Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Πάει για Ειδικό Δικαστήριο ο Ρουσόπουλος

Η απολογία Αγγέλου δένει την παραπομπή του

protothema.gr
Η απολογία του κ. Γιάννη Αγγέλου ενοχοποιεί τον κ. Θόδωρο Ρουσόπουλο, απειλώντας τον ακόμη και με παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο. Η αντιμετώπιση που επεφύλαξε η Δικαιοσύνη στον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή δείχνει τον δρόμο στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου για να τεκμηριώσουν πρόταση για άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο... ποινικό απυρόβλητο.

«Από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη “σταύρωσε” τον κ. Αγγέλου, δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο ο κ. Ρουσόπουλος», αναφέρουν μέλη της επιτροπής και παραπέμπουν με νόημα στις πορισματικές εκθέσεις των Εξεταστικών οι οποίες δείχνουν τους δύο ισχυρούς άνδρες της κυβέρνησης Καραμανλή ως το «συντονιστικό κέντρο» του σκανδάλου των «ιερών» ανταλλαγών.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Δημήτρης Τσιρώνης δηλώνει ότι «πολιτικά πρόσωπα είμαστε, οπότε ο χειρισμός της ανάκρισης από την κυρία Καλού είναι ένας καλός οδηγός για εμάς, πάνω στον οποίο μπορούμε να χτίσουμε τη δική μας εξέταση για τον κ. Ρουσόπουλο».

Βέβαια, ο κ. Τσιρώνης λέει πως είναι νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με το τελικό πόρισμα της Προανακριτικής, σημειώνοντας ότι όταν εξεταστούν οι μάρτυρες που προτείνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας, τότε θα έχουμε μια πιο ασφαλή εικόνα.

Παρά ταύτα, ο ίδιος δεν αποκλείει ακόμα και τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου. Άλλωστε, τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός πως η Δικαιοσύνη, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, θεωρεί βέβαιη την εμπλοκή Αγγέλου με την απόδοση σε βάρος του κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος -ηθική αυτουργία σε απιστία- και την επιβολή των ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών όρων και συγκεκριμένα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και καταβολή εγγύησης 400.000 ευρώ. Στην ουσία, λένε πως από τη στιγμή που η Δικαιοσύνη χειρίστηκε αυστηρά αλλά αντικειμενικά τον πρώην στενό συνεργάτη του κ. Καραμανλή οι ίδιοι δεν μπορούν να «χαριστούν» στον κ. Ρουσόπουλο.

Βέβαια, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραγραφής των πιθανών ποινικών αδικημάτων του πρώην υπουργού Επικρατείας, όμως αυτό δεν θα τους εμποδίσει –εφόσον προκύψει- να προτείνουν στο τελικό πόρισμά τους την άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Ρουσόπουλου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η Ολομέλεια θα προχωρήσει σε μυστική ψηφοφορία για κάθε καταγγελλόμενη πράξη για τον πρώην υπουργό Επικρατείας.

Αν αποφασίσει την άσκηση δίωξης, θα προχωρήσει στη σύσταση δικαστικού συμβουλίου (με κλήρωση), το οποίο θα αποφασίσει για το εάν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που αποδίδονται στον κ. Ρουσόπουλο.

Να σημειω θεί ότι ο πρώην υπουργός ως πολιτικό πρόσωπο καλύπτεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σε αντίθεση με τον κ. Αγγέλου. Το χρονικό σημείο στο οποίο θα στηριχτούν -όπως τονίζουν όσοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση- θα είναι η στιγμή από την οποία αρχίζουν να παράγουν αποτέλεσμα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες δόθηκε το πράσινο φως για τις ανταλλαγές, άρα και η ηθική αυτουργία των «συντονιστών και όχι η ημερομηνία υπογραφής των αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: