic Observer και το δημοσιογράφο Zhang Feifei. Η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010.

Δημοσιογράφος: Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί σημαντικό τμήμα των μέτρων λιτότητας στη χώρα σας. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει την έννοια της αναδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ζούμε σε μία κοινωνία, που γερνά. Πρέπει να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, διότι σε 20 χρόνια τα Ταμεία δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώνουν τις συντάξεις. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να αυξήσουμε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και να «παγώσουμε» τις συντάξεις.

Προς το παρόν, το όριο ηλικίας είναι τα 60 χρόνια για τις γυναίκες, και τα 65 για τους άνδρες. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική, ο πραγματικός μέσος όρος συνταξιοδότησης είναι τα 53 χρόνια, και αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος ζήσει μέχρι τα 83, θα λαμβάνει σύνταξη για 30 χρόνια. Μπορεί να είναι ωραίο για τα άτομα, αλλά το Κράτος πραγματικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Επομένως, πρέπει να κάνουμε την προσαρμογή, και θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών.

Δημοσιογράφος: Οι περισσότεροι Έλληνες επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, ακριβώς επειδή η μεταρρύθμιση θίγει προσωπικά συμφέροντα, κυρίως με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την περικοπή των συντάξεων.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Αν οι πολίτες δεν κατανοούσαν το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, θα ψήφιζαν ακραία κόμματα. Δεν συμβαίνει, όμως, κάτι τέτοιο. Βέβαια, είναι φυσικό να αισθάνονται οι πολίτες δυσαρεστημένοι και να διαμαρτύρονται. Κάτι απροσδόκητο έχει συμβεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πριν από τα μέτρα λιτότητας, ο μισθός μου βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο του δημόσιου τομέα, 6.500 ευρώ τον μήνα. Τώρα, ο μισθός μου έχει μειωθεί κατά ¼, στα 4.800 ευρώ τον μήνα. Πρέπει να περιορίσω τη διάρκεια των διακοπών μου, και η γυναίκα και τα παιδιά μου έχουν δυσαρεστηθεί.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι άνθρωποι, που είναι δυσαρεστημένοι, είναι και πρόθυμοι να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών των ανθρώπων, αλλά πολλοί από αυτούς δεν εκφράζουν τις σκέψεις τους. Οι πολίτες επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Η πλειονότητα των πολιτών προτιμά μία λύση στο πλαίσιο της Ε.Ε. Οι πολίτες χρειάζονται μία ισχυρή λύση.

Δημοσιογράφος: Συζήτησα με μερικούς Έλληνες, και συνειδητοποίησα ότι είναι μπερδεμένοι: δεν ξέρουν πού κατευθύνεται η χώρα. Ορισμένοι έφτασαν και στο σημείο να υποστηρίξουν ότι τα μέτρα λιτότητας εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα. Τι έχετε να πείτε;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η συζήτηση περί διαφθοράς γίνεται μόνο και μόνο επειδή κάποια κόμματα θέλουν να προκαλέσουν την αντίδραση της κοινής γνώμης. Υπήρχε διαφθορά κατά το παρελθόν, τώρα, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική με τη διαχείριση της σημερινής Κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα έχουμε δίκαιη κατανομή του πλούτου, και το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς είναι μικρό. Το ποσοστό εκείνων, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (800 ευρώ τον μήνα), ανέρχεται στο 10% – 15% του συνολικού πληθυσμού. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, θα το αντιληφθείτε περπατώντας.

Η αιτία της κρίσης είναι το υψηλό έλλειμμα, που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Κατά το παρελθόν, δανειζόμασταν χρήματα από το εξωτερικό για κατανάλωση, και τώρα πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη μας.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα κατά τα 5 τελευταία χρόνια ήταν 4%. Είναι ένας πραγματικά ταχύς ρυθμός ανάπτυξης, αν συγκριθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο δημόσιος τομέας καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της ελληνικής Οικονομίας, και διαρκώς διορίζει νέο προσωπικό. Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι ο δημόσιος τομέας είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Πρόκειται για ένα πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε, γιατί αφορά πολλούς ανθρώπους.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Κυβέρνηση;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ναι, αλλά πιστεύω ότι η κρίση αφορά το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, και, γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα. Ψηφίσαμε νόμο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, και ο νόμος θα ισχύσει από τον Νοέμβριο. Επιπλέον, προχωρούμε σε θεσμικές αλλαγές. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών, στην ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και για έναν δίαυλο άμεσης επικοινωνίας, προκειμένου οι πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά.

Τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε της πραγματική οικονομική κατάσταση. Η Ελλάδα δεν έχει δικό της νόμισμα, για την αξία του οποίου να μπορεί να αποφασίσει, όπως κάνει η Κίνα. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι μπορεί να μην έχουμε χρήματα να αποπληρώσουμε το χρέος μας. Έπρεπε να απευθυνθούμε στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ., για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα

ρευστότητας. Δεν θα μας δάνειζαν χρήματα, αν δεν δεσμευόμασταν ότι θα περιορίσουμε το έλλειμμα και ότι δεν θα υπάρξει έλλειμμα στο μέλλον. Μερικοί λένε ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε διαπραγματευθεί. Φυσικά και έπρεπε να διαπραγματευθούμε με την Ε.Ε. και με το Δ.Ν.Τ., διότι αυτοί θέτουν τους όρους.

Δημοσιογράφος: Πώς αξιολογείτε τα κέρδη και τις ζημίες από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η Ελλάδα έχει αποκομίσει μεγάλα οφέλη από την ένταξή της στην Ευρωζώνη. Σήμερα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Οι Έλληνες δουλεύουν πραγματικά σκληρά. Η παραγωγικότητά μας είναι υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι αναπτυσσόμαστε με ταχείς ρυθμούς. Πριν από την ένταξή μας στην Ευρωζώνη, μία στις δέκα οικογένειες είχε αυτοκίνητο, ενώ, τώρα, αντιστοιχεί κατά μέσο όρο 1,5 αυτοκίνητο σε κάθε οικογένεια. Το 85% των οικογενειών έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή, και το 78% έχει διαμέρισμα. Οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών έχουν δικό τους σπίτι σε ποσοστό σχεδόν 50%. Ωστόσο, αυτή η ταχεία ανάπτυξη στηρίχθηκε στον δανεισμό. Αυτό πρέπει να σταματήσει, και πρέπει να βρούμε χρήματα να αποπληρώσουμε το χρέος.

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει πλέον απολαύσει τα οφέλη από την ένταξή της στην Ευρωζώνη, και τώρα πρέπει να καταβάλει το τίμημα;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Δεν πρόκειται απλώς για προνόμια, πρόκειται για δεσμεύσεις. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση συνδυάζεται με την ιδέα του «δούναι και λαβείν». Έχουμε συνεισφέρει σημαντικά στην Ευρώπη, κυρίως με τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων. Η Γερμανία είναι χώρα, που εξάγει προϊόντα, και εμείς είμαστε μία καλή αγορά. Προτιμάμε να αγοράσουμε Γερμανικά αυτοκίνητα και όχι Ιαπωνικά, αν και αυτά είναι φθηνότερα. Επίσης, εισάγουμε γάλα, βούτυρο και βοδινό κρέας από τη Γαλλία και από τη Γερμανία. Αυτό είναι απόδειξη οικονομικής συμπληρωματικότητας. Αλλά, έχουμε βρεθεί εκτός ελέγχου, και στην ίδια κατάσταση είναι και η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Δημοσιογράφος: Στις αγορές κυκλοφορεί η φήμη ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα 2 ή 3 χρόνια, και ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Υπάρχουν δύο πιθανότητες για το μέλλον: η πρώτη είναι ότι θα μας διώξουν από την Ευρωζώνη, αλλά αυτό είναι αδύνατον, γιατί τώρα μας στηρίζουν με έναν μηχανισμό ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι οι πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος, θα αποφασίσουν τι θέλουν να γίνει. Αλλά, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία, και θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και ολόκληρη η Οικονομία θα καταρρεύσει.

Δημοσιογράφος: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους; Ποια είναι η διέξοδος για την Ελλάδα;

Θεόδωρος Πάγκαλος: Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για τη μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013, και πιστεύω ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι δυνατόν να επιτύχουμε 3% – 4% αύξηση του ΑΕΠ. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Πρέπει να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη του τουρισμού. Πρέπει να αναζητήσουμε νέες αγορές για τον τομέα των κατασκευών, και να αξιοποιήσουμε τις επενδυτικές δυνατότητες, που παρέχονται στο εσωτερικό της Ε.Ε., και να προσελκύσουμε αγοραστές από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, για να αποκτήσουν σπίτια στην Ελλάδα. Και, βέβαια, έχουμε πολύ θετική εικόνα για τις κινεζικές επενδύσεις και για τη θετική επιρροή τους στην ελληνική Οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: